- hirdetés -

Rossz helyzetben vannak hazánk kórházai. Az orosházi főigazgató évet értékelt.
Dr. Kalmár Mihály, az orosházi kórház igazgatója szerint a magyar egészségügy tragédiája volt a tavalyi év. A városi kórház gondjairól többször olvashattak az OrosCafé-n. A kórház számos módon kereste a kiutat, például jótékonysági estet szervezett, ami azonban csak pillanatnyi enyhülést jelentett. Az országos tiltakozásban is részt vett a kórház.

Kalmár a szervezeti átalakításban bízik
Kalmár változást vár (Fotók: Kecskeméti Krisztina)
Az intézmény vezetése 2010-től jelentős változást vár, hiszen év végére 400 millió forintra is nőhet az adósság, ha nem módosul az egészségügyi rendszer finanszírozása.
– 2009-ben olyan mértékű hozzá nem értéssel nyúltak az egészségügyhöz, ami minden hazai kórházat igen súlyosan érintett, s az orosházi kórház sem volt kivétel. Háromhavonta új finanszírozás volt, így folyamatosan változtatnunk kellett a gazdálkodást – kezdte évértékelőjét dr. Kalmár Mihály, aki június óta igazgatja a gyógyító intézményt.
– Júniusban történt egy átvilágítás, ami elég szomorú képet adott a helyzetről. A kórház nem igazodott a 2007-es struktúraváltáshoz, túlköltekezés jellemezte, s ezt súlyosbította a rossz központi finanszírozás is. Így új gazdálkodási rendszert kellett felállítanunk.

2005-höz képest idén 750 millió forinttal kevesebb jut a gyógyító munkára, és a kórház fenntartására. Ha a 2005-ös összeget megkapná a kórház, akkor akár 300 milliós tartalékot is tudnának képezni. De nem kapják, így év végére 400 millió is lehet a mínusz.

– A helyzeten a januári 119 millió forintos többletforrás sem segít. Ez az összeg csupán levegővételt jelent. Ebből kell a 98 ezer forintos fizetés kiegészítést kigazdálkodni, valamint a még tavaly felhalmozódott, 90 napon túli adósságainkat rendezni. Csakhogy továbbra is kevés finanszírozással működünk, ami már februárban 60 millió forintos fedezethiányt jelent.

Nem dőlhet be az összes kórház

Valószínűleg nem lesz több pénz a gyógyításra (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Valószínűleg nem lesz több pénz a gyógyításra
Kalmár úgy véli, az önkormányzati biztos kinevezése nem megoldás. Hiszen a biztos (törvényi kötelezettségének eleget téve) csak annyi kiadást enged, amennyi a bevétel. Mivel a költségeken már nem tudnak faragni, az egyetlen lehetőség a bérek csökkentése, illetve a dolgozók elküldése lenne, csakhogy így a kórház nem felelne meg a törvényben előírt minimum feltételeknek, s bezárhatna. Ezért megpróbálják hatékonyabbá tenni a gyógyító- és a gazdálkodási rendszert, erre nézve már történtek is lépések.
– Megpróbálunk egy olyan rendszert kialakítani, ami megfelel a modern egészségügynek, hatékonyan tud működni és az uniós elvárásoknak is megfelel, így pályázhatunk is. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha rendeződik a magyar egészségügy sorsa. Nyilvánvaló, hogy nem dőlhet be valamennyi kórház, ezért egyértelmű, hogy valamilyen változásnak jönnie kell a választások után.
– Sajnos nem valószínű, hogy több pénz lesz a rendszerben. Azonban ha specializálják a kórházakat, megtudjuk, hogy pontosan mi a feladatunk, és az ahhoz szükséges forrást megkapjuk, akkor Orosháza és a kistérség betegeit a meglévő, illetve annál magasabb színvonalon tudjuk ellátni.

Elkészült a kórház 2010-es pénzügyi-szakmai teljesítmény terve, ami hamarosan elérhető lesz a kórház honlapjáról.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.