- hirdetés -

Városunkban felére csökkent a halálos balesetek száma, míg a bűncselekményeké a tavalyihoz hasonlóan alakul.

Czecher Péter rendőrségi főtanácsost, kapitányságvezetőt kértük egy év végi összegzésre.

Milyen évet zár az orosházi kapitányság?

Jelen pillanatban pontos, hivatalos statisztika még nem áll rendelkezésünkre, végleges adatok januárban lesznek. A saját statisztikánk szerint a kapitányság bűnügyi és közbiztonsági helyzete továbbra is stabil, az ismertté vált bűncselekmények száma előreláthatólag a 2008-as évhez hasonlóan alakul. Tavaly 995 bűncselekményt regisztráltunk.

A békéscsabai főkapitányi tájékoztatón elhangzott, hogy bűnügyileg „jól állunk”, a legkevésbé fertőzött megyék között vagyunk. Békés megyén belül Orosháza hogyan áll?

Czecher Péter rendőrkapitány
Czecher Péter rendőrkapitány

Valóban, Békés megyében évek óta az egyik legalacsonyabb a bűnözési gyakoriság, azaz a 100.000 lakosra jutó bűncselekmények száma. Ezen belül is kedvezőnek mondható az orosházi helyzet, hiszen több éve már a megyei lista alsó harmadában foglalunk helyet, ami nagyon jó eredmény. A múlt évben tízezer lakosra 175 bűncselekmény jutott, és jelenleg úgy tűnik, ez idén is hasonlóan alakul.

Hány rendőr látja el a feladatokat? A létszámhiány jelen van?

Az Orosházi Rendőrkapitányság 718 négyzetkilométeres illetékességi területét Orosháza, Tótkomlós, Nagyszénás, Gádoros, Pusztaföldvár, Csanádapáca, Kardoskút és Békéssámson alkotja, mintegy 55.000 lakossal. Feladatainkat jelenleg kilencven hivatásos állományú rendőrrel és tizenhét közalkalmazottal látjuk el. Az elmúlt két év komoly létszámgondjai enyhültek, jelenleg már csak 11 fős hiányunk van. A korábbi években tapasztalt rendőri pályaelhagyás megszűnőben van. Jó esélyt látok arra, hogy üres státuszainkat fokozatosan tudjuk csökkenteni.

Sokszor hallhatjuk, hogy a közterületi jelenlétben kellene a rendőrségnek javítani, érvényes ez Orosházára is?

A közterületi szolgálat tervezése és szervezése mindig aktuális téma. A lakosság döntő többsége szeretne minél több rendőrt látni az utcán és ez egyben minden rendőrkapitány álma is. Nyilvánvaló, hogy egy erőteljes közterületi jelenlét – amellett, hogy növeli az adott település lakóinak szubjektív biztonságérzetét – pozitív hatással van a közrendre és a közbiztonságra is. Ennek a törekvésnek csak a realitások lehetnek a korlátai, vagyis az adott létszám. Orosházán és vidéken is arra törekszünk, hogy a bűnügyi-közbiztonsági szempontból frekventált, vagy veszélyeztetettebb területek rendőri „lefedettsége” folyamatos legyen. Megítélésem szerint erőfeszítéseink eredményeként az illetékességi területünkhöz tartozó valamennyi településen sikerült a közterületi jelenlétet megfelelő színvonalon tartani, valamint a bejelentésekre, eseményekre történő gyors reagálást biztosítani.

A baleseti statisztika mit mutat 2009-ben?

A balesetek száma némileg növekedett
A halálos balesetek száma felére csökkent

Az idei baleseti helyzet a tavalyihoz hasonlóan alakul – reményeim szerint decemberben is. Fontos megemlíteni, hogy a halálos kimenetelű közlekedési balesetek számában eddig 50 %-os csökkenést jeleznek az adatok, 6 helyett 3 tragikus szerencsétlenség történt. Meg kell jegyezzem, hogy a kedvező baleseti számokban nyilvánvalóan komoly szerepe van az elkerülő út megépülésének.

Ha már utak, a kerékpárút jelentős változást és sok vitát hozott. Mi a rendőrség álláspontja?

– Valóban, létrehozása óta a viták kereszttüzében áll a kerékpárút. Tapasztalataink szerint ugyanakkor a kerékpárosok és az autósok is egyre inkább megszokják. Ezt támasztják alá a baleseti adatok is. A belvárosi kerékpárút megépítése óta mindössze 4 személyi sérüléssel járó kerékpáros baleset történt. Tavaly 9 volt. Szakmai szempontból a kerékpárút jelentősége abban áll, hogy a kerékpáros forgalmat az úttestről a járdán kialakított sávra tette át, így a veszélyforrások csak az útkereszteződésekre korlátozódnak.

A baleseteknél maradva: novemberben volt egy hét, amikor szinte minden nap történt baleset városunkban és környékén. A rendőrség szerint mi lehetett ennek az oka?

A balesetek mindig valamilyen közlekedési szabály megsértése miatt következnek be, és ezek döntő többsége a gyorshajtás, illetve a figyelmetlenség terhére róható. Az elsődleges baleseti okok mellett vannak persze másodlagos vagy harmadlagos tényezők. Például a gyakori időjárási frontok, a stressz és egyéb pszichés okok. Ha ezek közül egyszerre több is jelentkezik, akkor sajnos olyan helyzet következhet be, mint november második felében: 10 nap alatt 5 személyi sérüléses és 12 sérülés nélküli közlekedési baleset történt Orosházán.

A kábítószer fogyasztás témája sokszor van napirenden. Orosházán mennyire van jelen a drog?

Kétséget kizáró tény, hogy a kábítószer-élvezet jelensége Orosházán is jelen van. Ennek mértéke azonban szerencsére a „városi legendák” körébe tartozik. A drogozás elsősorban a fiatal felnőtt fogyasztókra jellemző. Munkánk során azt tapasztaljuk, hogy a fogyasztói kör időről időre alig változik. A terjesztők is rendszeresen „képbe kerülnek”, hiszen velük szemben folyamatosan fellépünk, mivel a droghoz jutás megakadályozását, a terjesztői kör által képviselt kínálati oldal felszámolását tekintjük elsődleges feladatunknak.
Fontosnak tartom hangsúlyozni ugyanakkor, hogy a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem társadalmi feladat, hiszen a rendőrség lehetőségei és eszközei önmagában nem elegendőek a probléma komplex kezeléséhez. Orosházán szerencsére számos jó példát lehet említeni az önkormányzati és civil szervezetek hatékony és elkötelezett megelőző tevékenységére.

A rendőrségi munka lakossági megítéléséről rendelkeznek adattal?

Legutóbb tavaly nyáron került sor egy Békés megye egészét érintő lakossági közvélemény-kutatásra. Ennek eredményére büszkék lehettünk: a rendőrkapitányságok közül az orosházi vonatkozásában mérték a legkedvezőbb lakossági megítélést. A 350 fős minta alapján a munkánkat minősítő ún. lakossági szubjektív biztonságérzet elégedettségi indexe 75,5 százalék volt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.