- hirdetés -

Az idén 35. alkalommal megrendezett kiállításra és versenyre 73 tenyésztő nevezett.
Az Orosházi Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület éves kiállítása január 29-étől 31-éig tartott. A háromnapos programnak a Harruckern János Közoktatási Intézmény adott helyet. Ez egyben egy verseny is volt, ahol kiderült, hogy az elmúlt egy évben mennyit fejlődött vagy esetleg stagnált a tenyésztés a különböző fajták esetén – tudtuk meg Kérdő Lajostól, az egyesület elnökétől, aki 1975 óta, tehát már 35 éve rendezi meg ezt a kiállítást.
Idén 73-an neveztek a megmérettetésre, több csoportban, hiszen a galambok összesen négy kategóriában versenyezhettek: röpgalambok, díszgalambok, haszongalambok és nagytestű galambok. Ezek külön bírálatban részesültek.

Minden tenyésztő munkáját értékelték

A zsűrizésről Kérdő Lajos mesélt nekünk:
– Van egy úgynevezett fajtaleíró könyv, amiben minden galambnak megtalálható a fajtaleírása a csőrhegytől egészen a körömig. Ez alapján minősítenek a bírálók. Minden kategóriában van ún. fajtagyőztes, ami a kiállítás legjobbja. Ez jelenti itt helyben a legmagasabb minősítést. Utána a többi galamb vagy kiváló, vagy igen jó, vagy jó minősítést kap. Ezen a versenyen nem csupán a legjobbakat értékelik, hiszen minden madár tenyésztője kap emlékbe valamilyen dísztárgyat.

A galambokat küllem alapján is értékelték (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
A galambokat küllem alapján is értékelték (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Idén a megmérettetés a Floszberger István emlékkiállítás nevet kapta. Kovács László, az egyesület tagja mesélt a névadóról:
– Pista bácsi alapító tagja volt ez egyesületnek. A galambász társadalom által jól ismert, elismert tenyésztőként beszélhetünk róla. Ő 2009 áprilisában hunyt el. Úgy gondolom én, mint a fiatalabb generáció tagja, hogy az idősebb nemzedék emlékét meg kell őrizni, ezért megalapítottuk a Floszberger István-emlékdíjat. Idén Kérdő Lajos, az egyesület elnöke fogja ezt megkapni. Jövőre pedig veszünk egy nagyobb méretű serleget, ami a Floszberger István-vándordíj lesz. Ezt minden évben az a tenyésztő fogja megkapni, akinek hat galambja a legnagyobb pontszámot éri el. Ez az emlékdíj végeredményben még most egy meglepetés lesz a tenyésztőknek, és én bízom benne, hogy akik ismerték és szerették Pista bácsit, azoknak jól fog esni ez az elismerés.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.