- hirdetés -

A szülők indulatoktól sem mentesen adták a megye tudtára, hogy nem támogatják az iskola összevonását. Részletes beszámoló.
Szerdán röppent fel a hír, hogy a megyei önkormányzat bezárná a Hunyadi János Közoktatási Intézmény orosházi telephelyét, azaz a kisegítő iskolát és Magyarbánhegyesre vinné a feladatot. (Erről itt olvashat.) Már akkor heves ellenállásba ütközött ez a terv az orosházi tanárok és a szülők részéről.
Csütörtök délután összehívtak az iskolába egy szülői értekezletet, melyen a megyei önkormányzat képviselője tájékoztatta (volna) az összegyűlteket. Czégény Gyulát már szerdán is kerestük, ám csak csütörtökön délelőtt tudtuk elérni. Elsőként jelezte, hogy a városban felröppent hírek ellenére nem lesz zárt a tájékoztató, a sajtó részére is nyilvános minden, ami ott elhangzik. És valóban, minden akadály nélkül jutottunk be az iskola tornatermébe, ahol körülbelül 80 érintett tartózkodott.

A cigány önkormányzat perrel fenyeget

Kezdésként Czégény Gyula mondta el, hogy a gazdasági helyzet nehézsége miatt merült fel az orosházi telephely bezárása és a feladatok Magyarbánhegyesre történő telepítése. Azt is kiemelte, hogy az összevonás jelenleg egy tervezet, melyről nem született még döntés. Elhangzott, hogy a tantestület és a diákönkormányzat nem támogatta az összevonást, most pedig a szülői munkaközösség véleményét kérik ki.

Beszél a város, hallgat a megye (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Beszél a város, hallgat a megye (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina
A megyei intézmény fenntartója azonban nem tudta befejezni mondandóját, hiszen pár indulatos roma szülő közbekiabált. Szerintük az intézmény bezárása már eldöntött tény, ez a mostani értekezlet csak komédia. Azt nehezményezték, hogy nem akarják a saját gyerekeiket intézeti gyerekek közé adni.
– Az egyetlen ilyen iskolát viszik el innen. Mi azért jöttünk, hogy az iskoláért harcoljunk, nem azért, hogy magukat meghallgassuk. Ez az iskola meg fog szűnni, mert maguk úgy döntöttek, ez viszont elfogadhatatlan – mondta hevesen az egyik szülő.
A tájékoztatón jelen volt az Orosházi Cigány Kisebbségi Önkormányzat két képviselője is. Simondán Gusztáv és Lakatos Tibor felszólalásukban azt hangoztatták, hogy a megyei közgyűlés nem zárhatja be az iskolát, ugyanis ki kellett volna kérniük a helyi cigány önkormányzat véleményét is az ügyben, ez viszont nem történt meg.
– Nemcsak az itt tanuló romákért állunk ki, hanem mindenkiért. A tanulók 40 %-a roma, így minket is meg kellett volna keresniük. Ez így törvénytelen, bírósághoz fogunk fordulni – fogalmazta meg véleményét Lakatos Tibor.
Több anyuka, apuka és a helyi cigány kisebbségi önkormányzat jelen lévő képviselői is azon véleményüket hangoztatták, hogy nem értenek egyet az összevonással, hisz az csupán a pénzről szól és senki nem foglalkozik a gyerekek érdekeivel.
Szepesi Sándor is felszólalt, aki 8 roma gyereket nevel.
– Ez egy speciális iskola, így itt nem vitatkozhatunk a pénzről. Aki nem nevelt ilyen gyereket, annak fogalma sincs arról, mit jelent ez. Anélkül bezárni egy ilyen iskolát, hogy megfelelő pszichiáternek vagy szakembernek kikérték volna a véleményét, felelőtlenség. A szülőket az bosszantotta fel, hogy meg sem kérdeztek minket. Szerintem Orosháza város vegye vissza az intézményt. Az, hogy a megye korábbi rossz döntése miatt a bánhgyesi iskolát fejlesztették, legyen az ő bajuk. Azt az iskolát kell bezárni, amely veszteséget termel. Az egyik kisfiú, aki nálam van 5 évig Bánhegyesen volt, és nagyon örültem, mikor elhoztam, hiszen így legalább családban nő fel. Egy egészséges gyerek is igényli a szeretetet, de a sérülteknek erre fokozottan szüksége van.

Ingyen busz és kollégium?

