- hirdetés -

Hosszú hetek óta parázs viták középpontjában áll Orosházán a szennyvízcsatorna hálózat fejlesztése. A lakosok egy részének a fizetendő összeg nagysága nem tetszik, ez ellen ágálnak legtöbben.
A csatornázás – mely négy városrészt érint – azonban igen összetett és bonyolult előkészítést igényel, melynek csupán egy eleme, – bár kétségtelenül az egyik legfontosabb – hogy mennyibe is kerül mindez.
Az orosházi képviselők legutóbbi, május 28-i ülésükön is kitértek a témára. Akkor felvetődött, hogy a város miért nem száll be az eddiginél is nagyobb összeggel a beruházásba. Erre a felvetésre Molnár Béla alpolgármester úgy reagált, hogy a lehetőség adott, ám addig nem tud konkrét számokat mondani, míg a számításokat el nem végezték.

Helyzetkép a városszélről eső után (Fotó: Melega Krisztián)
Helyzetkép a városszélről eső után – szippantani kell (Fotó: Melega Krisztián)
Ez volt a helyzet múlt héten pénteken. Mára azonban azt is tudjuk, hogy a következő, június 11-i testületi ülésre milyen csökkentési javaslattal állnak elő. A terv szerint a város az eddiginél is nagyobb részt fizetne ki a lakosság helyett, ezzel is ösztönözve az érintetteket a Víziközmű Társulatba való belépésre. Ez a társulat jogosult ugyanis a legkedvezőbb hitelkamat mellett beruházási hitel felvételére. A társulati tagoknak ezáltal lehetősége van részletekben fizetni, anélkül, hogy hitel után kellene rohangálnia, emellett nagyon fontos, hogy az ingatlanát ezzel kapcsolatban senkinek semmiféle jelzálog nem fogja terhelni. Lényeges elem még az is, hogy a meghatározott havi részlet a teljes futamidő alatt egyforma összeg lesz, az nem emelkedik. Ezt a javaslatot azonban a képviselőknek még el kell fogadniuk.

Lássuk a számokat

A tervek szerint továbbra is négyféle konstrukcióban lehet fizetni a csatornázást.
Aki Lakástakarék pénztárban (LTP) szeretné törleszteni a hozzájárulást, annak az eddig tervezett 2.490 forint helyett csak 1.660 forintot kell majd fizetnie havonta minden ingatlan után 96 hónapon keresztül. Ez havonta 830 forinttal lesz kevesebb, mint az első terv szerint, így több mint 30 %-al csökken a fizetnivaló. Emellett egy egyszeri számlanyitási díjat kérnek tőle, mely 4000 Ft. Ebben a konstrukcióban a város átvállalja a kamatot és a társulat működési költségeit a lakosoktól.
Aki szintén részletekben fizetne, de nem LTP-n keresztül, az az eddig ismert 3.000 forint helyett 2.200 forintot kell utaljon havonta ingatlanonként. Ezt szintén 96 hónapon keresztül kell fizetni egyenlő részletekben. A város itt is átvállalja a kamatot és a társulat működési költségeit.
Aki az egyösszegű befizetés mellett dönt, az is kétféle lehetőség közül választhat. Ha LTP számlára fizeti be a pénzt, akkor az eddigi 165 ezer helyett 159 ezer 360 forintot kell ingatlanonként fizetni. Emellett itt is van egy egyszeri számlanyitási díj, mely 4000 Ft.
Azok részére, akik nem tudnak vagy nem akarnak LTP számlát nyitni, de egy összegben kívánják befizetni a hozzájárulást, 210 ezer forintot kell átutalniuk a társulat számlájára. Ebben az esetben azonban a város semmilyen támogatást nem tud nyújtani.
A Gazdasági társaságok és jogi személyek a hozzájárulást a 2009. évi vízfogyasztásuk alapján fizetik meg, egységenként 210 ezer forinttal.
Ezek a tervek. Június 11-én kiderül, hogy a képviselők elfogadják-e a több mint 30 százalékos lakossági önerő csökkentését.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.