- hirdetés -

A polgármester nehezményezi, hogy Varga Zoltán miniszter nem küldött hivatalos értesítést a nyertes panelpályázatokról.

– Megdöbbenve vettem tudomásul, hogy az önkormányzati miniszter úr nem tekinti partnernek az önkormányzatokat. Ennek tanúbizonysága, hogy az újságból értesültünk arról, hogy 8 orosházi lakóközösség a panel plusz programon belül megkapta tőle az aláírt értesítéseket – kezdte december 23-i sajtótájékoztatóját Németh Béla polgármester.

A városvezető kihangsúlyozta, hogy ezelőtt fél évvel már tudták, hogy a pályázatokat befogadták, azonban Orosháza Város Önkormányzata erről semmilyen hivatalos kiértesítést nem kapott.

– Történt mindez annak ellenére, hogy a város költségvetését mintegy 140 millió forint mértékben érinti a panelprogram. Feltételeztem, hogy egy ilyen témában kapunk hivatalos értesítést. A lakóközösségek képviselőit miniszter úr az MSZP pártiroda melletti terembe invitálta, ahol átadta részükre az aláírt kiértesítést. Miniszter úrtól több demokráciát várnánk és kevesebb kampányt. Kihangsúlyozom, hogy nem a panel pályázat ellen vagyunk. Sőt, fél éve arra várunk, hogy mikor írják már azokat alá, hiszen számunkra is fontos a lakások megújulása – hangoztatta a polgármester.

Németh Béla szerint a miniszter kampányol (Fotó: Melega Krisztián)
Németh Béla szerint a miniszter kampányol (Fotó: Melega Krisztián)

Németh Béla kitért arra, hogy az eljárással szemben van erős kifogása, hiszen aznap délelőtt a tűzoltóautók átadásán egy társaságban töltött Varga Zoltánnal több órát, de az egy szóval nem hangzott el, hogy a miniszter átadja az értesítéseket.

– Egy szót nem szóltam volna, ha legalább a lakóközösségek képviselőivel egy időben kap a város is értesítést. Ám ez így egyértelműen kampány. 2009 szeptemberre volt várható az elbírálás, a beadott 9 pályázatból addig csupán egynek írták alá a szerződését. A többi 8 is nyert, de a hivatalos aláírást eddig húzták, így az időzítés erősen megkérdőjelezhető – mondta Németh Béla.

Arra a kérdésünkre, hogy a fentebb említett 140 millió forint jelenleg hol van, azt a választ kaptuk, hogy ez az összeg a jövő évi költségvetés része lesz. A panelprogramok indulásakor minden évben felvett a város 100 millió forintos fejlesztési hitelt ennek finanszírozásához közbeszerzés útján. Idén ebből megmaradt 44 millió forint.

– A város pénzügyi kerete megvan, de az nagy gond, hogy még mindig nem tudjuk hivatalosan, hogy hova és miként tervezzük azt be a jövő évi költségvetésbe. És annak, hogy ezt a 100 millió forintot fenntartják, bizony ára van, hiszen ezt nem a két szép szemünkért teszik – zárta a sajtótájékoztatót Németh Béla.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.