- hirdetés -

Hulladékhelyzet, Gyopárosfürdő fejlesztése, oktatási pályázatok, szociális intézmény, vízműves díjcsökkentés. Néhány kiemelés a mai témákból.
Üdvözöljük Olvasóinkat!
Tegnap összefoglaltuk önöknek, miről tárgyalnak ma a képviselők. Most pedig élőben követheti, hogyan döntenek a témákról. A napirendi pontok listáját itt találja meg, a részletesen kibontott előterjesztéseket pedig itt olvashatja.

Klikkeljen és a kívánt témára ugrik az oldal.
Városgazdálkodás Szeméttéma Szociális szféra Pályázatok – iskola, múzeum, művház Telekeladások Gyopáros Bejelentések Kórház

10:52

Kórház

– Az önkormányzat törvénytelen döntést hozott többségi szavazással korábban, mely szerint önkormányzati biztos kijelölését február végéig felfüggeszti. Nem kaptunk arról tájékoztatást, hogyan áll most a helyzet – tette fel a kérdést Bogdánffy.
– Nem áll fenn a biztos kinevezése, hiszen a kórház mára alatta van annak a határnak, ami felett biztost kell kijelölni. Ezért is nem foglalkoztunk a témával – válaszolt a polgármester.
A kórház igazgatója, Kalmár Mihály elmondta, az orosházi kórház ugyanúgy áll, mint az ország többi kórháza.
– Nehéz helyzetben vagyunk, de jelen állás szerint nincs 90 napon túli tartozása a kórháznak. Ugyanakkor az egészségügyi finanszírozást országos szinten rendben kell tartani.
Ezzel véget ért a nyilvános ülés. Köszönjük a figyelmet!
10:38

Bejelentések

Bozsár Lajos jelezte, hogy Szentetornyán a közigazgatási táblát hordozgatják ide-oda, ezt meg kellene akadályozni. Emellett az Eötvös sportcsarnok felújításáról is szót ejtett:
– Úgy tudom, az Eötvös sportcsarnokban nem cserélnek nyílászárót, ami azonban néhány éven bell cserére szorul majd, s utólag nagyobb kárt okozhatnak. Ha a projektmenedzselésre van pénz, akkor jusson már a nyílászáróra is, a hőszigetelés és energiatakarékosság jegyében.
Ehhez Bogdánffy Csaba annyit tett hozzá, hogy a sportcsarnok ajtajait mindenképpen meg kell csinálni, mert egyáltalán nem zárnak.

Németh Béla: az Eötvös sportcsarnokban nem kell cserélni a nyílászárókat (klikk a képre)
Németh Béla: az Eötvös sportcsarnokban nem kell cserélni a nyílászárókat (klikk a képre)
Németh Béla kért egy jelentést a városfejlesztési osztálytól, ami szerint nem kell cserélni, mert fix üvegezésű nyílászárók vannak, amik újra lesznek szigetelve. Emellett elmondta, hogy a közigazgatási tábláról tudnak, és már intézik az ügyét.
Bogdánffy Csaba a Rákóczi úton lévő a Jager söröző ügyére is felhívta a figyelmet.
– Áldatlan állapotok vannak, hiszen nem tartják be az előírt nyitva tartást, főznek, hangoskodnak. Itt 50-nél több családról van szó! Ezt többször jelezték felém a lakosok, akik szerint azért nem történik semmi, mert a söröző polgármesteri védelem alatt áll. Valamit kell tenni, kérem lépjen az önkormányzat jogkörének megfelelően.
– Jól hangzik, hogy a fiaim odajárnak szórakozni, de már nem kéredzkednek, és máshova is járnak. Az pedig vád, hogy a fiaim miatt történne ott bármi, kérem, senki ne terjesszen ilyet. A vállalkozásnak bejelentési kötelezettsége van a nyitva tartásról.
Ehhez tette hozzá Csizmadia Gergely (Fidesz), hogy információi szerint a söröző üzemeltetője már tett lépéseket a nyitvatartási idő csökkentéséről.
10:35
A Vízmű díjcsökkentési javaslatát (11. pont) egyhangúan és a Városmarketing tervezetét (12. pont) többségi szavazással elfogadták. A 13. pontban tárgyalt közfoglalkoztatási témára is vita nélkül rábólintottak
10:09

