- hirdetés -

A Békés Megyei Önkormányzat sajtóközleményt küldött el szerkesztőségünkbe a kisegítő iskola bezárásával kapcsolatban.
A közleményben a megye az orosházi iskola bezárásnak okáról és folyamatáról írt, egyben reagálni kívánt a helyi MSZP szerdai sajtótájékoztatójára.
Békés Megye Képviselő-testülete februárban három, általa fenntartott anyagi nehézséggel küzdő intézmény vonatkozásában arról döntött, hogy készüljön egy úgynevezett újjászervezési (reorganizációs terv). Ezek között eredetileg nem szerepelt a Hunyadi János Közoktatási Intézmény, de az előzetes számításokból kiderült, hogy az iskola már nem tudja tartani a költségvetését. Túl sok a kiadás, túl kevés a központi támogatás.
A sajtóközleményben a megye kiemelte, több területet érintettek a tervezett intézkedések.
„Egyrészt a telephelyeken ellátott feladatok optimalizálására irányulnak, másrészt a bevételek növelését tűzik ki elérendő célként. A kezdeményezés elfogadása fenntartói döntést igényelt, ezért a Békés megyei közgyűlés április 30-i ülésén meghozta határozatát (.pdf) és elfogadta az átszervezéssel kapcsolatos javaslatot. A döntés szerint az intézmény gyógypedagógiai feladatellátása augusztus 1-jétől az iskola magyarbánhegyesi telephelyére kerül, ugyanis az ott kialakított épület eredetileg is erre a speciális oktatási formára lett kialakítva” – írták.
Magyarbánhegyes 40 kilométerre van Orosházától. A sérült gyermekeknek naponta 80 kilométert kellene utazgatniuk. A közlekedésről ennyit ír a megye:
„A Körös Volán Zrt. vezetésével egyeztetés történt a diákok és a tanárok közlekedési lehetőségeinek biztosításáról. A pedagógusok felajánlották, hogy segítik a buszon való közlekedést. Ez nem menetrend szerinti járat, hanem csak a diákok közlekedését biztosító iskolabusz lenne.”
Az iskola körüli vitában felvetődött, hogy Orosháza visszavehetné a Békés Megyei Önkormányzatnak 2003-ban átadott feladatot. A közlemény úgy fogalmazott, a közoktatási törvény csak az átadástól számított tíz év eltelte után (esetünkben 2013-ban) ad lehetőséget arra, hogy az átadó visszakérje a feladat ellátását.
Egy másik felvetés szerint, a város szeptembertől indítson saját iskolát. Ez sem lehetséges.
„Az oktatási törvény 2009. évi módosításában megfogalmazottak szerint az oktatási intézmények átszervezéséről május 15-ig a fenntartóknak dönteniük kellett volna.”
A Békés Megyei Önkormányzat OrosCafé.hu-hoz eljuttatott közleményében a sajnálatos helyzet okaként a leköszönő kormány döntésit jelölte meg.
„A jelenlegi helyzetet a leköszönő kormány által hozott megszorító intézkedések és a fentiekben bemutatott törvényi szabályozások teremtették meg, amikor a közoktatás finanszírozását drasztikusan lecsökkentette, és annak jogi kereteit átalakította.”

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.