- hirdetés -

Három pályázaton mintegy 50 millió forintot nyert a városi általános iskola. A projektek tehetséggondozást és pedagógusok továbbképzését szolgálják.
Orosháza Város Általános Iskolája és Pedagógiai Szolgáltató Intézménye a közelmúltban több pályázaton is sikeresen szerepelt. A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében a következő tanévekben lehetőség nyílik a kiemelkedően teljesítő fiatalok tehetséggondozására, tehetséggondozó hálózat és tehetségpont kialakítására, pedagógus továbbképzésekre.

Fiatal tehetségek felkutatása

A három pályázaton összesen 50 millió forintot nyertek. Kettő a tehetséggondozást szolgálja, függetlenül a szociális háttértől. Az eddigi tendencia az volt ugyanis, hogy az uniós pályázatok elsősorban hátrányos helyzetű, felzárkóztatásra szoruló, sajátos nevelési igényű tanulókra íródtak.
A pályázatok egyike az „Alföldi gyöngyszemek” címet viseli. A projekt célja az iskolai tehetséggondozás feltételrendszerének fejlesztése, a pedagógusok szakmai-módszertani felkészítése, az iskolai tehetséggondozási tevékenységek és programok ösztönzése, elterjesztése, valamint a közoktatási intézményekben személyre szóló tehetséggondozást végző pedagógusok és a tehetséges fiatalok bekapcsolása az országos tehetségsegítő hálózatba.
A másik nyertes pályázat a „Viharsarki talentumok” elnevezést kapta. A projekt a tehetséggondozás elősegítését, ezen belül elsősorban a tehetségsegítő programok fejlesztését, eszközbeszerzést, tanácsadást, pedagógus továbbképzést, kistérségi hálózat építését, módszertani szolgáltatások kiépítését, tehetségponttá válást, a fiatal tehetségek felismerését, gondozását, mentorálását szolgálja.

Minden költséget fedeznek

A harmadik pályázat a pedagógusok továbbképzését támogatja. Az iskolák eddig továbbképzésekre normatíva formájában kaptak támogatást, ez viszont az idei évtől megszűnt, így csak pályázati forrásokból tudják ennek megvalósítását biztosítani. A projekt keretében 5 pedagógusnak 2 éves továbbképzését támogatják. A pályázatban feltétel volt, hogy a programban csak azok a tanárok vehetnek részt, akik első szakképzettségüket legalább 10 éve szerezték meg, valamint számukra a képzés idejére félmunkaidős kedvezményt kell biztosítani. A nyertes pályázat az újabb diplomát szerző tanároknak nemcsak a tandíját fedezi, hanem az utazás, a tankkönyvek és a jegyzetek költségeit is.
– Két évre vezethető vissza az a stratégiai munka, amit az uniós pályázatok kapcsán, mint összevont intézmény végzünk. A korábban beadott pályázatoknál is nyertünk, de ekkora összegű pályázati forrás lehívására csak nem régóta van lehetőség. Nagyon örülünk, hogy eddig ezeken is nyertünk. Reményeink szerint ez a tendencia tovább folytatódik, hiszen jelenleg is vannak futó pályázataink -összegzett Orosz László stratégiai vezető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.