- hirdetés -

Mivel nincs folyó vagy patak a közelben, így árhullámról nem beszélhetünk, azonban az egyre növekvő belvíz már házakat veszélyeztet Orosházán.
Az elmúlt másfél hétben 100 mm eső esett Orosházán, ami elképesztően sok. Ezt a vízmennyiséget már képtelen beinni a föld, így az alacsonyabb részeken kialakul a belvíz. Ezért Orosházán elrendelték a másodfokú belvízvédelmi készültséget. Ennek alapján a Városgazdálkodási Zrt, a tűzoltóság és a  katasztrófavédelem eszközei és emberei teljes mértékben rendelkezésre állnak. A védelmi munkák vezetője és koordinátora bármikor elrendelheti a bevetésüket, ha ennek szükségét látja.
A sok csapadék főleg a város még csatornázatlan részein okoz gondot, hiszen az ottani derítőket és ülepítőket is ellepi a talajvíz, ami az abban lévő szennyvizet egyszerűen bemossa a földbe. Ez azonban a szerencsésebb eset. A város alacsonyan fekvő részein ugyanis ez a víz feltört, és udvarokat, kerteket öntött el. Így jártak a szentetornyai városrészben a Kismarton utcában is, ahol mi is kint voltunk és forgattunk.
httpv://www.youtube.com/watch?v=pgHGUexFOy0&feature=player_embedded

Az árkok legyenek tisztítva

A vízügyi szakemberek sokszor találkoznak azzal a problémával, hogy az utcán lévő vízelvezető árkokat nem tartják rendben az ott lakók, holott ez az ő dolguk lenne. Egy eltömődött áteresz óriási problémákat okoz az ilyen csapadékos időjáráskor, hiszen a nagy mennyiségben érkező víz nem tud tovább folyni, ezért felgyülemlik, rosszabb esetben elönti az alacsonyabban lévő útszakaszt vagy udvart.
Ezért kérik a lakosokat, hogy időnként takarítsák ki az árkokat és az átereszeket, hisz ezzel magukat és szomszédaikat is sok kellemetlenségtől óvják meg.

A csatornázás sokat segítene

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy éppen az ilyen esetek megelőzése érdekében is nagyon fontos a csatornahálózat további fejlesztése. Tegnap írtunk arról, hogy a város a tervek szerint még nagyobb összeggel szállna be a négy városrészt érintő szennyvízcsatorna fejlesztésbe.

Szentetornyán a belvíz több udvart elöntött (Fotó: Melega Krisztián)
Szentetornyán a belvíz több udvart elöntött (Fotó: Melega Krisztián)
Megkérdeztünk három politikust, mi a véleményük az előttünk álló szennyvízberuházásról:
Az orosházi Szőlő városrész egy részének egyéni képviselőjeként, és mint ott élő és érintett polgárként Zalai Mihály fideszes frakcióvezetőnek határozott véleménye van:
– Elsősorban környezetvédelmi szempontból tartom fontosnak a szennyvízberuházást, hiszen most a saját szennyünket eresztjük a házaink alá. A kertünkben megtermelt gyümölcsökön és zöldségeken keresztül megesszük a saját kémiai és biológiai szemetünket. Unokáink érdekében ezt meg kell szüntetnünk.
A leköszönt Bajnai-kormány önkormányzati minisztere, Varga Zoltán (MSZP) kiemelte, Orosháza minden lakosának érdeke, hogy a szennyvízberuházás megvalósuljon.
– Nincs jobb példa erre, mint a mostani csapadékos időjárás, mely vidékünket is sújtja. A szennyvíz elvezetésének megoldása elemi érdekünk, a környezetvédelem és az emberi méltóság szempontjából is. Az uniós támogatás pedig vissza nem térő alkalom, hisz a pénz nagy részét az unió adja. Keresni kell azokat a formákat, ahol ezt a lehető leggazdaságosabban lehet megoldani.
Németh Béla polgármester a pályázati összeget emelte ki:
– Uniós elvárás, hogy 2015-ig minden városrészen legyen szennyvízcsatorna hálózat. Ám ez nem egyoldalú, hiszen az unió ezért 85 %-ban támogatja a beruházást, mely 5 milliárd forintot jelent. Vétek volna ezt veszni hagyni. A város az eddiginél is jobban segít a lakosoknak abban, hogy vállalni tudják az önrészt. Összefogásra van szükség, hogy mindez megvalósuljon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.