- hirdetés -

Hogyan látják az elmúlt évet, illetve miben reménykednek az idén? Erről kérdeztük az orosházi politikusokat.
Az országgyűlési képviselőket, és a helyi képviselő-testületben helyet foglaló három frakcióvezetőt kerestük meg ugyanazzal kérdéssel: hogy értékeli 2009-et és mit vár 2010-től.
Varga Zoltán – önkormányzati miniszter (MSZP)

Varga Zoltán
Varga Zoltán
– Az orosháziak szempontjából is fontos, hogy év végére sikerült az ország pénzügyi helyzetét javítani. A Bajnai-kormány eredményeit a nemzetközi sajtó után egyre többen elismerik itthon is. A globális válságban stabilizálódott a forint árfolyama, ami az orosházi lakáshiteleseknek jelent nagyobb biztonságot. Önkormányzati miniszterként öröm volt támogatni szakmailag megalapozott pályázatokat, mint a 9 panel (354 lakás) felújítása, vagy az Ifjúság utcai óvoda rekonstrukciója. Növeli a biztonságot az új tűzoltóautó, amit átadtunk. Sajnos, a helyi testületben a múlt évben is tovább folytatódott az a stílus, ami az országos szintű politikai vitát vitte be a testületi ülésekre ahelyett, hogy a helyi problémák minél jobb megoldásával foglalkoztunk volna. A 2010-es esztendőtől azt várom, hogy több teret kapjon az értelmes, szakmai párbeszéd.
dr. Dancsó József – alpolgármester, országgyűlési képviselő (Fidesz)
dr. Dancsó József
dr. Dancsó József
– 2009-ben a reménytelenség érzésével kellett helyt állnunk: a kórházak ellehetetlenítése, a közoktatás szorongatása, teljes érzéketlenség és szószegés a miniszterek részéről a válság miatt nehéz helyzetbe került emberekkel szemben, a pályázatok elbírálásának lassú tempója, a központi kormányzat teljes szétesése volt a jellemző. A város mindezek ellenére talpon maradt: a kötelezettségeit teljesítette, a város lakóinak, diákoknak, sportolóknak, idősebbeknek a nyugodt élet- és munkakörülményeit óriási erőfeszítések mellett biztosítani tudta. 2010 a remény éve lesz! Bár a nehézségek itt maradnak örökül, de új irányt szabhatunk végre Magyarországnak, ahol újra érdemes lesz dolgozni, gyermeket nevelni, lakást építeni. S nem a végkielégítési botrányok szereplőiről, vagy a Zuschlagokról szólnak a híradások, hanem a polgárok biztonságos gyarapodásáról.
Fetser János – egyéni országgyűlési képviselő (MSZP)
Fetser János
Fetser János
– Békés megye egyik leggazdagabb városaként Orosházának fejlődnie kellene, az élen kellene állnia. Csakhogy a fejlődés megtorpant, sőt, visszaesett a város. A jövő építése helyett a bevételek elherdálása folyik, és sorozatosan megkérdőjelezhető döntések születnek. Mindez annak köszönhető, hogy alkalmatlan emberek vezetik a várost. Orosházát a túlpolitizálás jellemzi, a politikai harc pedig befolyásolja a város jövőjét. A jelenlegi polgármester és a testület vághatja a centit. Bízom benne, hogy az őszi önkormányzati választások után olyanok irányítanak, akik a fejlődést, a munkahelyteremtést tartják szem előtt. Az új testületnek azonban nem lesz könnyű dolga, mert a korábban felvett fejlesztési hitelek törlesztését a mostani vezetés egy pénzügyi manőverrel elodázta, terheit a következő testületre hárítva. Mindeközben pedig sorra olyan pályázatokat nyújtanak be, amelyek megvalósítása szintén az új testületre marad.
Zalai Mihály – frakcióvezető (Fidesz)
Zalai Mihály
Zalai Mihály
– Úgy érzem, 2009-ben sikerült a nehezedő körülmények ellenére védőernyőt tartanunk Orosháza valamennyi városi fenntartású intézménye fölé. Sikerült elkerülnünk azt, hogy városunk polgárai közvetlenül érezzék az oktatási és közművelődési területen, a civil szervezetek és a sportegyesületek támogatásában, valamint a szociális és egészségügyi ellátásban azokat a példátlan kormányzati megszorításokat, amelyek az elmúlt esztendőt jellemezték. A nehézségek ellenére elindultak, illetve folytatódtak mindazok a fejlesztések is, amelyeket fontosnak tartottunk településünk versenyképességének szempontjából. Sajnálom, hogy kevés eredményét láttuk annak, hogy orosházi lakos a kormány egyik minisztere. Azt várom 2010-től, hogy változás következik be minden szempontból hazánkban, s ez pozitívan hat majd minden orosházira.
Bogdánffy Csaba – frakcióvezető (MSZP)
Bogdánffy Csaba
Bogdánffy Csaba
– 2009-ben katasztrofálisan működött a képviselő-testület, a jobboldali többség ugyanis a távlatokban megfogalmazott stratégia helyett a klientúra építéssel foglalkozott. A város érdekei, az érdemi munka helyett a kormányzati intézkedések bírálatával törődtek, talán ezzel leplezték tehetetlenségüket. A helyi MSZP-t nem politikai ellenfélnek, hanem ellenségnek tekintik. Javaslatainkat figyelembe sem veszik, tavaly mindössze egy szocialista javaslatot támogattak. Rossz a város gazdálkodása is, ami nem magyarázható az országos gazdasági helyzettel. A fejlődés megtorpant, helyben járunk, miközben elherdálják a városi vagyont. Úgy vélem, most siralmas hónapok következnek, mert nem a városról lesz szó, hanem a választásokat megelőző politikai harcról. Az MSZP frakciója ennek ellenére megpróbál a város érdekében dolgozni.
Pleskó Pál – frakcióvezető (MDF)
Pleskó Pál
Pleskó Pál
– 2009 a stabil fejlődés és a kiegyensúlyozott városvezetés éve volt. A Fidesz és az „Orosházáért” Konzervatív Frakció (MDF), a minősített többséget adó képviselők egy emberként álltak Németh Béla polgármester mögé. A neve sincs szocialista frakció elkeseredett politikai küzdelmet folytatott, vagdalkozott, feljelentett, áskálódott. A város fejlődött: látványberuházások helyett az élhetőség volt jellemző, az orosháziak komfortérzete javult, a polgári életforma berendezkedett Orosházán. Számomra is sikeres volt az év: a megnyert bírósági pereim az általunk képviselt politika helyességét igazolta. 2010-ben leváltjuk az országot és a polgárokat nyomorba taszító szocialistákat, biztosítjuk a polgári fejlődés feltételeit mindkét ránk váró választáson. Az MDF külön indul a képviselőjelölt választáson, jelöltje hamarosan bemutatkozik. Zárszóként üzenem, minden orosházinak kötelessége ezért a városért dolgozni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.