- hirdetés -

Ingyen és most már hivatalosan is Orosháza használja az ország egyetlen Kútmúzeumát.
Szerdán hivatalosan is átadta az ország egyetlen Kútmúzeumát a Békés Megyei Vízművek Zrt. Orosháza városnak tartós használatra.
A Kútmúzeum történetének alakulásáról, a megyei vízművek és az orosházi önkormányzat között körvonalazódó  megegyezésről már írtunk korábban. Most pont került a történet végére – hivatalosan aláírták a felek a megállapodásról szóló szerződést szerda délután a Tas utcai múzeumban. Az aláíráson egészségi állapota miatt nem vett részt a múzeumot évtizedek óta gondozó Kiss Horváth Sándor.

Hivatalossá vált az egyezség (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Hivatalossá vált az egyezség (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Tas utcai épület a városé, a Könd utcai torony az államkincstár tulajdona. A múzeumokban található gyűjteményt a város tartós használatra kapta meg. A Békés Megyei Vízművek cserébe annyit kért, amennyiben valamilyen kiállításhoz szükség lenne a múzeumi darabokra, úgy azokat megkapják és kiállíthatják.

A Könd és Táncsics utca sarkán található tornyot 1925-ben fúrták, mert alacsony volt a víznyomás. A torony segítségével a környező utcákat már el tudta látni vízzel a csaknem 500 méter mély kút. A tornyot Süle László építész tervezte. 1970-ben helyezték üzemen kívül. A korábban a 10 emeletesek vízellátásához használt Tas utcai volt nyomásszabályozó épület 2002-től ad helyet a gyűjteménynek. Mindkét épületből Kiss Horváth Sándor közreműködésével vált múzeum, aki 25 éven keresztül gondozta a helytörténeti tárgyakat, és az épületeket.

Dr. Csák Gyula a Békés Megyei Vízművek Zrt. vezérigazgatója az OrosCafé-nak elmondta, úgy ítélték meg, hogy a Kútmúzeumot a kor igényeihez kell igazítani. Ehhez pedig hozzáértők munkája kell, ezért kaptak az alkalmon, amikor Orosháza felajánlotta a Szántó Kovács múzeum szakmai munkáját.
– Az igazgatóságunk ezért úgy döntött, ingyenes használatba adja az intézményt. Tehát a tulajdonjogtól nem váltunk meg, hiszen továbbra is elkötelezettek vagyunk abban, hogy ez a gyűjtemény gyarapodjon és műszaki-szakmai értelemben is segíteni szeretnénk működését.

Erre már a szerződés aláírásakor is lehetősége nyílt a vízműveknek. A sajtótájékoztató alatt ugyanis esni kezdett, majd hamarosan nagy vihar kerekedett. A víznek a tető egy ponton nem tudott ellenállni és az épületbe befolyt a víz. Amíg stábunk arra várt, hogy a jégeső alábbhagyjon, a vízművek zrt. munkatársa telefonon intézkedett, hogy a vihar után javítsák ki a tetőt.

Csák Gyula hangsúlyozta, a megyei vízműveknek feladata a múlt ápolása.
– A vízszolgálatatást csak akkor lehet hatékonyan végezni, ha bizonyos célokért, az ívóvízbázis védelméért, a vízminőség megőrzéséért, együtt dolgozunk a fogyasztókkal. Ezt a célt szolgálja közvetetten a Kútmúzeum.

A gyűjtemény egy része
A gyűjtemény egy része
Németh Béla polgármester elmondta, rendkívül fontos, hogy Orosházán maradt a helytörténeti értékkel bíró és országosan is egyedülálló Kútmúzeum.
– A múzeum emléket állít annak, hogy milyen volt megyénkben a vízszolgálatatás. Büszkék lehetünk arra, hogy Orosházán van az ország egyetlen Kútmúzeuma. Ki kell emelnünk Kiss Horváth Sándor érdemeit, hiszen évtizedeken keresztül látta el a gondnoki teendőket. Reméljük, hogy tevékenységét a későbbiekben is folytatja, amennyiben egészségi állapota ezt megengedi.
A Szántó Kovács múzeum igazgatójától, Rózsa Zoltántól megtudtuk, hogy a fiatal generáció számára vonzóbbá szeretnék tenni a Kútmúzeumot, szakmai kritériumoknak megfelelően átrendezik a tárlatot.
– Kicsit meg kell reformálni a múzeumot, tiszteletben tartva Kiss úr eddigi és majdani tevékenységét. Szeretnénk (a pályázati lehetőségek függvényében) újszerű, interaktív módon és a fiataloknak jobban tetsző megoldással felhívni a figyelmet a vízre. Büszkék lehetünk ugyanis arra, hogy Európa édesvízkészletének nagy része alattunk van, ezt pedig meg kell mutatnunk a felnövekvő generációnak.
A Kútmúzeum (a Szántó Kovács múzeumon keresztül) már látogatható.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.