- hirdetés -

Téma lesz a Városüzemeltetés jövő éve, a szociális intézmény, Gyopárosfürdő fejlesztése, a 2010-es marketing keret és a Vízműves díjcsökkentés.
Idei második ülését tartja március 12-én, pénteken 9 órától Orosháza képviselő-testülete. Az előterjesztésben 14 nyilvános és 2 zárt napirendet tüntettek fel. Azért az a választási kampányban majdnem biztosra vehető, hogy a politika előtérben lesz ezen az ülésen is.
Elsőként az Orosházi Városüzemeltetési Szolgáltató Zrt-vel kötendő közszolgáltatási szerződés kerül terítékre. A város minden évben megállapodik a Városüzemeltetési Zrt-vel, mely a városban elvégzendő feladatokat látja el. Ilyen például a lakás- és helyiséggazdálkodás, a csapadékvíz hálózat üzemeltetése, a helyi közutak kezelése, a köztisztaság és településtisztaság biztosítása, a kártevők, rágcsálók írtása, a parkok és egyéb zöldfelületek fenntartása, sportlétesítmények és sportpályák üzemeltetése mint kötelező önkormányzati feladatok. Emellett ők végzik a gyopárosi tómeder karbantartását is. A 2009-es évről szóló részletes beszámolót vitatja meg a testület, majd a 2010. évi szerződést is áttekintik. Ebben a feladatok ellátására 182 millió 298 ezer forintot kér a Városüzem. A tervekben részletesen és aprólékosan kidolgozva látható, mely tevékenység mennyibe kerül a városnak.

Kutyabaj és hulladék

Az Orosházi Állat- és Természetvédő Közhasznú Egyesület működteti Orosházán a Szikhát Kutyamenhelyt. Egy éve kötöttek megállapodást a várossal, melynek beszámolóját most elfogadásra terjesztették be a testület elé. Emellett az a terv, hogy a kutyabefogás feladatkörét átveszik a Városüzemeltetési Zrt-től. Erre viszont – mivel plusz feladattal jár – már több pénz kell. Ezért 1,7 millió forintot igényeltek erre a célra 2010-re, melyet a költségvetésben meg is szavaztak a képviselők. Most a szerződés aláírására várnak a felek, de információink szerint a bizottsági ülésen vita alakult ki két pont körül, így elképzelhető, hogy ezt a napirendet leveszik.

Az előterjesztések listája, és a részletes anyagok innen tölthetők le.

Ezt követi Orosháza Hulladékgazdálkodási terve a 2009-2014 közötti időszakra. Ennek elkészítését törvény írja elő, és ez is része lesz az országos tervezetnek. Egy érdekes adatot kiragadunk a részleteibe menő tervből: „Orosháza területéről a 2008-as évben 11.903,29 tonna kommunális szilárd hulladékot gyűjtöttek össze.” – áll az anyagban, melynek szakmaiságát a baloldal vitatta a bizottsági ülésen.
A 4. és 5. és 6. pontban Orosháza Város Egyesített Szociális Intézménye (ESZI) előterjesztéseiről döntenek. Változnak a térítési díjak az ESZI-ben is. Ebben többek között kiemelik, hogy új fogalom jelent meg az eddigiek mellett, otthonközeli ellátások címszóval. Ez három alapszolgáltatást, az étkeztetést, a házi segítségnyújtást és az idősek nappali ellátását foglalja magában. (Az emelések részleteit itt találja meg.) Ezután a 2009. évi szakmai beszámolóra bólintanak rá, majd az Alapító Okiratot módosítják és új SZMSZ-t fogadnak el. Kiemelik, hogy célszerű az ESZI-n belüli struktúra átalakítás, amely a szakmai és a költséghatékonyságot is elősegítheti.
A 7. pontban pályázatokon való elindulásokról születhet döntés. A városi általános iskola, a művelődési központ és a múzeum is oktatási jellegű pályázatokat talált, melyek előnyösek lehetnek diáknak, pedagógusnak egyaránt. És talán mindben a legfontosabb, hogy 100 százalékos támogatást nyújtanak, tehát nem kell hozzá önerő. (A pályázatok leírását itt találja).
Azt ezt követő két pontban városi ingatlanokat jelölnek ki eladásra. Egy külterületi 22957 m2-es ingatlanért 1,4 millió forintot, míg a Hegedűs István utcában található 1827 m2-es telekért 1,1 millió forintot szeretnének kapni.

