- hirdetés -

Városunk csaknem fele nyugdíjas, a lélekszám folyamatosan apad, ahogyan a születések száma is.
Február 5-én a testület többsége elfogadta az idősügyi koncepciót, ami Orosháza lakosságának csaknem felét érinti. A népjóléti és szociális osztály által összeállított dokumentum (az orosházi törzskönyv adatai alapján) számos összefüggésre világít rá.
Az 1990-es évek elején 36 ezer felett volt a város lélekszáma, 2004-ben 31 ezer 500, míg a 2008-ban 30 ezer 800 volt ez a szám. 2004 és 2008 között 1453-an születtek, miközben 2195-en távoztak az élők sorából. Miközben néhányan jöttek, sokan (főként fiatalok) mentek – a határokon túlra.
– Idősödő társadalomban élünk: a születések száma egyre kevesebb, a város lakosságának csaknem a fele nyugdíjas – nyilatkozta Németh Béla polgármester.
– Így szükséges az idősügyi koncepció, ami lényegében egy állapotfelmérés. A dokumentum támpont a testületnek egy-egy szociális rendelet megalkotásakor, segítség, hogy segíthessünk.
– A ’90-es években kezdődő kedvezőtlen demográfiai körülmények folytán a város fokozatosan elvesztette népesség megtartó, reprodukáló képességét és elöregedett – tudtuk meg Pleskó Pál képviselőtől, aki úgy véli, az idősügyi koncepció (ami a rendszerváltás óta az első Orosházán) rávilágít az elöregedés okára, ezáltal orvosolható lesz a probléma.
Dr. Násztor Sándor, az Orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete elnöke elégedetlen.
– Nem értünk egyet a koncepció ezen formájával, mert ez nem egyszerű szociális ügyintézési kérdés. Sajnálatos, hogy nem vették figyelembe a véleményünket. Az érintett közösségek nagyobb bevonásával, egy jobban megalapozott és előkészített koncepcióra lenne szükség.
A koncepciót itt olvashatja.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.