- hirdetés -

Fontos a környezetet szennyező fűtési módok visszaszorítása, de nem mindegy milyen áron – így reagált Lövei Ferenc Sebők Éva előterjesztésére. Az önkormányzati képviselő hangsúlyozta, hogy nem terhelheti a város aránytalanul az orosházi lakosságot.

A környezetszennyező fűtési módok visszaszorítása érdekében nyújtott be egy előterjesztést Sebők Éva a szeptember 24-ei testületi ülésen. A kezdeményezése részleteiről mi is beszámoltunk. Végül nem kapta meg a kellő támogatást a Közösen Orosháza Városáért frakcióvezető-helyettesének előterjesztése.

Az egyik helyi fideszes képviselő, Lövei Ferenc reagált a képviselőtársa kezdeményezésére. Elmondta, hogy a környezetvédelem régi lelkes támogatójaként örül ha jobbító szándékkal olvashat javaslatokat, de meglátása szerint Sebők Éva előterjesztése nem kellően átgondolt, finomításra szorul.

Fotó: Horváth Bence

– Néhány esetben ellentmondásokba ütköznek az előterjesztés részletei. Egyes pontoknál semmi konkrétumot nem fogalmaz meg – tette hozzá a képviselő.

Lövei Ferenc is egyetért abban, hogy a kormányhivatal mérésén alapuló számok nem kedvezőek Orosházán. A város a megye legiparosodottabb települése és nem derül ki pontosan, hogy ezekhez az értékekhez mennyiben járulnak hozzá az itt található ipari vállalatok.

Osztozik abban a véleményben is, hogy fontos a környezetet szennyező fűtési módok visszaszorítása, de nem mindegy milyen áron.

– A cél kiváló, de nem terhelhetjük aránytalanul a lakosságot. Kigyűjtöttem a legfrissebb piaci árakat. Képviselőtársam valójában arra tesz javaslatot, hogy rákényszerítsük a fával fűtő orosháziakat – ezen belül a leginkább támogatásra szoruló rétegeit –, hogy csak a kiváló, két éves tűzifával fűtsenek. Ebben az esetben értelemszerűen jóval nagyobb összegért juthatnak hozzá a fűtőanyaghoz, mint amennyiért képesek vásárolni. A gáz bevezetése is óriási költség, bár a fűtés szempontjából kedvezőbb, mint a legdrágább elektromos módszer – sorolta Lövei Ferenc, hozzátéve, hogy első körben a kormány által támogatott hőszigetelésre és nyílászáró cserére kellene fókuszálni.

Sebők Éva előterjesztésében javasolja, hogy január 1-től az önkormányzat ne osszon ki olyan tűzifát, amelynek nedvességtartalma 20 százaléknál magasabb, ha ilyen tűzifával nem rendelkezik az általa kivágott fák hasznosításából, akkor a kívánt nedvességtartalmú tűzifát vásárlás útján beszerzi, és úgy bocsátja a kérelmezők rendelkezésére.

Fotó: Horváth Bence

– Orosházán a fákat csak indokolt esetben lehet engedéllyel kivágni. Az adottságaink miatt kemény tűzifaként talán az akác fordulhat elő, amiből elenyésző a kivágásra ítélt. Minden évben volt állami támogatással szociális rászorultság alapon tűzifaosztás, vagy biztosítottunk utalványt. Sokan éltek is ezzel a lehetőséggel – fogalmazott a képviselő, aki rámutatott, hogy Orosháza alatt teljesen zöld, ritka természeti energiaforrás van kiaknázatlanul.

– A termálvizes fűtésről már korábban is gondolkozott az önkormányzat, a teljes testület támogatását élvezte a projekt. A cél az volt, hogy a lakosság részére megfizethető és tiszta energiaforrást biztosítsanak. A beruházás meghiúsulását az okozta, hogy a pályázat nem engedte a lakossági rácsatlakozást, energia értékesítést. Az önkormányzati intézmények mellett az Orosházi Kórház fűtését tudtuk volna megoldani. Ez azt jelenti, hogy csak a teljes kapacitás közel húsz százalékát használhattuk volna – emlékezett vissza a képviselő.

Lövei Ferenc szerint nem kérdés, hogy ez egy megtérülő projekt. Érdemes lenne újra elővenni ezeket a terveket és kellő alapossággal átvizsgálni a város lehetőségeit. Egy későbbi egyeztetésen a maga részéről mindenképp visszatérne Sebők Éva kezdeményezésére.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.