- hirdetés -

A városalapítás évfordulójához kötődve a Német Kisebbségi Önkormányzat koszorúzott április 23-án a Harruckern emléktáblánál.
Az élet városunkban 1744. április 24-én a Zombai utcán indult el. Ezt az eseményt ünnepelve itt gyűltek össze pénteken azok az orosháziak, akik báró Harruckern Ferencre, valamint az akkor idetelepült ősökre emlékeztek.
Az ünnepség a magyar és osztrák himnusz éneklésével kezdődött. A Táncsics gimnázium énekkara előadásában hallhattuk a két művet, a kórust Mosolygó Miklós vezette. Ezután Németh Béla polgármester mondott beszédet báró Harruckern Ferencről, a 266 éve Zombáról elindult emberek befogadójáról, földesuráról.  A történet egészen a gyermekkorától indult, majd szó esett katonai tetteiről és arról, miként segítette a báró Orosháza fejlődését, valamint annak a néhány családnak a boldogulását, akik Zombáról vallásuk miatt ide települtek.

Harruckern megküzdött ezért a földért

A Harruckern Alapítvány alelnöke, dr. Misur György mesélt az OrosCafé.hu-nak alapítványuk feladatairól.
– Az alapítványt immáron 15 éve hoztuk létre, azzal a céllal, hogy megismertessük az emberekkel: báró Harruckern Ferenc a maga idejében mennyire páratlan értékű életművét alkotott. Kuratóriumunk tagjai osztrákok és magyarok, köztük részben a leszármazott családtagok. Célunk, hogy az ő hatalmas szellemi örökségét innen Orosházáról, valamint Békés megyéből kivigyük, terjesszük Európa felé. A mai koszorúzás ezért is különbözik az eddigiektől, hiszen elhatároztuk, hogy egy Páneurópai Harruckern díjat szeretnénk létesíteni, mely érdekében egy kezdeményező bizottságot alapítunk.

Koszorú Harruckern emlékére (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Koszorú Harruckern emlékére (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Báró Harruckern Ferencről is mesélt az alelnök.
– Általában csak onnan kezdik az emberek a történetet, hogy ő volt a földesúr. De nem így indult. Ő ezért a földért megharcolt a törökökkel. Küzdött azért, hogy ezt a területet felszabadítsa az oszmán-török uralom alól, így ezt a területet kapta jutalmul tetteiért.

A mocsaras területből fejlett város lett

Dr. Abonyi Lajost, a Német Kisebbségi Önkormányzat 1. elnökét báró Harruckern Ferenc orosházi jelentőségéről kérdeztük.
– Báró Harruckern személye nem csak az orosháziak számára fontos, hanem az összes 18. század első felében újraalapult békés megyei település lakójának számára is. Én személy szerint Elekről származom, és az én őseimet 1724-ban báró Harruckern Ferenc édesapja, János György telepítette be. Harruckern Ferenc az elűzött zombaiak számára megteremtette az újratelepülés, és egyben egy új élet lehetőségét. Ezeknek az embereknek a vallásuk miatt kellett eljönniük Zombáról. Egy katolikus báró űzte el onnan, és egy – bármilyen furcsa – szintén katolikus báró fogadta be őket, aki lehetőséget adott az evangélikus vallásuk gyakorlására. Ekkor még Magyarországon jobbágyság volt, de az ide betelepült emberek nem jobbágyként, hanem szerződéses parasztként éltek itt.
Tehát a semmiből, a nulláról indult el minden, és ezek az emberek szinte csodát hajtottak végre. Ezért fontos számunkra, hogy emlékezzünk egyrészt a Harruckern családra, akik lehetőséget adtak az embereknek az újrakezdésre, valamint azokra az egyszerű emberekre, akik Zombáról idetelepültek, és egy új életet indítottak el.
A köszöntők és a megemlékezések után Németh Béla polgármester koszorút helyezett el a Harruckern emléktáblánál, majd követte őt többek közt Abonyi Lajos és Feldmann József a Német Kisebbségi Önkormányzat nevében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.