- hirdetés -

Látogatást tett pénteken a Hunyadi János Közoktatási Intézmény orosházi egységében dr. Dancsó József alpolgármester és Zalai Mihály frakcióvezető.
A megyei közgyűlés április 30-án döntött az integrációról, mely 70 Orosházán tanuló diákot érint. A Fideszes politikusok az egyeztetésre várták a Hunyadi iskola igazgatóját, Plesovszkiné Újfaluczki Juditot is, aki azonban ígérete ellenére nem volt jelen. Ezért a két politikus a helyi tagintézmény vezetésénél tájékozódott a kialakult helyzetről.
Ezt követően sajtótájékoztatót tartottak, ahol összegezték az iskola összevonásáról szóló információkat. Dancsó hangsúlyozni kívánta, hogy a megye képviselői szülői értekezleten tájékoztatták az érintetteket az új helyzetről ahol jelezték, hogy semmilyen hátrány nem érinti az itt tanuló diákokat és pedagógusokat, hiszen nem változik a tanrend, a pedagógusok személye és az iskoláztatás egyéb körülményei. Eszerint minden tanítási napon 7 óra 45 perckor indul az ingyenes busz az iskola elől és 16 óra 30 perckor érkezik vissza. Emellett ígéretet tettek arra, hogy ingyenes lesz a buszjárat, az étkezés, a kollégiumi ellátás, sőt szakmát is tudnak szerezni azok, akik tovább kívánnak tanulni.
– Sajnos azonban azt tapasztaljuk, hogy a higgadt megoldás helyett az orosházi szocialisták és jobbikosok a gyerekek mögé bújva lejárató, és vegytisztán politikai hadjáratba kezdtek az orosházi önkormányzat ellen. Ezzel azt bizonyítják, hogy számukra nem a gyerekek jövője fontos, hanem kicsinyes politikai játszmáik, sőt, ha kell, a két szélsőséges párt, az MSZP és a Jobbik akcióegységre is lép – mondta Dancsó.

Dancsó József megbeszélést folytatott Szabolcsiné Tokovics Ilonával
Dancsó József megbeszélést folytatott Szabolcsiné Tokovics Ilonával
A képviselő kiemelte, hogy 2003-ban Fetser János polgármestersége alatt adták át az iskolát, azzal, hogy túl sokba kerül a városnak, 2005-ben pedig a megyei vezető, Varga Zoltán döntött úgy, hogy a magyarbánhegyesi félig kihasznált intézményt fejlesztik 166 millió forintért, és nem az orosházit. Emellett fontosnak tartotta elmondani, hogy Fetser János és Varga Zoltán az országgyűlésben szavazta meg azokat a törvényeket, melyek pénzt vonnak ki a hasonló intézményekből.
– Ráadásul a magyarbánhegyesi fejlesztéssel 2005-ben 10 évre kötelezettséget vállalt a megye az ottani iskola működtetésére. Mindebből látszik, hogy stratégiai hibákat követett el a Fetser-Varga páros az elmúlt években, és ezzel kényszerpályára állították a mindenkori fenntartót. A kialakult helyzetben nem hőzöngeni kell, az egykori szocialista képviselő és az intézményt egykor vezető Szin Jánosné segítségével nem hergelni kell a szülőket, hanem a megoldási lehetőségeket keresni, hogy az ellehetetlenített intézményben a gyermekek jövője a lehető legmegnyugtatóbb módon rendeződjön – mondta Dancsó.
A képviselő hozzátette: ma délelőtt az orosházi iskolában a megbeszélés során elhangzott, hogy a nevelési tanácsadó és a pedagógiai szakszolgálat továbbra is Orosházán marad.
– Felajánlottuk segítségünket az intézmény vezetői számára a gyerekek érdekében azért, hogy a megyei fenntartó minél zökkenő mentesebben tudja megoldani az átmenet nehézségeit Fontos, hogy a szakmaiság megmaradjon, és a keretfeltételek között a legkevésbé fájó megoldásokat találjuk meg. Ha a megyei önkormányzat az ilyen kérdésekben nem lesz teljesen körültekintő, akkor mi segítünk az ittenieknek – fogalmazott a képviselő.
Újságírói felvetésként hangzott el, hogy a szülők jó része kijelentette, nem viszi át sérült gyermekét Magyarbánhegyesre. Akkor ők hol tanulhatnak tovább?
Az iskolában jelenleg folyik az oktatás
Az orosházi iskolában jelenleg is folyik az oktatás (Fotók: Melega Krisztián)
Válaszában Dancsó jelezte, hogy a megyei fenntartónál való informálódásuk során erre a kérdésre is kitértek. Azt a választ kapta, hogy minden egyes szülővel külön fogják a speciális helyzeteket értékelni.
– Azt, hogy a gyermek az integrált vagy szegregált képzésben tanuljon, szakértők döntik el – hallottuk a választ.
Arra kérdésre, mi az akadálya annak, hogy Orosháza városa átvegye a fenntartói jogokat, a következőt válaszolta:
– Minden megállapodáshoz két fél közös akarata szükséges. Mivel korábban nem az orosházi iskolát fejlesztették, így az intézmény sorsát már akkor megpecsételték. A megyének akarata sincs átadni a fenntartói jogot. Számára kötelezettség, hogy a magyarbánhegyesi iskolát működtesse, ha nem teszi, a 166 milliót vissza kell fizetnie. Nagyon fájdalmasan érint minket ez a mostani döntés, de ezt azokon kell számon kérni, akik ebben 2003-ban közreműködtek – fogalmazott.
Ehhez Zalai Mihály annyit tett hozzá, hogy míg 2003-ban 23 milliós fenntartói támogatás kellett az iskola működtetéséhez, addig ez – az MSZP elmúlt időszakának kormányzása miatt – most több mint 70 millió forint
– Szeretném kihangsúlyozni, hogy a 2003-as jegyzőkönyvekben olvasható, hogy az iskola átadásának tárgyalásakor az akkori testületben egyedül dr. Dancsó József szólt hozzá a vitához, aki erősen nehezményezte a dolgot és kétségeit fejezte ki már akkor is – mondta Zalai.
Az is felmerült kérdésként, hogy a helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat szerint az ő véleményüket is ki kellett volna kérnie a megyének az összevonást megelőzően, de ez nem történt meg. A roma vezetők egy kisebbségi törvényre hivatkoznak ennek kapcsán.
– A mai megbeszélésen sem kérdeztük, hogy ki a roma és ki nem. Gyermekek vannak. Eddig azt tapasztaltam, hogy a megye mindenben törvényesen járt el. Minket nem keresett a témában a CKÖ. Nem is kellett, hogy keressenek, hiszen nem mi vagyunk a fenntartók, a megyéhez kell fordulniuk ebben a kérdésben – zárta a tájékoztatót Dancsó József.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.