- hirdetés -

Megyénk hatos körzetében – Orosháza és kistérsége – már a parlamenti választások első fordulójában eldőlt az egyéni mandátum sorsa. Az eredmények tükrében Orosházáról két képviselő lesz az Országházban. Dr. Dancsó József (Fidesz) egyéniben szerzett mandátumot, Varga Zoltán (MSZP) pedig listán jutott be a Parlamentbe. Dancsó Józsefet kérdeztük a rá váró feladatokról és arról, milyen ügyek mentén tud majd együttműködni az ellenzékkel.
Hogyan értékeli a Fidesz 2/3-os győzelmét, illetve a megyei eredményeket?
A Fidesz és szövetségeseinek győzelme történelmi léptékű siker, hiszen a rendszerváltozás 20 éve óta még egyetlen pártnak sem sikerült önmagában ilyen egységet teremteni az országban. Mindez persze hatalmas felelősséget is jelent számunkra. Ez igaz Békés megyében is, hiszen a 7 egyéni körzet mindegyikében a Fidesz egyéni jelöltjei győztek. Az orosházi választókörzet pedig azért is kimagaslik, mert ebben a választási körzetben első körben még sohasem sikerült senkinek mandátumhoz jutnia, pedig a megyében itt volt a legtöbb jelölt, 6 személy vállalta a megmérettetést. Ráadásul ezt az eredményt úgy sikerült elérnünk, hogy ellenfeleim közül különösen az MSZP és időnként a Jobbik is minden hazugságot és lejárató kampányt bevetett. Voltam én Fetser János tanácsadójától a város milliárdos vagyonának elherdálójáig minden, az Alföld Szálló műmárvány padozatát pedig kopogtató cédulákért cserébe tüzelő gyanánt adtam oda. Természetesen a valótlan tények állítói majd a bíróságon adhatnak számot hazugságaikról.

dr. Dancsó József
dr. Dancsó József
Leginkább annak örülök, hogy az emberek egyértelmű véleményt mondtak a szocialisták 8 évéről és a körzetben ellenem, illetve a FIDESZ ellen folytatott rágalmaikról. A választók egyértelmű üzenete: értékelik azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Orosházán is megtettünk a város működőképessége és fejlesztése érdekében, s elutasítják a szocialisták korrupcióval átszőtt folyamatos átveréseit. Pedig a szocialista politikusok mindent megtettek azért, hogy minél több pénzt vegyenek el az önkormányzatok költségvetéséből. Ennek ellenére megmutattuk azt, hogy minden praktika ellenére ez a városvezetés is tud pályázni és nemcsak látványberuházásokra, hanem valódi értékeket is képes megvalósítani. A város vagyonát úgy sikerült növelnünk, hogy közben az eladósodottságunk nem nőtt. Ezt a város 2009. évi zárszámadásában mindenki ellenőrizheti.
Milyen módon tudnak együtt dolgozni más pártok listás képviselőivel, ezen belül ebben a körzetben konkrétan melyek az ön és Varga Zoltán együttműködésének lehetséges területei?
Én, ahogy eddig is, sosem azt néztem, hogy ki milyen párt vagy frakció tagja, hanem azt, hogy mennyire elkötelezett térségünk és a város fejlődése mellett. Ha a szocialisták és Varga Zoltán a jövőben nemcsak a párttagkönyvük alapján szavaznak, hanem az emberek érdekeit is igyekeznek figyelembe venni, s nem csak az oligarchák kiszolgálói kívánnak lenni, akkor biztosan meghalljuk az immáron ellenzéki képviselők hangját is. Mi a 2/3-os többséggel a 3/3-ot kívánjuk szolgálni.
Melyek a hamarosan megalakuló kormány legfőbb intézkedései és ezek mennyiben befolyásolhatják a körzetben élők mindennapjait?
Remélem azt, hogy rekordgyorsasággal képes lesz az új kormány felállni Orbán Viktor vezetésével és haladéktalanul nekiláthatunk a rendrakáshoz. Az elsők között az adócsökkentést kell megvalósítanunk, hiszen a vállalkozások, az emberek fuldokolnak az adók terhei alatt. A gazdaság beindítása nélkül pedig nincs mozgástér. De emellett sürgető a rendőrség, a közbiztonság azonnali és hatékony megerősítése, valamint egy új közigazgatás, csökkentett létszámú önkormányzati testületek felállítása is.
Mennyivel lehet könnyebb a helyi érdekek képviselete most, hogy hamarosan azonos politikai hovatartozás áll fenn az önkormányzatban és a parlamentben?
Úgy vélem, jelentős terhektől, sok kisstílű politikai gáncsoskodástól szabadulhatunk meg azáltal, hogy az orosházi képviselő-testület többségének színösszetétele hasonlít a kormányzat színéhez. Nyilvánvalóan lehetőségeink kiteljesedését is várom, különösen a munkahelyteremtésben, valamint a közútjaink állapotának javulásában.
Ön milyen területen fog dolgozni és a választókerület polgárai hogyan követhetik nyomon képviselői munkáját?
Reményeim és elképzeléseim szerint a Parlament egyik legfontosabb bizottságában, a költségvetési bizottságban szeretném folytatni a munkámat, hiszen leginkább azokhoz a szakmai kérdésekhez értek, amelyek ott szoktak napirendre kerülni. A választókkal, mint eddig is, rendkívül intenzív kapcsolatot szeretnék tartani. A fogadóórákon és a lakossági fórumokon túlmenően, a közösségi oldalakon és honlapomon, a www.dancsojozsef.fidesz.hu-n is nyomon követhetik majd a választók a parlamenti munkámat. Én sohasem fenyegettem furkósbottal a város lakóit, s nem az üvegkalitkában, hanem az emberek között érzem jól magam.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.