- hirdetés -

A gyermekkori fogápolás fontosságáról tájékoztatták a szülőket az Ifjúság oviban.Gergő egy hétköznapi kisfiú, aki nagyon szereti az édességet. Minden alkalmat megragad, hogy cukorkát és csokoládét egyen. Sőt az is előfordul, hogy szándékosan „elfelejtkezik” a fogmosásról, mikor anyukája erre nem figyelmezteti. Természetesen ennek a viselkedésnek meglesz a következménye: egyik este megérkezik hozzá Fognyűvő Manócska.
A kisfiú először nem érti, ki lehet ez a különös lény, de reggelre fogfájós Gergőként ébred. Anyukája magyarázza el neki, hogy mi történt, majd együtt elmennek a doktor bácsihoz. A rendelőben a kisfiú megismerkedik a különböző műszerekkel és azok működésével, a doktor bácsi pedig elmagyarázza neki, hogy mit kell tenni a kilyukadt foggal. A Fognyűvő Manócskával való találkozás után Gergő megváltozik. Most már rendszeresen megmossa a fogát és kevesebb édességet eszik.
A történet klasszikus, egyszerű tanmese, ami különös módon mégis magával ragadja a gyermeki képzeletet. Ha Fognyűvő Manócska picit borzongató, de mégsem túlzottan félelmetes alakja hozzásegíti a gyerekeket a rendszeres szájápoláshoz, már megérte.

Rágcsálnivaló az egészség jegyében
Rágcsálnivaló az egészség jegyében
Vigyázzunk a tejfogakra is

A Comenius „Ép testben ép lélek” projekt keretében tartott előadáson Kvasznovszky Anett dentálhigiénikus  beszélt a szülőknek a gyermekkori fogápolás fontosságáról. Az óvodáskor döntően a tejfogazat időszaka. Sajnos sokan hajlamosak lebecsülni jelentőségüket. „Úgyis nő helyettük másik!” jelszóval nemigen törődnek velük, elhanyagolják. Pedig az egészséges tejfogak megőrzése a fogváltás idejéig sok szempontból (rágás, beszéd, hangképzés, esztétikum, helyfenntartás a maradandó fogak számára) igen fontos.
A szakember előadásában a tejfogak betegségeiről és megelőzésükről, a helyes szájápolásról, a fluoridok alkalmazásáról, a fogváltásról, a fogazati rendellenességekről és a fogorvossal történő első találkozásról (ami nagyon meghatározó egy gyermek életében) beszélt.

Fogkefe-torna

A szakember szerint a legfontosabb az, hogy a gyermek legalább naponta kétszer mosson fogat. Ha elsajátítja a helyes fogmosási technikát, akkor egyáltalán nem számít az, hogy milyen márkájú és mennyibe kerül a fogkefe és a fogkrém. Cukros italokat sohase fogyasszon lefekvés előtt és nagyon fontos, hogy sokat rágjanak: természetesen legjobb a nyers zöldség és gyümölcs.
Amíg a felnőttek ismereteiket bővítették, addig az ovisok megnézhették „A fogtündér kisegér” című mesefilmet, a „fogkefe-torna” keretében gyakorolták a helyes fogmosást és egészséges rágcsálnivalókat is kóstoltak. A rendezvényt támogatók segítették.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.