Czégény Gyula és a szintén jelen lévő Plesovszkiné Újfaluczki Judit, a Hunyadi János intézmény igazgatója többször nyugalomra kérte a szülőket, kevés sikerrel. Így azt csak a nagy zajon keresztül lehetett hallani, amint Czégény Gyula bejelenti, tárgyaltak a Körös Volánnal. Ennek értelmében ingyenes különbuszok szállítanák a gyerekeket minden nap oda-vissza Orosháza és Magyarbánhegyes között, melyen a pedagógusok lennének a kísérők. Az is elhangzott, hogy a bánhegyesi iskola mellett lévő kollégiumot is ingyenesen használhatnák a gyerekek.

Czégény Gyula és Plesovszkiné Újfaluczki Judit
Czégény Gyula és Plesovszkiné Újfaluczki Judit
Erre a szülők úgy reagáltak, hogy ettől a gyerekeknek nem lesz jobb, hiszen van olyan tanuló, akit betegsége miatt buszoztatni sem lehet. Azt is kiemelték a szülők, hogy több gyerek délutáni foglalkozásokra jár Orosházán. Ha Magyarbánhegyesre kellene utaztatni őket, akkor ezekre a foglalkozásokra egyszerűen nem érnének haza. Czégény Gyula erre úgy válaszolt, hogy Magyarbánhegyesen az iskola speciálisan sérült gyerekek képzésére lett felújítva és a kollégiumi elhelyezés adja azt a lehetőséget is, hogy egész nap szakemberek foglalkozzanak a gyerekekkel. Az is elhangzott, hogy az iskolabusz minden reggel a rendes tanítás kezdetekor indulna Orosházáról, tehát nem kellene a gyerekeket hajnalban felkelteni.
A szülők egyike megfogalmazta: miért gondolják azt, hogy a sérült gyerekeknek jobb lenne a kollégium, mikor nekik a megszokás és a biztonság mindennél fontosabb?
– Mi történik akkor, ha valami oknál fogva 15 percet késik a busz? Ezek a gyerekek betegek, de hozzászoktak egy pontosan kivitelezett napi ritmushoz, amely ha egy picit is borul, már összetörnek miatta. Egy ilyen gyerek nem napi 8 óra odafigyelést igényel, hanem 24 órában mellettük kell lenni és ugrani ha gond van. Senkinek nem kívánom ezt, de értsék meg, velük nem lehet szórakozni – mondta elkeseredetten az egyik szülő.
Ehhez csatlakozott egy apuka, Ignátyik Roland is:
– Ennek az iskolának Orosházán van a helye, hiszen sok beteg gyerek jár ide. Az én kisfiamnak súlyos epilepsziája van, ami azt jelenti, hogy ha baj van, rohammentőt kell hívni hozzá. Az utolsó két esetben mentőhelikopterrel kellett Szegedre vinni. Ide 2 perc alatt kiér a mentő, de Magyarbánhegyesre mennyi idő alatt érne? Mélységesen felháborít, hogy ezeket a beteg gyerekeket hosszú utazásnak akarják kitenni. Ha valami baj történik velük, ki fogja vállalni a felelősséget?
Az egyik apuka firtatta, hogy végeredményben a buszt és a kollégiumot is fizetnie kell majd valakinek.
– Ha a megyének erre van pénze, akkor miért nem lehet ezt az összeget az itteni iskolára fordítani és tovább működtetni?

Szülők: egyhangú nem az összevonásra

Az egyik nagymama elcsukló hangom mondta, hogy unokája most gyógyult meg súlyos betegségéből és itt jól érzi magát.
– Azonban kedden sírva jött haza az iskolából, mikor megtudta, hogy mit terveznek és újra rohama volt. Ezt is vegyék figyelembe, hogy itt sérült, beteg gyerekekről van szó, akik sokkal nehezebben alkalmazkodnak minden új dologhoz mint ép társaik – mondta.
Plesovszkiné Újfaluczki Judit kiemelte, hogy minden lehetséges dolgot megvitattak, ám az állami pénzek csökkenése miatt egyszerűen nincs már hol spórolni. Megkérdezte az orosházi iskola vezetőjét, lát-e esélyt arra, hogy valahol még összébb húzzák a nadrágszíjat, de nemleges válasz érkezett, kihangsúlyozva, hogy már szakmailag is megszorítások vannak, amit nem lehet tovább vinni.

