- hirdetés -

Csak sürgősségi beavatkozásokat végez a hét első három napján a tb-betegeket ellátó fogorvosok egy része. Több száz orvos csatlakozott a demonstrációhoz, de információink szerint Orosházán senki sem sztrájkol.

A fogorvosok az ellen tiltakoznak, hogy már évek óta kevesebb pénzt kapnak a betegellátásra, mint amennyire szükségük lenne. Míg egy háziorvosi praxisra másfél millió forintot költ az állam, addig a fogorvosok alig 800 ezer forintból fedezik a költségeket. Ebből az összegből állják a rendelőkben díjmentesen igénybe vehető gyökérkezelést, fogtömést, foghúzást, fogkő eltávolítást. A sztrájkoló orvosok azt állítják, hogy legalább 1,4 millió forintra lenne szükség ahhoz, hogy normálisan működtessék praxisukat.

A fogászati szűrés megelőzheti a fogak romlását (Archív fotó: Rajki Judit)
A fogászati szűrés megelőzheti a fogak romlását (Archív fotó: Rajki Judit)

Csaknem 2800 praxis van az országban, jelenleg 7-800 doktor vállalta, hogy csak sürgős esetben látja el a betegeket. Információink szerint Orosházán zavartalanul működött a fogászati ellátás, és nem csatlakoztak az orosházi fogorvosok a sztrájkhoz.

A kormány a fogorvosok mellett áll, kiemelt célja az alapellátás megerősítése. A tárgyalások még zajlanak a Magyar Orvosi Kamarával – írta közleményében hétfőn az Egészségügyért Felelős Államtitkárság.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.