- hirdetés -

A csatornahálózat kiépítéséhez hozzá kell járulnia a lakosoknak, a szennyvíztelep bővítéséhez nem. Megnéztük, mire mennyit kell fordítani a szennyvízberuházás 6,7 milliárdos összköltségéből. 
5 milliárd 30 millió uniós támogatás nyerhető Orosháza csatornahálózatának további bővítésére és a 30 éves szennyvíztisztító telep korszerűsítésére. A beruházás teljes költsége nettó 6 milliárd 700 millió forint, tehát az uniós támogatás mellett 1 milliárd 670 millió forint saját erőre van szükség.
Az érintett lakosok körében többen úgy vélték, hogy a szennyvíztisztító telep korszerűsítését is magába foglalja a csatornázás lakossági ára. Megkérdeztük a szervezéssel megbízott Kövite Plusz Kft. ügyvezető igazgatóját, dr. Puskás Jánost, valóban a most csatlakozók fizetik a korszerűsítést? Lássuk a beruházást a számok tükrében.
A 6 milliárd 700 millió forintból egyrészt bővül a csatornahálózat. Ennek költsége 3 milliárd 850 millió: 3 milliárd forint uniós támogatás, és 850 millió forint saját erő. A teljes összegből maradt 2 milliárd 850 millió forint, amiből bővítik a szennyvíztisztító telepet: 2 milliárd 30 millió uniós támogatás lenne, a fennmaradó 820 milliót pedig teljes egészében az önkormányzat fizeti meg.
– A fentiek alapján tehát elmondható, hogy a lakosok kizárólag a csatornahálózat kiépítéséhez járulnak hozzá. Ez a (mostani számítások szerint 790 millió forint) hozzájárulás a hálózat 850 milliós saját erejére sem nyújt teljes egészében fedezetet. Ráadásul a lakossági vállalás még kevesebb is lehet a testület döntésétől függően.  Mindezekből kitűnik, hogy a telepbővítés költségeinek saját erejét az önkormányzat teljes egészében magára vállalta – összegezte az igazgató, akit a beruházás várható kezdetéről, illetve befejezéséről is megkérdeztünk.
– A beruházás kezdésének, illetve befejezésének pontos időpontja nem tudható. Amennyiben a lakosság pozitívan áll a beruházás megvalósításához, és az ingatlantulajdonosok 75 százaléka írásban nyilatkozik a csatlakozási és fizetési szándékról, akkor benyújtható a pályázat. Addig nem! – mondta Puskás. A pályázat elbírálási ideje várhatóan három hónap. Ezután szerződéskötés, közbeszerzési eljárás következik, ahol eldől a kivitelező személye.

Június 5-én és 6-án reggel 9 órától este 18 óráig az alábbi helyszíneken jelezheti társulat alakítási szándékát:
Orosháza, Rákóczitelep, Lórántffy u. 37 szám, Közösségi Ház
Orosháza, Szentetornya, Kosztolányi u. 2 szám, volt Iskola
Orosháza, Szőlő városrész, Képessy u. 3 szám, Könyvtár
Polgármesteri Hivatal épületében

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.