Gyopárosi fejlesztés

A 10-es napirend következik, talán a legnagyobb vita várható.
Faludi János az MSZP véleményét fogalmazza meg:
– Kockázatos a projekt megvalósítása. Már az elején látható volt, hogy 1,5 milliárd forintból nem fog kijönni. Most már kitűnik, hogy 2 milliárd fölött járunk és elképzelhető, hogy mire befejezzük, még több pénzbe kerül. Teljesen el fogunk adósodni, és nem látjuk, hol a vége a porjketnek. Javasoljuk, hogy érvénytelenítsük a közbeszerzést és írjunk egy másikat, hogy találjunk olyan kivitelezőt, aki meg tudja oldani a kereten bell a fürdőfejlesztést. Vagy a másik lehetőség, amit Gyula is megtett, lépjünk vissza a pályázattól és vegyünk részt egy másikon.
Németh Béla megjegyzi, Orosházát nem lehet Gyulával összehasonlítani, hiszen vélhetően politikai döntés következtében Gyula kiemelt projekt lett.

Csalóka kép: a jobboldal szavaz baloldalon, a balodal a jobboldalon tartózkodik
Csalóka kép: a jobboldal igennel szavaz a baloldalon, a balodal tartózkodik a jobboldalon
(klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Molnár Béla alpolgármester reagált:
– Nem keresünk vállalkozókat, a közbeszerzésnek nem az a sajátossága. Gyula nem tudott összerakni egy rendes pályázatot, úgy oldották meg, hogy kiemelt projektté vált és így megkerülte a DARFÜ-t. A mi projektünk 3 éve indult, ez idő alatt még a támogatási szerződéshez sem jutottunk el. 3 év alatt az árak módosultak, nem beszélve a forint értékének alakulásáról. Abszurd kategória ez a kétfordulós pályázat. Majdhogynem a hasunkra ütve kellett megmondani, hogy mennyibe fog kerülni. Vállalom, hogy eljárok ebben az ügyben, önök talán meg azért tehetnének, hogy Orosházának is járjon az, ami Makónak, meg Gyulának jár: az 50%-os támogatás. Csak azért jár nekik, mert mszp-s vezetése van. Bennünket meg büntetnek, mert jobboldali a vezetés. 2 milliárd forintot jelentett a korábbi élményfürdős beruházás. Akkor fideszes kormány volt, és mszp-s városvezetés. Most viszont büntetik azokat a településeket, ahol nem mszp-s a vezetés. Nem beszélve arról, hogy olyan megtérülési számokat várnak el, amit lehetetlen betartani. Kiszámoltam: ha egyedül járna a fürdőbe, 3425 év lenne a megtérülés
Faludi Makóval példálózik, szerinte a település 5 milliárdos beruházásához 2,5 milliárdot nyert.
– Mi összesen 750 millióra kértünk támogatást, miért nem többre? A pályázatot már nem lehet módosítani utólag, korábban kellett volna gondolkodni.
Molnár szerint ez nem így volt. Megjegyezte, Makón valójában 3,6 milliárd volt a projekt, amihez 1,5 milliárd támogatást kaptak. (A két szám erősen eltér, megnéztük Makó honlapján mi szerepel – A szerk.)
Dancsó József megjegyzi, több pályázatnál a DARFÜ megállapította, kevesebből is meg lehet ezt valósítani és lehúztak az összegből.
– Amikor a második körös pályázatunkat nyújtottuk volna be, akkor önök nem támogatták. Mondják inkább azt, hogy nem kell Orosházán fedett uszoda.
Molnárt az érdekli, mi a garancia arra, hogy a következő pályázat kevesebbe kerül.
– A hatalmi játszmáiknak áldozatául fog esni a beruházás. Hátha lesz majd olyan DARFÜ meg kormányzat, ami Orosházát is szereti.
Faludi János a fürdőpályázatot bírálta (klikk a képre)
Faludi János a fürdőfejlesztés pályázatát bírálta (klikk a képre)
Faludi szerint, mivel az építőiparban kevés a munka, ezért lejjebb lehetne szorítani az árakat.
– 50 százalékos volt eredetileg a támogatás, csak azóta ennyiért csinálják meg a munkát.
Zalai szerint ez a süketek párbeszéde:
– Ha valóban olcsóbb ajánlatot kapnak, ha új közbeszerzést írnak ki, akkor mindenki boldog lesz. Ám ha drágább, akkor feleljen érte vagyonával Faludi János, hiszen felelősség nélkül könnyű ötletelni.
Molnár újra kiemeli, semmi mást nem szeretnének, csak azt, amit Makó és Gyula is megkapott: az 50 százalékos támogatást. Molnár arra utal, több vállalkozó is tönkrement néhány helyi vállalkozásba az MSZP irányítása idején, például a laktanyaprojektbe, mert sem a munka, sem az anyag költségeit nem kapta meg.
Faludi szerint a város teljesen el van adósodva, így a fürdőberuházás a jelenlegi módon nagy bajba sodorja Orosházát. Ehhez hozzátette, hogy nem a politika tehet a projekt állásáról, hanem az, hogy Orosháza nem jól pályázott Gyopárosfürdő fejlesztésére.
Végezetül a napirendet és a pályázat további menetét a többség elfogadta.
10:03

