- hirdetés -

Szerelem, barátság, ihlet, szenvedés, remény, halál. Radnóti Miklós élete kíméletlen őszinteséggel a Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatosaitól.
A Horváth Mihály Gimnázium harmadikos drámatagozatos diákjai május 12-én bemutatták Radnóti Miklós életét Orosháza diákjainak egy színházi előadáson keresztül. Az Egy szerelem három éjszakája című darabra hét hónapon át készültek a diákok.
Hihetetlen átéléssel mutatták be ezt az – eredetileg musical, az ő előadásukban már zene nélküli – Hubay Miklós-Vas István tragédiát. Egy különleges műfajt ismerhettek meg városunk diákjai. A drámai tagozatos fiatalok mind egyszínű fekete ruhában voltak a színpadon, csupán egy-egy apró részlet (egy kendő, egy sál) mutatta azt, ki melyik társadalmi réteghez, osztályhoz tartozik.
Radnóti Miklós szerelmének alakját, Fannit is több tanuló alakította, egyedül egy kendő mutatta azt, hogy mind ugyanazt a szereplőt játszák. Ennek oka, hogy ez egy tanulódarab is volt az ifjak számára, és így sok lány kipróbálhatta magát a feleség szerepében.

Élet hatszáz pengőért

A történet hűen mutatta be, hogyan élt Radnóti Miklós és Fanni, hogyan próbálták meg szegénységüket kárpótolni néhány apró, jelképes dologgal. Például azzal, hogy mivel Csontváry képre nem tellett nekik, ezért kiraktak a falra egy lapot, melyen csak ennyi állt: Csontváry. Így valójában „eljátszották” az életüket. Aztán jött a munkatábor híre, majd csaknem sikerült „megvásárolni” az ifjú poéta életét hatszáz pengőért, de ő nemet mondott erre, és ezáltal a jövőjére is.
httpv://www.youtube.com/watch?v=6-Eq-14b_pw
László Zoltán a Horváth Mihály Gimnázium drámatanára nyilatkozott a darabról.
Más városok diákjainak is bemutatják ezt a darabot?
– Természetesen igen. Jelen esetben ez egy olyan előadás, amely Radnóti életét dolgozza fel, ezért az iskolák számára ez egy hasznos kiegészítő anyag, mert a diákok olyan dolgokat tudhatnak meg a költőről, ami tananyagként egyszerű és száraz. Ez a darab közelebb tudja hozni a gyerekeket a poétához.
Műfajilag hogyan határozná meg a darabot?
– A hatvanas évek elején ez volt az első magyar musical. A versbetétek, amiket itt prózában mondtak el a diákok, azok valójában zeneként hangzottak el. Mi ezt nagyon meghúztuk, adtunk neki egy másfajta keretet. Így, ebben a formában azt mondanám, hogy ez egy tragédia, de olyan tragédia, ami a nemes értelemben a határon mozog. Ha egy kicsit fordítok rajta, akkor vígjáték is lehet, hiszen tele van olyan jelenetekkel, ami felhőtlen örömöt fejez ki. És pont ezzel lehet ellensúlyozni a negatív dolgokat.
Ez egy tanulódarab a diákok számára, vagy inkább egy kihívás?
– Én mindig igyekszem olyanfajta kihívást választani nekik, ami azért nem olyan nagy. Mert ha olyan feladat elé állítjuk őket, amit képtelenek – még ha meg is szakadnak – megoldani, akkor bukásba hajszoljuk a tanulókat. Ez a további fejlődésüket nagyon visszaveti. De azért az se jó, ha olyan feladatot kapnak, amit kiráznak a kisujjukból, mert akkor meg elkényelmesednek.

A Szentesi Horváth Mihály gimnázium tanulói készülnek a darabbal
A drámatagozatosok a felkészüléskor
A darabban két orosházi fiatal, Keresztes Vivien Kata és Jámbor Nándor is szerepelt. Őket is megkérdeztük, miért volt hasznos és élvezetes számukra ez az előadás.
– Nagyon sok dolgot tudtam meg a szerep tanulása alatt Radnóti Miklósról. Róla még csak az általános iskolában tanultunk, de ahhoz, hogy meg tudjuk formálni ezeket a szerepeket, sokat kellett róla olvasnunk. Így igazán át tudtam érezni a szerepemet – mesélte a Fannit alakító Vivien.
– Radnóti és Fanni szerelme bonyolult dolog, teli érzelmekkel, és nagyon különböző érzésvilágokkal. Ami igazán gyönyörű volt ebben, hogy ezeket az érzelmeket meg kellett találnunk önmagunkban a próbák során. Olyan módszerekkel dolgoztunk, melyekkel megpróbáltunk emberileg közel kerülni egymáshoz, hogy hitelesek legyünk. A felkészülés során jobban megismerhetjük önmagunkat, és magunkon keresztül a szereplőket is – mondta el Jámbor Nándor, aki a költőt alakította.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.