- hirdetés -

A pusztaföldvári Sitkei József részt vett a régi Alföld szálló bontásában, melynek három muzeális értékű öntöttvas oszlopát ajándékozta vissza Orosházának.
Szikrázó napsütésben érkeztünk ki a Pusztaföldvári Búzakalász Mezőgazdasági Szövetkezet géptelepére, ahol már várt minket Sitkei József, a szövetkezet elnöke. Miközben a munkások javában készítették elő a darut, mellyel az utánfutóra emelik a három öntöttvas oszlopot, mi is alaposan szemügyre vettük a muzeális tárgyakat.

Sitkei József megőrizte az oszlopokat
Sitkei József megőrizte az oszlopokat
Az 1871-ben épült Alföld szállót – mely a mostani szálló helyén állt – 100 évvel később bontatta le az akkori városvezetés. A bontást a pusztaföldvári TSZ végezte, és minden építőanyagot ők használtak fel.
– 1971-ben a TSZ építőbrigádjával bontottuk az öreg Alföldet, és akkor hoztuk el a három oszlopot is. Éveken keresztül a géptelepen tároltuk, le volt takarva. Akkoriban műhelyfőnök voltam, így mindig szem előtt voltak az oszlopok, de mióta elnök vagyok, gondolatban sem merülhetett fel, hogy elvigyék – mondja Sitkei József, aki kiemeli: az utóbbi években már rejtegetni kellett, hiszen nagy ára volt az öntöttvasnak, így sokan el akarták vinni ócskavasnak.
– De nem adtuk oda, hiszen annyira szépek. Bár az az igazság, hogy nem is lett volna egyszerű elvinni őket, hiszen egyenként 6 méter magasak és 15 mázsát nyomnak. Most is daru kellett a megemelésükhöz – mondta Sitkei József.
Arra a kérdésre, hogy miért őrizte közel 40 évig a három oszlopot úgy felelt, az ifjúságot nem lehet megtagadni, neki pedig az öreg Alföldhöz rengeteg emléke kötődik.
– Mikor fiatal voltam és először jártam a régi Alföldben, akkor 7 forintért ettem ott egy menüt. Erre nagyon emlékszem. Emellett sok bál és lakodalom volt ott, többek közt az enyém is. Így szép emlékek fűznek hozzá.
A három oszlopot daruval emelték az utánfutóra (klikk a képre) Fotók: Melega Krisztián
A három oszlopot daruval emelték az utánfutóra (klikk a képre) Fotók: Melega Krisztián
A három oszlopból kettő a T alakú étterem belső sarkában állt, míg a kisebbik a Medosz teremben, a táncterem közepén. Puszta méretük is impozánssá teszi őket. Az egyiken találtunk egy cégért, melyből kiderült, hol öntötték: Schlick Vasöntöde és Gépgyár R.T. – Budapest. Az interneten kutakodva ezt találtuk a valamikori cégről.

Vissza a városba

De miért is került vissza a három oszlop Orosházára? Sitkei József – akinek ősei orosházi városalapító zombaiak – igazi lokálpatrióta, így számára egyértelmű volt, hogy meg kell őrizni az oszlopokat a jövőnek.
– Amikor meghallottam, hogy a mostani torzó szállót lebontják, rögtön eszembe jutott, itt az alkalom arra, hogy az oszlopok annyi évtized után visszakerüljenek Orosházára. Felhívtam Németh Béla polgármestert, aki nagy örömmel fogadta a felajánlást. Mivel annak idején az építőanyagot ingyen kapta meg a TSZ, így mi is ingyen adjuk vissza a városnak az oszlopokat. Annyit kérek, ha belefér az elképzelésbe és a tervekbe, a volt Alföld helyén építsenek belőle emlékhelyet.
Az oszlopok már Orosházán vannak, a Városüzemeltetési Zrt telephelyén vették leltárba, és ott is tárolják. Március 22-én Németh Béla polgármester a városházán fogadta Sitkei Józsefet, és ünnepélyes keretek között aláírták az átadás-átvételi jegyzőkönyvet. A városvezető megköszönte Sitkei Józsefnek, hogy ennyi éven át vigyázott a helytörténeti értékkel bíró oszlopokra, melyek fontosak ahhoz, hogy a következő generációk is lássák: volt valaha egy igazán patinás szállója és étterme Orosházának.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.