- hirdetés -

Súlyos problémákkal küzd az orosházi kórház is. A politikai pártok külön utakon keresik a megoldást.

A baloldal szerint önkormányzati biztost kell kinevezni a kórház élére, ezt Bogdánffy Csaba MSZP-s frakcióvezető egy sajtótájékoztatón és a legutóbbi testületi ülésen is kifejtette. A jobboldal azonban úgy véli, ez a kórház bezárásához vezet. Erről tartott sajtótájékoztatót szerdán délelőtt a kórház előtt Dancsó József (Fidesz) alpolgármester.

A fideszes képviselők a kórház előtt (Fotó: Melega Krisztián)
A fideszes képviselők a kórház előtt (Fotó: Melega Krisztián)

– Nem elég az, hogy az emberek alkotmányos jogát sérti az egészségügyi rendszerek anyagi ellehetetlenülése, most önkormányzati biztos azonnali kijelölését javasolták. Ez döbbenet. A kijelölt biztos csak a megkapott OEP támogatással és az egyéb saját bevételekkel gazdálkodhatna, a tartozásokat pedig ki kellene fizetnie. Tehát azonnali költségcsökkentő lépésekre, konkrétan 150-200 ember elbocsátására lenne szükség. Így azonban nem teljesülnének a minimumfeltételek és az ÁNTSZ bezárná a kórházat – összegezte Dancsó József, aki hozzátette:
– Ezt nem engedhetjük meg. Reméljük, hogy a kormány által ígért pluszforrással ki tudjuk húzni az előttünk álló nehéz időszakot. A testületi ülésen azt javasoltuk, hogy február 28-ig a jelenlegi konstrukcióban működjön a kórház, így elkerülhető a biztos kijelölése.

Az idősek megszenvednék a kórház bezárást

Dávid Zoltán a szociális bizottság elnökeként felhívta a figyelmet arra, hogy az idősebb generációnak tömegközlekedéssel így is bajos eljutnia a kórházba. Ha távolabbi településre kellene utazniuk, sérülhet az egészséghez, gyógyuláshoz való joguk. Ő is úgy vélte, a szocialisták elképzelése a kórház bezáráshoz vezetne.

Dancsó ezután kitért a környékbeli kórházak helyzetére is.

– El akarjuk kerülni a szentesi és sok más kórház sorsát, hogy Orosházán ne csak sürgősségi ellátás és bizonyos intenzív kezelés lehessen, minden másra pedig hosszú várólista alapján a pénz függvényében kerüljön sor. Ezért történt az azonnali segítségnyújtás a kórház számára.

Az önkormányzati biztos kijelölését a többség nem támogatta a november végi testületi ülésen. Tehát marad a mostani vezetés, miközben várják a kormánytól a januári pluszforrást.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.