- hirdetés -

Kritika és évértékelés is elhangzott az Orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületében.
Az egyesület keddi közgyűléséről az alábbi beszámolót kaptuk a nyugdíjasoktól.
„Február 9-én tartotta évértékelő (2009) és program meghatározó (2010) közgyűlését az Orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete. dr. Násztor Sándor elnök ismertette, hogy tavaly 107-en jelezték, csatlakozni kívánnak az egyesülethez. A közgyűlés ezt támogatta, ezt követően elhunyt társaik emléke előtt tisztelegtek.
A vezetőség beszámolójában Násztor Sándor hangsúlyozta, hogy 2009 a tizenöt éves fennállás legsikeresebb éve volt, aminek bizonysága a nagyarányú belépés, a fél ezres taglétszám elérése és a város idős lakossága többségének megtisztelő rokonszenve. A Töhötöm utca 46. szám alatti nyugdíjasház programkínálata – a többféle klub, kör, közösségek öntevékenysége, a szerteágazó segítőszolgálat, az egészségmegőrzés, gyógytorna, jogsegély ügyintézés, stb. – havonta mintegy másfél ezer nyugdíjast érdekel.
Násztor Sándor az alábbiakat emelte ki beszédében:
– Egyre inkább tudomást vesznek arról, hogy ez az érdekszervezet valóban a tízezernyi nyugdíjas ügyében igyekszik eljárni a városi képviselő-testületben, bár a megértő, segítő szándék nem harmonizál azzal, ahogyan ez a nemzedék ezt az elmaradott, szegény falut a megye leggazdagabb városává gyarapította.
– A napokban ismertük meg, hogy a szegedi kórházban egy agyvérzést szenvedett hetven éves hölgy azért nem kaphatta meg a nélkülözhetetlen gyógyszert, mert a 65 év felettieknek „nem jár?!” Úgy tűnik, itt sem akar „járni” a mi hozományunknak köszönhető milliárdos iparűzési adóbevételből a hetven év felettieknek szemétszállítási díj elengedése, vagy az elorozott köztemetők egyházi vagyongyarapodásából sem akarnak a legidősebbek családjainak elhalálozása esetén segítséget adni. Ugyanakkor a jó szándék ellenére sem elfogadható, hogy a gazdag városban kocsmák – templomok tövében ínség-ebéd „kondérozás” folyik. A gyopárosi laktanya turista bázison az 1200 adagos konyha harmadrészben sincs kihasználva, ezért módot kell találni a rendszeres, több száz adagos és kedvezményes ebédeltetéshez, emberhez méltó módon.
– Mindezek mellett a városvezetésben a segítőszándék is adott, amit köszönünk, és ugyanakkor ennek fokozottabb mértékét várjuk. Pontosan ilyesféle kérdések hiányoznak a formális „Időskoncepcióból”, amit egyesületünk vezetése és képviselője elutasított!

A nyugdíjasok menjenek el szavazni

A beszámoló részletesen foglalkozott a házon belüli, közösségi élet – segítőszolgálati akciók újabb lehetőségeiről. Külön kitért az aradi nyugdíjasokkal történő kölcsönös, nagyobb létszámú cseretalálkozók, a kistérségi fesztivál és más programokra.
A választások kapcsán az egyesület álláspontja a semleges viszony és a személyes tapasztalatok alapján a lelkiismeret szerinti szavazás. Ugyanakkor a nyugdíjas társakat felhívták a közéleti felelősségre, hogy menjenek el szavazni. A későbbi, helyhatósági választások kapcsán az igazi és közvetlen, saját érdekérvényesítés és érdek-képviseletiség a cél, amiről később döntenek.
Ezt követően a Felügyelő Bizottság elnöke Gombkötő Lajos a 2009. évi költségvetés megvalósításának tényszámait és annak megfelelőségét mutatta be, a 2010. évi költségvetés tervezetét pedig Horváth Imre elnökhelyettes ismertette a közgyűléssel. A három napirend együttes vitája során többen mondták el véleményüket – javaslataikat.
A vita lezárását követően az előterjesztéseket a közgyűlés egyhangú szavazással elfogadta. A közgyűlés egyértelművé tette, hogy az egyesület céljaiért, feladataiért közös erővel törekedik.”

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.