- hirdetés -

A szegedi harsonaegyüttes oktató jellegű koncertet adott Orosháza diákjainak.

A reneszánszkori, romantikabeli és jazz zene harsonán megjelenő impresszióiba kóstolhattak bele városunk középiskolás diákjai október 13-án, kedden.

A Symphonic Trombones volt ebben a diákok segítségére. Az együttes, bár komoly zenét is játszott, mégsem volt komor, hanem célját teljesítve örömzenét, mulattatós dallamokat adott elő. A tagok mind a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának diákjai.

Ők heten és tanáruk, Gyivicsán György alkották azt a harsonanyolcast, akik bemutatták többek között Mozart Varázsfuvolájának nyitányát, Hector Berlioz Fantasztikus szimfóniájának egyik részletét. A modernkori zene világából George Gershwin egyik jazzes elemekkel fűszerezett darabját is hallhattuk, végül pedig a mindenki által jól ismert Bill Conti által szerzett Rocky című film zenéjével zárták a koncertet a Petőfi Művelődési Központban.

Nagy Krisztinától, a Filharmónia Kelet-Magyarország Nonprofit Kft. Békés megyei irodájának vezetőjétől megtudhattuk, hogy ez a produkció nem csupán egyszeri alkalom, hanem egy három részes előadás része. Az előadásnak köszönhetően a Táncsics Mihály Gimnázium és a Harruckern János Közoktatási Intézmény tanulói részesei lehetnek egy klasszikus zenei bemutatónak.

httpv://www.youtube.com/watch?v=k2cXkqFEEvw

A következő előadás január 22-én lesz, mikor a Budapest Ragtime Band lép fel önálló koncertjével, majd zárásként egy ütőegyüttest fognak látni és hallani a tanulók. A programsorozat célja, hogy a fiatalok közel kerüljenek a komolyzenéhez. A szervezők azonban próbálnak arany középutat találni a zenei felhozatalban, ezért nem csak komoly darabokkal, hanem musicalekkel is készülnek.

A harsonanyolcas koncertjét színesítették Meszlényi László, a Zeneművészeti Kar oktatójának közbeékelt megjegyzései is. A kommentátor a darabok között megismertette a diákokkal a harsona mint hangszer kialakulásának történetét és az előadott művek szerzőinek rövid pályafutását. Így ez a műsor nem csupán zenei élményt jelentett a tanulóknak, hanem egy érdekes, több korszakot magában foglaló énekórát is.

És akik zeneileg ebben a segítségére voltak: Moldován Ádám, Takács Zoltán, Simon Áron, Vörös Péter, Asztalos Tamás, Kalmár Zoltán, Sebestyén István és Gyivicsán György.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.