- hirdetés -

A csapadékcsatornázás után eljött a feltört burkolat helyreállításának ideje. Tószegi Tamást, az A-Mezőgép Kft. műszaki igazgatóját, a projekt felelős műszaki vezetőjét kérdeztük arról, hol tartanak jelenleg a munkálatok, és mi várható a tervek szerint a következő hónapokban.

– Tavaly szeptemberben kezdődtek a munkálatok Orosházán. Előbb a Dózsa, majd az Eötvös utcában építettünk csatornát, utána haladtunk beljebb az Eszperantó utca felé. Jelenleg a Könd utcában zajlanak a munkálatot, ahol épp a nyomvonal-helyreállítás folyik – kezdte Tószegi.

A műszaki igazgató kiemelte, a tervezett feladatok 80%-a megvalósult, a csatornaépítések mindössze 200 méter vezeték kivételével elkészültek. Az Eszperantó utcában még egy gázvezeték kiváltására várnak, ha az megtörténik, és szabad munkaterületet kapnak, a következő hónapban ott is hozzáfognak a csatornafektetéshez. A Zombai és a Táncsics utca közötti szakasz körülbelül egy-másfél hónapig lesz lezárva.

Tószegi Tamás, az A-Mezőgép Kft. műszaki igazgatója, a projekt felelős műszaki vezetője (Fotó: Palcsek István)

Süllyedés ellen tömörítés

Tószegi Tamás arra is választ adott, hogyan kerülhető el az újonnan aszfaltozott területek megsüllyedése.

– Jeleztük az önkormányzatnak a munkálatok megkezdése előtt, hogy a helyi talaj nem megfelelő a visszatöltésre. Ezért javasoltuk, hogy talajjavító réteget, homokot töltsünk vissza ezekre a területekre. Ezt elfogadták, ennek következtében a munkagödör-visszatöltések bányahomokkal történnek. Ezt az anyagot megfelelően lehet tömöríteni, és így el lehet kerülni a későbbi süllyedéseket. A talajnak van ugyan saját öntömörödése is, de nekünk nincs időnk azt kivárni, így tömörítőgépek is segítik a folyamatot, és csak ezt követően állunk neki a burkolat-helyreállításoknak – fogalmazott.

Fotó: Palcsek István

A műszaki igazgató elmondta, minimális mértékben a közműkiváltásokon túl a vírus is hátráltatta a munkát. Volt olyan brigádjuk, melynek tagjai a járványtól félvén nem mentek dolgozni. A vállalaton belül azonban nem volt kötelező otthonmaradás, csak arra kérték a dolgozókat, kerüljék a kézfogást, tartsanak távolságot és használjanak fertőtlenítőszert.
A következő hónapban a Táncsics utcában számíthatunk komolyabb forgalomkorlátozásra.

– A május 11-ei héten az Eszperantó és a Könd utcát összekötő szakaszt fogjuk megépíteni. A Táncsics utca bontását két ütemben végezzük majd el, a forgalmi sáv ez idő alatt kétszer egy sávra fog leszűkülni. A forgalmat viszont tudjuk biztosítani, vagyis elterelésre nem, csak szűkületre kell számítani – hangsúlyozta.

Fotó: Palcsek István

A műszaki vezető hozzátette, a munkálatok határideje augusztus 31-e, de bízik abban, hogy már július végéig sikerül befejezniük a tervezett feladatokat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.