- hirdetés -

A PMK-ban a ritkán hallott zenei műfaj képviselői adtak fantasztikus hangversenyt.
A Táncsics Mihály gimnázium és a Harruckern János Közoktatási Intézmény diákjai újabb zenei előadáson vehettek részt egy programsorozat keretein belül a művelődési házban. A három részes rendhagyó énekóra első előadója a Symphonic Trombones volt még 2009 októberében. Őket követte ez alkalommal, január 22-én a Budapest Ragtime Band, a záró produkciót pedig egy ütőegyüttes fogja nyújtani. Korábban Nagy Krisztinától, a Filharmónia Kelet-Magyarország Nonprofit Kft. Békés megyei irodájának vezetőjétől megtudtuk, hogy a szervezők célja a programsorozattal az, hogy közel hozzák a fiatal diákokat a komolyzenéhez. A biztos siker érdekében azonban nem csak komoly darabokat, hanem musicaleket is hoznak a tinédzsereknek.
A mostani alkalommal is remek volt a hangulat. A színpadra kiálló nyolc ember ugyanis nem csak zenészként, hanem színészként is bizonyított. A darabokat tréfás jelenetekkel és poénokkal fűszerezték meg.
httpv://www.youtube.com/watch?v=Vc9ASg7WAXg
Gayer Ferenc művészeti vezető, a zenekar bőgőse mesélt nekünk a bandáról és a ragtime műfajról.
Mikor indult a zenekar?
A zenekar 1980-ban alakult meg, így nemsokára 30 éves lesz. Akkoriban ez egy baráti társaság volt, akiknek megtetszettek a Nagy balhé című filmben hangszerelt ragtime-ok. Elkezdték játszani ezeket a dalokat, az alapokat, aztán ezek kikerültek a színpadra is. Később elkezdtünk vidám opera és klasszikus zenefeldolgozásokat, valamint Dixielandet is játszani, és ez azóta is így működik.
Hogyan jellemezné a ragtime-ot mint műfajt?
A ragtime önmagában a jazz-nek az egyik gyökere. Az 1800-as évek végén alakult ki, és elsősorban zongorára íródott. A korabeli zenekarok már akkoriban is meghangszerelték fúvósokra, hegedűre, tubára, dobra. Később beépült, átalakult, és jazz néven fut a mai napig. Azonban a ragtime a mai napig önálló műfajként is él.
Magyarországon is kedvelt műfajról van szó, vagy inkább külföldön szoktak fellépni?
Volt egy olyan időszak a ’90-es évek elején és közepén, amikor több koncertünk volt külföldön, mint Magyarországon. Manapság azonban már itthon is nagyon szeretik. Nagy örömünkre szolgál, hogy a fiatalok körében is egyre népszerűbb ez a műfaj.
Örökzöldeket hallhatunk, vagy saját számokat is játszanak?
Ebben a műfajban nem nagyon van saját szám, inkább örökbecsű darabokat dolgoztunk fel és hangszereltünk meg. De játszunk meglepetésszámokat is, amiket más, ebben a műfajban alkotó zenekarok nem adnak elő. Ilyen például egy Tell Vilmos nyitány vagy egy Hacsaturjan Kardtánc.
Hol találkozhatunk önökkel a közeljövőben?
Most, az orosházi koncert után már megyünk is tovább Békéscsabára. Egy igen hosszú sorozaton vagyunk túl, ugyanis január 18-tól Szegeden voltunk, ahol 12 ifjúsági koncertet adtunk. Aztán otthon, Budapesten folytatjuk a sort tovább a jövő héttől. Később pedig a nyári fesztiválokon találkozhatnak velük.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.