- hirdetés -

Megtelt a város péntek este. Idén is sokan részt vettek a hagyományos fáklyás felvonuláson és az azt követő utcabálon. A rendezvény most is megemlékezéssel kezdődött.A Magyar Szocialista Párt Orosházi Szervezete és a Demokrácia, Szolidaritás, Esélyegyenlőség Alapítvány szervezésében, az agrárszocialista megmozdulás 119. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést tartottak a volt könyvtár előtti emlékműnél. Először úgy tűnt, nem sokan vesznek részt a fáklyás felvonulás előtti megemlékezésen, de Fetser János, az MSZP választókerületi elnökének beszéde közben egyre többen jelentek meg. A Himnusz és Zsilován Ágnes szavalata után az egykori városvezető történelmi áttekintés keretében méltatta e nap jelentőségét.
– Emlékezni, ünnepelni, tisztelegni jöttünk. Abból az alkalomból, hogy az 1891-es orosházi véres május elseje eszméjére és szereplőire emlékezzünk. Felmerülhet a kérdés, hogy miért a szocialisták állnak az emlékezés élére. A rendszerváltás után úgy telt el egy időszak, hogy az agrárszocialista szellemiséget senki nem vállalta fel, itt nem volt megemlékezés. Amíg baloldali városvezetés volt, a város koszorúit  mindig elhelyezték itt, az emlékműnél. A mai városvezetés úgy tűnik, nem tartja fontosnak a múlt és a történelem e baloldali tiszteletét. Az agrárszocialista megmozdulásnak nem csak országos, hanem nemzetközi hatásai is voltak, azt gondolom, hogy illendő dicső elődeinkre emlékezni – kezdte beszédét Fetser János.

Fetser János (klikk a képre)
Fetser János összefogást sürgetett (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Majd szólt arról, hogy mit is követeltek az egykori földmunkások és szegény parasztok. A földhöz való jog elismertetését, a földesúri csalások felszámolását, a nincstelenek földhöz juttatását. Az 1891-es események felvázolása  után, Fetser János a rendszerváltozás óta eltelt időszakról szólt.
– Az ünnep alkalmat nyújt arra is, hogy szembenézzünk napjaink gondjaival, problémáival és őszintén beszéljünk róla. A rendszerváltás utáni euforikus hangulat sajnos megszűnt. Egyre több  család kerül megalázó helyzetbe, mert nincs munkahely és gondot jelent a család eltartása. Az elmúlt 20 év növelte a társadalombeli különbségeket, ami elfogadhatatlan. E problémák megoldására sajnos az elmúlt négy esztendőben mi szocialisták se tudtuk és nem találtuk a megoldást. Úgy tűnik, hogy ha  a magyar társadalomban nem lesz komoly összefogás az a szélsőségek további erősödéséhez, az ország további megosztásához és leszakadásához vezet. Legyünk optimisták és bízzunk a magyar nemzet bölcsességében és mindannyiunk erejében – kérte a politikus.
Majd feltette a kérdést, bizakodhatunk-e szűkebb környezetünk, Orosháza jövőjét illetően, hogy ismét a régió és a megye legdinamikusabban fejlődő városa legyen. Válaszában elmondta, a mai „Németh-Dancsó” páros vezetése nem a város érdekét, jövőjének építését képviseli, tetteikkel nem az itt élők érdekeit szolgálják. Szólt többek között a lemondott 400 millióról, a „havernak” és párttársnak közpénzből kifizetett 37 millióról, a verseny nélküli, piaci áron aluli üzletek „átjátszásáról”, a város vagyonának csökkentéséről, a városi kitüntetések lejáratásáról, az Alföld szálló lerombolásáról, Gyopáros mélyrepüléséről, a Mezgé átadásáról a megyének, a városi költségvetés kétmilliárdos hiányáról, valamint az orosházi intézmények szétveréséről.
– És itt van a legújabb botrány, bezárják a kisegítő iskolát. Ha az itt élő állampolgárok, szülők érdekét akarja a jelenlegi városvezetés képviselni, akkor nem szabad 2003-ra visszamutogatni, hanem ezt a problémát azonnal meg kell oldani. Azonban a szándékot sem látni, hogy ezt igyekeznének orvosolni. Nagyon komoly átvilágításra és összefogásra van szükség annak érdekében, hogy ez a megtorpanás újra egy fejlődésbe csapjon át Orosházán a következő időszakban – vélte Fetser.
A politikus végül köszönetet mondott azoknak a civil szervezeteknek, akik a mai napig is nagyon sok időt és fáradtságot, ha úgy tetszik társadalmi munkát fordítanak arra, hogy ezen a napon közösen tudjunk ünnepelni.
– Ahol barátok, családok szót válthatnak, jól érezhetik magukat és függetlenül a politikától lesz egy jó estéjük – mondta.
Az emlékezés koszorúinak elhelyezése után az orosháziak fáklyával a kezükben megindultak a piactér felé, ahol kezdetét vette az éjfélig tartó utcabál.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.