Gyopárosi fejlesztés

A vita fellángolása a 10. pontnál várható igazán, hiszen a Gyopárosfürdőre tervezett uszoda és Medical Wellness beruházás és a régi fedett medence felújítása lesz terítéken. A beadott pályázatban 1 milliárd 125 millió forintos önerőt állított be a város. A DARFÜ Nonprofit Kft bírálta a pályázatot, és 754 millió 800 ezer forint támogatást ítélt meg a beruházáshoz. Ez így 40 százalékos támogatottságot jelentett.
Időközben azonban a város még a támogatási szerződés megkötése előtt lefolytatott egy feltételes közbeszerzést, melyben a legelőnyösebb ajánlatot a budapesti székhelyű SK-2010 Konzorcium tette. A cég a fedett gyógymedencét 247 millió 490 ezer 088 forintért újítaná fel, míg a Medical Wellnesst és a 33 méteres uszodát, valamint a parkolókat, utakat és tereket 2 milliárd 702 millió 464 forintért építené meg. Ebben az esetben – mivel növekedtek a költségek – a pályázati rész nem 40, hanem 30 százalékra lenne elég, ami azt is jelenti, hogy a korábban beállított önerő kevés.

Kövesse velünk élőben a testületi munkát. Az OrosCafé.hu péntek reggel 9 órától írásban, képben és hangban is közvetít önöknek minden történést a városháza nagyterméből.

Az előterjesztés szerint tárgyalásokat kívánnak kezdeni a DARFÜ-vel, hogy a pályázati támogatást emeljék 50 százalékosra. Emellett megvizsgálják annak lehetőségét, hogyan teremthetnének elő több pénzt esetleges hitelfelvétellel. Ezeket a tárgyalásokat Dancsó József és Molnár Béla alpolgármestereknek minél hamarabb le kell folytatni, és ezek kimenetelétől függően döntenek majd a továbbiakról. Emellett – hogy a határidőkből ne csússzanak ki, a feltételes közbeszerzési eljárást március 17-én kihirdetik, viszont a vállalkozóval megkötendő szerződéskötés határidejét eltolják május 17-re.

Csökkenő vízterhelési díjak

A Békés Megyei Vízművek Zrt. minden évben megküldi az adott évre tervezett vízterhelési díjait, melyet az önkormányzat fogad el és a lakosok fizetnek ki a vízdíj mellett. 2009-ben a lakossági fogyasztók 11,20 Ft/m3 + Áfa összeget fizettek, míg a szippantott szennyvíz után 25,20 Ft/m3 + Áfa volt a beszedett díj. Ezek a tételek a Vízmű előterjesztése alapján jelentősen csökkennek idén. Ez abból adódik, hogy a korábbi évben megtakarítást értek el ezen a téren, így ezt most kompenzálják. Ezek szerint 2010-ben a lakossági fogyasztók 2,00 Ft/m3 + Áfa összeget fizetnek, míg a szippantott szennyvíz után 4,50 Ft/m3 + Áfa összeg jelenik meg a számlán.
A 12-es pontban a Városmarketing keretről lesz. Előterjesztik a 2009-es év elszámolását, és a 2010. évi felosztásáról is lesz tájékoztató, melynek tervezett összege 22 millió forint. (A tételes listát itt találja meg)
Utolsó pontként a „Közfoglalkoztatás-szervezők foglalkoztatásának támogatása” című pályázat beadásáról döntenek, mely annyit takar, hogy a közmunkások munkáját megszervező és koordináló szakemberek felvételét célozzák meg 100 százalékos támogatás mellett.
Zárt ülésen először megválasztják a választáskor működő Szavazatszámláló Bizottságokat, majd üzletek bérleti díjának csökkentéséről döntenek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.