- hirdetés -

A megyei fenntartású iskolába fogyatékkal élő gyermekek járnak Orosházán. Robbant a hír, az iskola bezárását tervezik. Megszólaltak a szülők és a politikusok is.
Kedden délután jutott el a hír szerkesztőségünkbe, hogy az orosházi kisegítő iskolában rendkívüli tantestületi ülést hívtak össze, melyen jelen volt Plesovszkiné Újfaluczki Judit és Czégény Gyula, a megyei önkormányzat illetékese. Itt információink szerint többek között elhangzott, hogy pénzügyi okokból az orosházi intézményben tanuló 70 gyermeket és közel 30 pedagógust átirányítanák Magyarbánhegyesre, az ottani intézménybe. Ennek hatására már kedden délután forrtak az indulatok az iskola falain belül és kívül egyaránt.

Az iskola épülete az Orosházi Önkormányzaté, azonban a fenntartói jogot még 2003-ban átadta az akkori városvezetés a megyének. Így az, hogy mi lesz az intézmény sorsa nem Orosházán, hanem a megyei önkormányzatnál dől el.

A családoknak is pénzről szól a dolog

A keddi rendkívüli tantestületi ülésen a szülői munkaközösség vezetőjeként volt jelen Andrásik Eszter, aki beszámolt az OrosCafé.hu-nak az ott elhangzottakról. Kiemelte, hogy a megyei fenntartó képviselője, Czégény Gyula először felvázolta a gazdasági helyzetet, majd a takarékossági intézkedésekre hivatkozva bejelentette, hogy az iskolát átviszik Magyarbánhegyesre, ahol egy hasonló intézmény működik jelenleg félig telítve. Ezt kívánják megtölteni orosházi gyerekekkel és pedagógusokkal. Megtudtuk, hogy a pedagógiai szakszolgálat maradna Orosházán, és a volt ipari iskola épületében kapna helyet, melyet most a Harruckern iskola – mely szintén megyei fenntartású – működtet. A változás információink szerint 2010. augusztus 1-jétől lépne életbe és 70 gyereket, valamint közel 30 pedagógust érintene.

Szeptembertől itt tanulnak még a gyerekek? (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Szeptembertől itt tanulnak még a gyerekek? (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
– Felajánlották, hogy minden nap busszal járjanak át a gyerekek Magyarbánhegyesre, vagy az ottani kollégiumban helyezzük el őket. Azonban a szülők egyiket sem tudják vállalni – mondta Andrásik Eszter, aki így folytatta:
– Arra hivatkozott Czégény Gyula, hogy a pénz az oka a bezárásnak. Mi meg azt mondjuk: a családoknak is pénzről szól ez a döntés, hiszen utaztatniuk kellene a gyerekeket, mely jelentős plusz terhet róna rájuk. Van olyan család, ahol 5 gyermeket nevelnek. Emellé társul, hogy a gyerekeket sem tudnák biztonságban, hiszen őket nem lehet csak úgy feltenni a buszra vagy a kollégiumba beíratni. A kollégiumi elhelyezés felvetése egyébként rácáfol arra, hogy a sérült fiatalok életében a biztonság a legfontosabb. Egy sérült gyermeknek lakóhelyén, családban a legbiztonságosabb.

A politika is véleményt nyilvánított

A iskolagondot a mai testületi ülésen Bogdánffy Csaba (MSZP) is felvetette, sürgetve a megoldás keresését.
– Rendkívül aggályos az iskola bezárása, és ez a vélhetően a helyi oktatásra is kihat majd, hiszen bizonyára lesznek szülők, akik nem kívánják utaztatni gyermeküket. Ezek a diákok a helyi oktatási rendszerben jelentkeznek.
Dancsó József oktatásért felelős alpolgármester kiemelte, 2003-ban döntött az akkori városvezetés arról, hogy átadja a megyének az iskola fenntartását.
– Ekkor kellett volna az akkori MSZP-s megyei és orosházi vezetésnek az orosházi iskolát fejleszteni, de nem ez történt, hanem a magyarbánhegyesit fejlesztették, csakhogy ott nincs elég gyermek. Kevés a lehetőségünk, a megye tud választ adni kérdéseinkre.
A kevés gyermek megnehezíti az egyébként korszerű iskola fenntartását, miközben az állami normatívák is szűkösen fedezik az oktatást. A megyei fenntartók vélhetően a takarékosság jegyében döntöttek az orosházi intézmény bezárása mellett, ez azonban valószínűleg nem vigasztalja majd az érintett szülőket és gyermekeket.

