- hirdetés -

Az Ujhelyi István fotóiból nyílt kiállítás sokszínűségéről, a hét éve elhunyt művész páratlanságáról Mezei-Fehér Judit művészpedagógus mesélt.
– A kiállítás apropója az, hogy Müller Miklós, orosházi születésű fotóművész születésnapja környékén, így áprilisban minden évben szervezünk egy fotókiállítás,  kedveskedve ezzel ennek az emléknek. Az ez alkalommal választott fotós több szempontból is orosházi kötődésű, hiszen amellett, hogy sok barátja élt itt, a ’90-es évek közepétől dolgozott az Orosházi Művészeti Műhelyben, és a még mai napig működő, 2002-ben alakult Nikolas Müller FIAP Regionális Fotóművészeti Műhely egyik alapító tagja is volt – meséli Mezei-Fehér Judit.
A galériában látható munkák nagy része utazásai során készült. A világjáró Ujhelyi kirándulásai alatt készítette legtöbb alkotását. Különböző korszakokból származnak a tárlat képei, az 1950-es évektől egészen az 1990-es évekig. A közös bennük, hogy szinte mind az emberábrázolás témakörébe tartozik, így találhatunk köztük az arab és spanyol világot bemutató munkákat, táncsorozatának egyes darabjait, portrékat és aktokat is.

Az egyik Ujhelyi fotó (reprodukció: Kecskeméti Krisztina)
Az egyik Ujhelyi fotó (reprodukció: Kecskeméti Krisztina)
Orosházán több helyütt találkozhattunk már a fotós képeivel, halála előtt és után egyaránt. Tárlata nyílt az Amadeus és a Semiramis kávézókban, valamint a Müller-kiállítóteremben mutatták be a tanyavilágot ábrázoló sorozatát.
Szerénysége diktálja, hogy magát amatőr fotósnak tartotta, és számára nem munka, hanem hobbi volt a fotózás, mely segítségével – mint vallotta – felül tudott kerekedni a mindennapi gondokon.
Amellett, hogy alkotott, és diákjainak továbbadta tudását, a Székely Aladár művésztelep alapító tagja, valamint a MAFOSZ (Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége) titkára volt.

A népek sokszínűségét bemutató kiállítása április 28-ig tekinthető meg a Városházi Galériában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.