A szülők egyértelműen ellenzik az összevonást (klikk a képre)
A szülők egyértelműen ellenzik az összevonást (klikk a képre)
Czégény Gyula szülői kérdésre elmondta, hogy kettősség van jelenleg a rendszerben, hiszen sem az orosházi, sem a bánhegyesi iskola nem működik teljes kapacitással, ezért van jelen a pazarlás és ezért kell összevonni. Elmondta, hogy Magyarbánhegyesen 112, míg Orosházán 92 diák tanul. Az egyik szülő rögtön meg is kérdezte, hogy akkor miért nem lehet az ottani gyerekeket ide hozni?
A viharos, sok bekiabálással tarkított, indulatoktól fűtött tájékoztató végén egyhangúan mondták ki a szülők, hogy nem értenek egyet az összevonással. Ezt megerősítve egy petíciót is aláírtak, melyet Domokos Lászlónak, a megyei közgyűlés elnökének címeztek. (A petíciót itt olvashatja el)

Németh Béla: a törvény minket is kötelez

Mivel a szülők közül többen felvetették, hogy Orosháza vegye vissza az iskolát, megkerestük Németh Béla polgármestert. A városvezető kiemelte, hogy ő a szerdai ülésen értesült a tervezetről, majd az OrosCafé.hu oldalán olvasta az első reakciókat.
– Innen tudtam meg, hogy a megyei önkormányzat, mely kizárólagos joggal rendelkezik az iskola fölött mit tervez. 2003-ban Fetser János Orosháza akkori polgármestere és Varga Zoltán akkori megyei közgyűlési elnök megállapodásban rögzítették, hogy az orosházi intézményt átadják megyei fennhatóság alá. Az 1993. évi LXXIX törvény 88. § 9. bekezdése úgy szól, hogy használatba adás ideje 10 évnél nem lehet rövidebb. Tehát itt nincs megegyezési lehetőség, ezt a törvényt be kell tartanunk.
A polgármester kiemelte, hogy 2004-ben az MSZP-s vezetésű megye pályázott a Magyarbánhegyesi iskola felújítására, tehát már ott akkor kényszerpályára került az ügy, hogy hova akarják telepíteni ezt az iskolát.
– Sajnos a gyermeklétszám-csökkenés bekövetkezett, így most össze kívánják vonni az iskolákat. Beszéltem Domokos László megyei közgyűlési elnökkel aki arról tájékoztatott, hogy mindkét helyszínen félig van kihasználva az iskola, amely így fenntarthatatlan, nincs más lehetőség, hogy a speciálisan erre fejlesztett Magyarbánhegyesi iskolába vonják össze az intézményt. Orosháza ha akarná sem tudná visszavenni az iskolát. Ahhoz, hogy a szülőknek most ilyen véleménye legyen, nagymértékben hozzájárult Fetser János úr azon megnyilvánulása, hogy Orosháza vegye vissza az iskolát, mert ezt megteheti. Azt a szerződést gondolja most másként, amit annak idején ő írt alá. Vagy nem volt információ birtokában mikor aláírta, vagy mérhetetlen rosszindulat van részéről, hogy most rajtunk akarja elverni a port egy 2003-as korábbi döntése miatt – mondta Németh Béla.

Döntés pénteken a megyeházán

A megyei önkormányzat képviselője, Czégény Gyula nyilatkozott az OrosCafé.hu-nak a fórum után. Elsőként az kérdeztük, mennyi az orosházi illetve a Magyarbánhegyesi iskola fenntartási költsége, hiszen azt mondják, a pénzről szól az összevonás. Czégény kiemelte, hogy nem tud ide vonatkozó konkrét számokat mondani, hiszen a két iskola a Hunyadi János intézmény két telephelye, így az iskolának egyben van a költségvetése.
– Azt meg tudom mondani, hogy az elmúlt évben a Hunyadi János Intézmény egészére vonatkozóan 30 millió forint hiány mutatkozott, mely a kormány által adott normatívából és az egyéb juttatásból értendő. A 2010-es évben az eddigi adatok alapján 60-70 millió forint fog hiányozni.
– A szülőkben felmerült kérdésként, hogy a megye adja vissza a fenntartói jogot Orosházának. Ez lehetséges-e illetve a megye hajlandó-e erre?
– Mi mindig a törvényes utat jártuk. Ide vonatkozóan a közoktatási törvény úgy szól, hogy 10 évnek kell eltelnie az átadás után ahhoz, hogy tárgyalást követően – tehát nem kötelezően – visszakerülhessen egy intézmény. Ez azért van beépítve, hogy a települések ne adják-vegyék az intézményeket.
– Mikorra várható végleges döntés?
– A megyei testület pénteken tárgyal erről, és ott fognak döntést hozni.

Elértük telefonon a Békés Megyei Közgyűlés sajtósát, Geist Tamást, aki elmondta: várhatóan péntek délután kerül napirendre a megyeházán az iskola ügye. Az ott született döntésről természetesen mi is beszámolunk majd.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.