Fél 4-kor kellene kelteni a gyereket

A szerdai képviselő-testületi ülésre ellátogatott több érintett szülő is, akik ugyan nem várták meg az ülés végét, mikor szóba került a téma, de előtte nyilatkoztak az OrosCafé.hu-nak.
Zsóri Mihályné Szentetornyán él és 12 éves Down-kóros gyermekét járatja az orosházi iskolába.
– Egyszerűen képtelenség ez a terv, nem is tudom, hogyan gondolják. Miből oldanám meg az utaztatást, így is nehezen élünk. Ráadásul a közlekedés is nehézkes, és nekem fél 4-kor kellene keltenem a gyerekemet minden nap. Gondoljanak ebbe bele.
Székes Ildikó nagyszénási anyuka – akinek gyermeke 13 éves – elmondta, hogy őket is igen nehezen érintené az iskolabezárás:
– Papírom van arról, hogy a gyerekem nem utazhat tömegközlekedési eszközön, így naponta autóval hozzuk-visszük az iskolába. Ez a változás a plusz anyagi teher mellett a munkahelyemet is érintené, hiszen egyszerűen nem érnék be időben dolgozni.
Elmondták, hogy az iskolába járnak Kiscsákóról, Gádorosról, Tótkomlósról és Pusztaföldvárról is, őket is érinti ez a probléma.
– Ha átviszik az iskolát, alapvetően sérülnek a gyermeki jogok, hiszen mindenkinek jár, hogy lakóhelyén tanuljon – tette hozzá Andrásik Eszter.
Úgy tudjuk, hogy a fenntartó minden pedagógusnak felajánl majd másik állást vagy a bánhegyesi vagy más megyei intézményben. Ám a pedagógusokban – látva a szülők ellenállását – felvetődött, hogy amennyiben nem viszik át a gyerekeket Magyarbánhegyesre, akkor nem is lesz szükség annyi pedagógusra, mint amennyien most tanítanak. Emellett Orosházán máris feléledt az a félelem, hogy mi lesz, ha a sérült gyerekeket „szétszórják az orosházi iskolákban”? Az érintett szülők elmondták, hogy ezek a sérült gyerekek képtelenek lennének egészséges diákok között teljesíteni, hiszen speciális igényeik vannak.

Fetser: Bármikor visszavehető az iskola

Orosháza korábbi polgármestere, Fetser János érdeklődésünkre elmondta: valóban 2003-ban került megyei fenntartásba a kisegítő iskola, amit az akkori városvezetés üzemeltetésre adta át a megyének.
– Ha a jelenlegi képviselő-testület igazán akar segíteni, és a gyerekek, a pedagógusok sorsa ezt megkívánja, akkor tegyenek lépéseket, hiszen az iskola bármikor visszavehető. 2003-ban azért döntöttünk az átadás mellett, hogy Orosháza költségvetésében 20-25 millió forintos spórolást tudjunk elérni. Kár visszamutogatni 2003-ig, most is az orosháziak érdekét kellene szem előtt tartani – mondta Fetser.

Szerkesztőségünket többszöri keresés után csütörtökön délelőtt hívta vissza Czégény Gyula a fenntartó megyei önkormányzat képviselője, aki jelezte, hogy a csütörtöki szülői értekezleten válaszol minden kérdésünkre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.