Telekeladások

Értékesítésre szántót és telket jelöltek ki a 8. és 9. pontban. Ezzel kapcsolatban Faludi megfogalmazta az MSZP frakció véleményét, mely szerint tulajdont eladni nem szabadna a hosszútávú gazdálkodás érdekében. Mindkét napirendben név szerinti szavazás történt. Minősített többséggel megszavazták az eladásokat.
9:52

Pályázatok – iskola, múzeum, művház

Gyors tempóban haladnak a szavazások. A 7. pontban a városi általános iskola, a művelődési ház és a múzeum pályázatait támogatták egyhangúlag, vita nélkül.
9:49

Szociális szféra

A szociális szolgáltatásokról szóló rendelet következik. Dávid Zoltán (Fidesz) szerint az előterjesztés jelzi, hogy a szociális szféra megcsappant normatívája mellett az önkormányzat mindent megtesz a szociális háló megőrzéséért. Némi módosítás után egyhangúan elfogadják a 4. napirendet.
Az 5. napirendben a szociális témánál maradva, az Egyesített Szociális Intézmény beszámolt tavalyi munkájáról. Ezt a többség elfogadta. A 6. pontban az intézmény alapító okiratát és SZMSZ-ét is többségi szavazással módosították, az MSZP tartózkodott.
09:30

Szeméttéma

A Helyi Hulladékgazdálkodásánál tartunk. A városfejlesztési bizottság nevében Faludi János (MSZP) silánynak tartja ez előterjesztést. Az ügyrendi bizottság többsége elfogadásra javasolja. Németh Béla kiemeli, a környezetvédelmi felügyelet jónak minősítette az előterjesztést.
Faludi János szót kérve kiemeli:
– Oldalanként 10 ezer forintba került ez az előterjesztést, ami tulajdonképp nem ér semmit, szakmaiatlan, összeollózott anyag, tárgyalásra sem érdemes.
Molnár Béla válaszol: 35 éve az önök holdudvarához tartozó úr készítette az anyagot, talán jelezze neki a problémáját.
Bozsár Lajost az érdekli, mikor lesz hulladéklerakó állomás Orosházán.
Pleskó Pál (MDF) emlékeztet, kell a városnak egy öt évre szóló hulladékgazdálkodási terv, ez ugyanis a feltétele a későbbi pályázatoknak.

Molnár Béla
Molnár Béla: a minisztérium kétszer dobta vissza a pályázatot (klikk a képre)
Molnár Béla alpolgármester (egyben a DAREH elnöke) átfogalmazza Bozsár kérdését, szerinte azt kell kérdezni, miért nincs hulladéklerakó:
– Amíg az ön kormánya vezeti a környezetvédelmi minisztériumot addig biztosan nem, két pályázatunkat is elutasították. Az összes költségeknek a 30 százalékát kellene viselniük az önkormányzatoknak, erre nincs pénz.
Kiss Attila arra kéri Faludit, jelölje meg azokat a pontokat az anyagban, amiknek tartalmával gond van. Faludi szerint elképzelhető, hogy nem az készítette az anyagot, akinek a neve ott szerepel.
– Táblázatok felsorolásából áll az egész, ezt egy általános iskolás is meg tudta volna csinálni. Nincs benne konkrétum, csak megfogalmazza a mostani helyzetet és azt, hogy mit kellene csinálni. Ez került fél millióba.
Az orosházi hulladéklerakóval kapcsolatos elképzelések régi történetére utal Bozsár. Szerinte a város a vesztese a jelenlegi helyzetnek, hiszen az átszállítás magas költsége megterhelő.
Németh Béla polgármester utal arra, mintegy 6 évvel ezelőtt lett volna aktuális Bozsár kérdése, hiszen az akkori városvezetése ellene szavazott a lerakó tervének.
Molnár szerint sokatmondó, hogy az ország 5 százaléka sem tudta lehívni az uniós forrásokat erre a célra.
– A minisztériumi stratégia nem egyezik az önkormányzati stratégiával, ők másnak szerettek volna kedvezni, amit mi nem engedtünk. Ezért áll a helyzet, keressük a megoldást. Faludi úr, lehet műbalhézni, de értelmetlen.
Dancsó József alpolgármester (Fidesz) azt hiányolja, hogy Bozsár az előző városvezetéshez nyilvános testületi ülésen egyszer sem tett fel ilyen irányú kérdést. A konkrét szakmai kifogásokat is hiányolja Dancsó Faluditól.
– Azt mondja silány az előterjesztés. Ezek szerint a regionális hulladékgazdálkodás és a városüzemeltetés adatai tévesek?
Bozsár emlékeztet arra, támogatta a hulladékégető tervét. A folyamat azonban megakadt, érdekelné, miért.
– Valóban igaz, hogy a körmünkre égett a dolog, megoldást kell találni. Ezért is támogattam az égetőt korábban, hisz attól, hogy lerakjuk a hulladékot, attól még az ott marad. Manapság pedig már vannak olyan modern égetési technológiák, amelyek környezetkímélők.
Faludi megint szót kér és megint elmondja, silány az anyag, szerinte ezt bárki megírta volna így.
Molnár elmondja, a lerakóval kapcsolatos tervekkel a minisztériumból elküldték.
– A minisztérium által kért módon készítettük el a tanulmányt. A minisztérium kifizetett a készítő cégnek egy rakás pénzt, majd elutasította az anyagot. Ennyi történt.
A napirendet a többség támogatta, az MSZP nem.
09:04

