- hirdetés -

Képek a XX. század elejétől a végéig. Fekete-fehér alkotások, melyeket gazdáik emlékekkel színeznek ki. A múzeum begyűjti és rendszerezi az orosházi emberek múltját.
A városalapítási ünnepség záró programját április 29-én rendezték meg a Szántó Kovács múzeumban. Ezen a délutánon kiállítás nyílt Volt egyszer egy világ címen, mely segítségével a XX. századi polgári és paraszti világ hétköznapjait ismerhetjük meg amatőr és profi fotók, valamint régi tárgyak jóvoltából.

A múlt század képekben él tovább (Fotók: Kecskeméti Krisztina)
A múlt század képekben él tovább (Fotók: Kecskeméti Krisztina)
A tárlat célja az emlékezés, az egykori értékek és a régi világ felelevenítése. Ezt zenével, fényképekkel és a múzeum gyűjteményébe tartozó múltszázadi tárgyakkal próbálták meg elérni a szervezők. Rendhagyó a fotókiállítás, ami abból is látszik, hogy a képek zöme amatőr munka. Tehát a múzeum nem a fotózás művészi oldalát akarta bemutatni, hanem az egykori hétköznapokat, egy letűnt világot visszahívni.

Emlékeket őrző amatőr és profi munkák

Az esküvői fotó előtt
Az esküvői fotó előtt
A kiállítást Ferencsik Dóra, a múzeum dolgozója nyitotta meg. Előadásában röviden összefoglalta, hogyan jutott el a fényképezés a kezdetektől addig a pontig, hogy ma már a videokamerák és mobiltelefonok is az emberek rendelkezésére állnak a képrögzítéshez.
A sok amatőr kép mellett Lampel Miklós profi fotós olyan munkái is láthatók, melyek orosházi családok emlékeinek százait őrzik.
A kiállítás 8 témakört mutat be. A képek és tárgyak egy-egy témához (közlekedés, család, házasság, mezőgazdaság, állattartás, női munkák, polgári életkép, jóslás) kapcsolódnak. Az orosházi emberektől begyűjtött képek mellett láthatunk régi eszközöket, tárgyaikat is, melyek „feladata”, hogy ráerősítsenek a fotók jelentésére. Így a közlekedést bemutató sarokban a fényképek mellett egy régi motor és egy hosszú bőrkabát is ki van állítva, a család témakörnél pedig az esküvői fotók előtt egy menyasszonyi ruha áll.

Hozza be Ön is!

Rózsa Zoltán, a múzeum igazgatója egy új projektről is mesélt, melynek célja, hogy a fényképek segítségével hatalmas információmennyiséget örökítsenek át az utókorra. Egy nagy adattárat szeretnének elkészíteni, ami az orosháziak múltjának tárháza lesz. Ezért arra buzdítják az embereket, hogy régi képeiket vigyék be a múzeumba, melyeket később beszkennelnek, majd ezekhez szöveges leírást készítenek a kép tulajdonosának elbeszélése alapján. Így maradandóvá válnak az emlékekben élő események.
A múzeum dolgozói elsősorban az orosházi emberektől várják a fotókat.

A különleges tárlat június 11-ig tekinthető meg a múzeumban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.