- hirdetés -

Az önkormányzati képviselőknek január végéig kell leadni vagyonnyilatkozatukat, amiket utána páncélszekrénybe zárnak.
A helyi önkormányzati képviselők a napokban kaptak egy emlékeztetőt arról, hogy január 31-ig be kell nyújtaniuk vagyonnyilatkozatukat – tudtuk meg Pleskó Páltól, az orosházi Ügyrendi és Szavazatszámláló Bizottság elnökétől.
Az emlékeztetőben az áll, hogy minden helyi képviselő köteles vagyonnyilatkozatot benyújtani, melyhez csatolnia kell  a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, valamint gyermekének a vagyonnyilatkozatát is.
Ennek elmulasztása esetén – annak benyújtásáig – az önkormányzati képviselő a képviselői jogait nem gyakorolhatja és a meghatározott juttatásokban nem részesülhet. Pleskó Pál kiemelte, hogy a vagyonnyilatkozatokat személyesen az Ügyrendi és Szavazatszámláló Bizottság tagjainak kell leadni.
Megtudtuk, hogy az országgyűlési képviselőknek mind a parlamentben, mind a városban be kell nyújtani a bevallást. Ez a kitétel Orosházán két képviselőt, Dancsó Józsefet (Fidesz) és Varga Zoltánt (MSZP) érinti.
Mi lesz a sorsa a bevallásoknak a leadás után? – kérdeztük Pleskó Páltól.
– A képviselő a bevallást egy borítékba teszi és előttünk lezárja. A bizottság tagjai a lezárt borítékot hitelesítik, mely ezután páncélszekrénybe kerül, szigorú nyilvántartási és őrzési rend mellett tároljuk Mi sem látjuk mit tartalmaz a bevallás és a valódiság tartalmát sem ellenőrizzük.  Ez az eljárás egy formalitás, 1990 óta szokásjog Magyarországon – mondta.
Azt firtató kérdésünkre, hogy ki tekinthet bele a bevallásokba Pleskó úgy válaszolt, hogy a képviselők bevallása nyilvános, azok kikérhetők az ügyrendi bizottságtól, de ilyenre eddig nem volt példa.

Az ide vonatkozó 2000. évi XCVI. törvény 10/A.  § (3) bekezdéséből kiolvasható:
„A képviselő vagyonnyilatkozata – az ellenőrzéshez szolgáltatott azonosító adatok kivételével – nyilvános. A képviselő hozzátartozójának nyilatkozata nem nyilvános, abba csak az ellenőrző bizottság tagjai tekinthetnek be az ellenőrzés céljából.” A törvény teljes szövegét itt olvashatja.

Végezetül azt kérdeztük, ha a bevallások tartalmát senki nem ellenőrzi, akkor miért van erre egyáltalán szükség?
– Törvény írja elő a bevallás megtételét, így ezt nem lehet megkerülni, és eddig mindenki rendben le is adta azt. Ám ha valamelyik képviselő ellen bűncselekmény gyanúja merülne fel, akkor ezt a bevallást vizsgálhatja a hatóság. Orosházán erre nem volt eddig szükség, és remélem nem is lesz soha – mondta Pleskó Pál.

10/A. § (1) Az önkormányzati képviselő a megbízólevelének átvételétől, majd ezt követően minden év január 1-jétől számított 30 napon belül az e törvény melléklete szerinti vagyonnyilatkozatot köteles tenni. A képviselő saját vagyonnyilatkozatához csatolni köteles a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, valamint gyermekének a melléklet szerinti vagyonnyilatkozatát.

(2) A vagyonnyilatkozat tételének elmulasztása esetén – annak benyújtásáig – az önkormányzati képviselő a képviselői jogait nem gyakorolhatja, és a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 20. §-ában meghatározott juttatásokban nem részesülhet.

(3) A vagyonnyilatkozatot a szervezeti és működési szabályzatban erre kijelölt bizottság tartja nyilván és ellenőrzi. A képviselő vagyonnyilatkozata – az ellenőrzéshez szolgáltatott azonosító adatok kivételével – nyilvános. A képviselő hozzátartozójának nyilatkozata nem nyilvános, abba csak az ellenőrző bizottság tagjai tekinthetnek be az ellenőrzés céljából.

(4) A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárást a vagyonnyilatkozatot ellenőrző bizottságnál bárki kezdeményezheti. Az eljárás eredményéről az ellenőrző bizottság tájékoztatja a soron következő ülésen a képviselő-testületet.

(5) A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás során a vagyonnyilatkozatot ellenőrző bizottság felhívására a képviselő köteles saját, illetve a hozzátartozója vagyonnyilatkozatában feltüntetett adatokra vonatkozó azonosító adatokat haladéktalanul írásban bejelenteni. Az azonosító adatokat csak a bizottság tagjai ismerhetik meg, azokat az eljárás lezárását követő nyolc napon belül törölni kell.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.