- hirdetés -

A Helios Alapítvány az Orosházi Nagycsaládosok Egyesülete támogatásával idén 15. alkalommal rendezi meg a Békés megyei települések határon túli testvértelepülései ifjúsági magyarságtáborát és az V. Orosháza-Gyopárka tündér mesemondó napot. A részletekről Fülöp Béla címzetes igazgatótól, az alapítvány vezetőjétől kaptunk adatokat.
– A versenyre az Orosháza Fesztivál keretében kerül sor július 5-én. Itt fellépnek a táborba érkezett diákok, valamint Orosháza és környéke általános iskoláinak diákjait is hívtuk és várjuk. Jelentkezni június 10-ig lehet az iskolákba kiküldött jelentkezési lapokon, vagy kérni lehet  a helios@globonet.hu internetes  címen.
A versenykiírás szerint minden jelentkezőnek Benedek Elek valamely szabadon választott meséjét és egy tündérmesét kell elmondania. Értékes díjak várják a helyezetteket!
A 15 év alatt sok tapasztalatuk is összegyűlt a táborszervezéssel kapcsolatban. Változtak-e az eredeti célok?
– Az első tábort még 1996-ban rendeztük meg, mintegy négy éve az Orosházi Nagycsaládosok Egyesülete is csatlakozott a kezdeményezéshez, s így a határon túli nagycsaládos egyesületek tagjainak gyermekeit is meghívjuk a táborba. A tábor célja a testvér-települési gondolat erősítése, a békési táj megismertetése, s alkalmanként látogatás azon Békés megyei községekbe, városokba, amelyeknek erdélyi, szlovákiai, vajdasági ilyen jellegű kapcsolatai vannak. A Békés megyei kapcsolatok úgy is erősödnek, hogy áttekintést kapnak a fiatalok erről a megyei kapcsolatrendszerről, de ugyanakkor a határon túliak is megismerik egymást, s ez a kötelék mindent átívelően erősödik, kiszélesedik.

A táborban találkoznak a tótkomlósi, orosházi, szarvasi, nagyszénási, csorvási, gádorosi, gyulai, berecki, uzoni, illyefalvi, nagykárolyi alkalmanként a békési,  tusnádfürdői, szilágysomlyói, becskereki, adai, pozsonyi, nyitrai, Kassa környéki fiatalok, s az őket elkísérő tanár kollégák, s így vált a tábor immáron egy Kárpát-medencei találkozóhellyé, amelynek ismételt megrendezését már várják évente.

Melyek az idei tervek?
– Az idén július 4. és 9. között zajlik az élet a táborban, amely programja véglegesen most alakul, hiszen minden elképzelést a pénzügyi helyzet tesz megvalósíthatóvá, vagy elvetendővé. Az idei tábor 5 napos lesz, s ebben az időben igyekszünk változatos orosházi, városismereti, Békés megyei, megyeismereti, s esetleg Ópusztaszer magyarságismereti tudásanyag átadására. Az utazások mellett előadások, beszélgetések lesznek, bemutatkoznak a képviselt települések. Ellátogatunk Gellértegyházára, az orosházi tanyák világának emlékeit fedezzük fel Cinkuson, látogatást tervezünk egy festő műhelyébe (lovag Hegyessy Tibor). Történik, amikor esténként a Kárpát-medence különböző tájainak magyar népdalai is felzendülnek, hogy lelkünket erősítsük az egy nemzet összetartozását illetően. A tábor záróestje Cinkuson lesz, a Cinkusiak Baráti Köre látja vendégül a tábort, ahol mindenki elmesél egy-egy  lakóhelyhez fűződő legendát, s 2-3 népdalt énekel, ami jellemző a tájegységre. Itt hagyományosan fellépnek az orosházi Bokréta népdalkör asszonyai is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.