- hirdetés -

Civil szervezeteknek tartottak tájékoztatót a pályázatírás szempontjairól.
Szakmai napot tartottak február 16-án a Petőfi Művelődési Központ Zomba termében, ahol a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) pályázatait mutatták be az előadók. Az NCA feladata, hogy működési támogatásokat osszon ki a civil szervezeteknek. A rendezvény lebonyolítását Orosháza Város Önkormányzata és a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete segítette.

Egyáltalán ki pályázhat?

Három előadást hallhattak a megjelentek. Elsőként Hajnal Edit tartott tájékoztatót a Nemzeti Civil Alapprogram 2010. évi szakmai pályázati lehetőségeiről. Az előadás egy rossz hírrel indult, hiszen az alapnak idén kevesebb forrása van, mint az elmúlt évben, vagyis kisebb összeget tud kiosztani. Megtudhattuk, hogy csak azok a szervezet pályázhatnak, melyeknek nincs köztartozásuk, valamint 2008. december 31-ig nyilvántartásba kerültek. A rossz hírek után viszont következett néhány jó is, többek közt az, hogy a szervezeteknek több idejük lesz idén a pályázataik megírására, valamint kevesebb ideig kell várniuk az elbírálásra.

Kapcsolatok kialakítása belföldön és külföldön

Az összegyűltek igen sok pályázati kiírás közül válogathattak. Megemlítésre került például, hogy azok a szervezetek, akik képzéseket tartanak, akár 3,5 millió forintot is igényelhetnek egy évre az NCA-tól. Szó esett azon civil szervezetek működésének támogatásáról is, akik újszerű, hazánkban még nem elterjedt, esetleg még nem létező tevékenységet kívánnak folytatni, valamint azokról, melyek nemzetközi tapasztalatcsere céljából külföldi utazásra indulnak. Ez utóbbi is akár 2 millió forint támogatást nyerhet el.
Hangsúlyos helyet kapott azoknak a szervezeteknek a segítése, akik olyan programokat szerveznek, melyek erősítik a társadalmi kohéziót akár helyi, akár megyei, akár országos szinten. A civil szervezetek egymás közti kapcsolatainak erősítését is támogatja az NCA, maximum 3 millió forintot nyerhet el az a szervezet, amely másokkal együttműködve, hálózati rendszert kiépítve munkálkodik. A pályázatoknak formailag is meg kell felelniük a feltételeknek, nem csupán tartalmilag. Hajnal Edit hangsúlyozta, nem a lehetséges karakterszám kitöltése a lényeg, hanem az, hogy a pályázat tagolt és áttekinthető legyen, és kiemelt helyen szerepeljen az, hogy mire szeretnék fordítani a kért összeget.

Nem csak tenni, bizonyítani is kell

A következő téma az NCA Dél-alföldi Regionális Kollégiuma 2010. évi pályázatáról szólt, melyről Herczegné Szabó Marianna kollégiumi tag nyújtott információt az érdeklődőknek. Az előadó főként statisztikai adatokat sorakoztatott fel, köztük, hogy 2009-ben 1698 pályázat lett nyertes, – ebből 548 Békés megyében – és az NCA 167,5 millió forint támogatást osztott szét. A bírálati szempontokat is részletesen ismertették, köztük az élen szerepelt annak bizonyítása, hogy az adott tevékenység széles körű, valamint társadalmilag hasznos. Ezen túl fontos bemutatni azt is a szervezetnek, hogy az előző évben milyen feladatokat teljesített.
A befejező előadást Fehér Marianna, az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. munkatársa tartotta a 2010. évi NCA pályázatok költségvetésének tervezése címen. Megtudhattuk, hogy egy szervezet összesen 11 millió forint támogatást kaphat a három szakmai kollégiumtól, valamint azt, hogy felhívásra egy szervezet csak egy pályázatot nyújthat be, melyek beadási határideje: 2010. március 22.-e éjfél.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.