Városgazdálkodás

Kezdésként a Városgazdálkodási Zrt. közszolgáltatási szerződését tárgyalják.
– Mire fordítanak + 32 millió forintot a közutak fenntartására és üzemeltetésére az előbbi évhez képest? – kérdezte Bozsár Lajos (MSZP). Erre Bagi László Városfejlesztési osztályvezető adott választ. Kiemelte, hogy több olyan feladat lesz 2010-ben, ami indokolja a költségnövekedést: földutak kezelése, gyalogátkelők és egyéb közúti fejlesztések.
Bozsárt nem nyugtatta meg a válasz, szerinte eddig is megvoltak ezek a plusz feladatok. A legnagyobb gondnak azt nevezte, hogy ha olyan beruházás történik, mely 8 millió forintot meghaladja, arra közbeszereztetést kell kiírni.
– Szeretném, ha ezt a törvényt figyelembe vennénk, mert ha megkerüljük a közbeszerzést, akkor a Városgazdálkodási Zrt-t kizárhatják az ilyen jellegű munkából, ha valaki ezt bejelenti, egy bizottság megvizsgálja és hibát talál.

Bozsár Lajos a közbeszerzésre hívta fel a figyelmet
Bozsár Lajos a közbeszerzésre hívta fel a figyelmet
Németh Béla kérte, hogy Bozsár ne vizionáljon olyat, ami nem fog bekövetkezni.
– Minden rendben van ezzel a dologgal, a Városgazdálkodási Zrt-nél szabályszerűen és szakszerűen dolgoznak.
Bozsár válaszolt:
– Ha egy földutat kezelünk, ahhoz nincs meg a gépparkunk, tehát vásárolt szolgáltatással dolgoztat a Városüzem. És ezeknél a munkáknál gyorsan összejön a 8 milliós összeg.
Molnár Béla (Fidesz) műbalhét sejt a háttérben:
– Amíg az önökhöz közelállók cégei döntötték el, hogy ki végzi ezeket a munkákat, semmi gond nem volt ezzel. Van a Városüzemnek vezetője, aki el tudja dönteni mi a helyes megoldás.
Bozsár reflektált, hogy szakmai alapon szólt hozzá, és nem keverte bele a politikát. Ha az összes munka nem éri el az 8 milliót, akor semmi gond.
Molnár azt kérte Bozsártól, hogy szakmai alapon járjon el a cégnél mint delegált, és úgy figyelje ezeket a munkákat.
– Az a baj, hogy mivel ön ezeket nyilvánosságra hozza, így inkább tippeket ad egyeseknek. Önt azért delegáltuk, hogy spóroljon a városnak.
Végezetül a képviselők elfogadták a 2009-es beszámolót és a 2010-es tervet.
09:00
Elkezdődött az ülés. Hiányzik Lövei Ferenc (Fidesz), Varga Zoltán, Erostyák Zoltán (MSZP), dr. Násztor Sándor.
Németh Béla polgármester jelezte, nem érkezett napirend előtti felszólalás. A második napirendi pontot levették.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.