- hirdetés -

Ha nem kapják meg a Körös Volán munkavállalói az ígért emelést, akkor munkabeszüntetéssel válaszolnak a helyzetre.
A Körös Volán Zrt. a munkáltatói szövetséggel még 2009-ben kötött megállapodást arról, hogy a társaság munkavállalói 2010-től 4,9 százalékos béremelést kapnak. Azonban az újév kezdetekor ennél jóval kevesebbet kínáltak fel a közlekedési társaság dolgozóinak. Mint ahogy azt Szarvas Pétertől, a Volán vezérigazgatójától megtudtuk, Orosházán ez mintegy 120 alkalmazottra vonatkozik a gépkocsivezetőktől az irodán dolgozókon át a takarítókig.
Zsibrita Zoltánt, a Közúti Közlekedési Szakszervezet Békés megyei elnökét kérdeztük arról, hogyan alakulnak a tárgyalások? Meddig tart a „türelmük”? Számíthatunk –e , – és ha igen, mikortól – a sztrájkra?
– Jelen pillanatban nincs megállapodás a munkaadói és a munkavállalói szövetségek között. A munkaadói oldal a 2010-es évre 0,6-százalékos bérfejlesztést ajánl, míg a munkavállalói oldalnak 4,9 százalékos bérigénye van, arra való tekintettel, hogy egy két éves bérmegállapodást kötöttek még 2009-ben a munkaadói szövetséggel. A mi megítélésünk szerint ez érvényes, és ennek a megállapodásnak az érvényesítésére folyamatosan tárgyalunk, illetve sztrájkfelhívást tettük közzé – hangsúlyozta Zsibrita Zoltán.

Miért nem jön a beígért emelés?

A munkáltatói oldal azzal indokolja a kisebb bérfejlesztést, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanácsban született egy megállapodás,  ezért a 2009-es béreket tudják biztosítani a 2010-es évre is szuper bruttósítással, és így ebben az évben nincs nettó kereset csökkenés.
A cél elérése érdekében a szakszervezetek megalakították az együttműködési fórumot, folyamatosan tárgyalnak a munkáltatói szövetséggel, így remélhetőleg sikerül közösen elérni a 4,9 százalékos követelést.
Zsibrita Zoltán hangsúlyozta, mindenféleképp meg kell állapodniuk januárban, mert a 2010-es évi terveket a közgyűlés ekkor fogadja el, tehát még ebben a hónapban egyezségre kell jutnunk. A sztrájkfelhívás már él, melynek alapján határozatlan idejű és hosszúságú munkabeszüntetést hirdetnek meg. Ha a tárgyalások során nem sikerül egyezségre jutni, akkor kezdetét veszi a sztrájk.
– Nekünk nem szándékunk sztrájkolni, mi az utazó közönséget tekintjük olyan partnernek, akiért vagyunk. Messzemenőkig a megállapodás, a kompromisszum elérése a célunk – hangoztatta Zsibrita.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.