- hirdetés -

A múzeumban jelmezek, maszkok, forralt bor és pajzán előadás köszöntötte a farsangot.
A kicsiket és a nagyokat egyaránt vártak február 6-án, délután 2 órától a Szántó Kovács János Területi Múzeumba, ahol farsangi családi programot szerveztek az érdeklődőknek. Körülbelül 200 lakos érezte úgy, hogy megéri benézni.
Ez a nap a népi hagyományokra és az ötletes, mókás játékokra épült. A megjelentek részt vehettek többek közt olyan régi és érdekes programokon, mint a boszorkányégetés, a maszkkészítés vagy a fánksütés.
A múzeum évente négy családi napot szervez, amik az évszakokhoz kötődnek. Az első a farsang, majd ezt követi a Szent György ünnepe, Szent Iván napja és a Márton-nap. Farsangi bulit idén először rendeztek, azonban még legalább 5 éven át meg fog valósulni ez a program, amit egy pályázat (TÁMOP 3.2.8.)  segítségével szerveztek.

Boszorkányok, ördögök! Rettegjetek!

Csapatok jelentkezését is várták erre a délutáni eseményre. Összesen 9 csapat jelentkezett, akiknek 5 játékos feladatot kellett teljesíteniük a nap során. Ebben szerepelt a csúfolódó, tréfás vers költése megadott szavak felhasználásával, emellett a gyerekeknek régi tárgyakról kellett meghatározniuk, hogy azok vajon egykoron férfiakhoz vagy nőkhöz kötődtek.

A kakasütés embertpróbáló feladat (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
A kakasütés embertpróbáló feladat (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Három feladat pedig – az ördögcsapás, a „zsákold be az ördögöt”, valamint a kakasütés – kinn a szabadban kapott helyet. Ez utóbbi egy ősi szokás átformálása egy kicsit kevésbé véres, és könnyebb formára. Ugyanis régen a kakasütés során igazi, élő kakast kellett a legényeknek egy bottal eltalálniuk úgy, hogy közben be volt kötve a szemük. A múzeum farsangi buliján az élő kakas helyett egy fából készültet kellett a versenyzőknek leütniük.
A győztes csapat jutalma, – amellett, hogy a Főboszi nem varázsolta a tagokat békává – a Szenzációs Orosháza című könyv volt.

Pajzán program: csak 18 éven felülieknek!

A gyerekeknek este 7-ig biztosítottak feladatokat és elfoglaltságot a szervezők, majd kirakták a 18-as karikát a rendezvényen, ugyanis ekkor kezdetét vette a pajzán farsangi előadás. Ebben a darabban olyan történetek kerültek feldolgozásra, mint például a „Huncut adomák” vagy a „Szomjas a vakló” esete.  Az előadásra nagyjából 60 felnőtt volt kíváncsi, így kicsit szűkös lett a hely, de a jó hangulatot ez nem befolyásolta.
A rendezvény sikeres és akadálymentes levezényléséhez sok munka és emberi erő kellett. A múzeum dolgozói mellett a Táncsics gimnázium lelkes önkéntesei és a múzeum baráti köre is részt vett a szervezésben és a lebonyolításban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.