- hirdetés -

Átadták a legújabb, közel 95 millió forint értékű járművet, mellyel tovább fejlődött a technikai felszereltség.

Az orosházi tűzoltólaktanya előtt négy vadonatúj tűzoltóautó állt hétfő reggel. Ebből az egyiknek már nem kellett messzire utaznia, hiszen állomáshelye Orosházán lesz.

Az ünnepélyes átadáson beszédet mondott Varga Zoltán önkormányzati miniszter, aki kiemelte: a gazdasági válság az élet minden területére begyűrűzött, de a pénzszűkével küzdő gazdálkodás ellenére a Békés megyei 6 hivatásos és 3 önkéntes tűzoltóság, valamint a katasztrófa- és polgári védelem szakemberei jól teljesítettek, és példamutatóan helyt álltak. Szerinte országos és megyei szinten sincs szégyellni való az elmúlt 2 kormányzati ciklust tekintve, hiszen összességében mintegy 30 milliárd forint került az ország tűzoltóságaihoz.

A miniszter átadja az autót a parancsnoknak (klikk a képre)
A miniszter átadja az autót a parancsnoknak

– A múlt héten átadott 28 és a nyáron munkába állított 13 víz-szállító autóval, védőfelszerelésekkel és más technikai eszközökkel együtt 2009-ben kb. 4,8 milliárd forintot fordítottunk a tűzoltóságok modernizálásra – mondta a miniszter, aki hozzátette: az elmúlt években nem csak a környezet változott meg körülöttünk, az utóbbi 15 évben gyakorlatilag megkétszereződött a beavatkozások száma is. Elhangzott, hogy jelentősen átértékelődött a polgári biztonsága fogalma, az állampolgárok egyre többet várnak a védelmi szervezetektől.

Méltatta a tűzoltók sokszor emberfeletti helytállását, és megemlítette, hogy az elmúlt 2 évben Orosháza egy vízszállítóval és egy gyors beavatkozóval gazdagodott és minden tűzoltó új egyéni védőfelszerelést kapott. Ünnepi beszéde végén a miniszter átadta a négy tűzoltó autó kulcsát az orosházi, a békéscsabai, mezőkovácsházi és a tótkomlósi parancsnoknak.

Ezt követően a laktanya egyik termében pohárköszöntőt mondott Németh Béla polgármester, aki hangsúlyozta, hogy a saját biztonságunk érdekében rendkívül fontos a tűzoltóságok fejlesztése.
– Nagy öröm, hogy az elmúlt 3 évet tekintve ez a negyedik jármű, melyet átvehettek tűzoltóink. Ehhez az önkormányzat egyhangú támogatással 50 millió forintot biztosított.

4000 liter víz, 500 liter hab

Azt már Hajdú Péter orosházi tűzoltóparancsnoktól tudtuk meg, hogy az új Mercedes típusú autó 2010. január végén áll majd szolgálatba, addig a személyi állomány kiképzését is befejezik.

A tűzoltók birtokba veszik az új autót (klikk a képre) Fotók: Melega Krisztián
A tűzoltók birtokba veszik az új autót (klikk a képre) Fotók: Melega Krisztián

A most átadott gépjárműfecskendő 4000 liter vizet és 500 liter habot képes szállítani. Ez annyit jelent, hogy egyedül tud annyit, mint a mostani két 10 éves autó. Emellett a terepen is jobban elboldogul, valamint a közúti baleseteknél is hatékonyabban tudnak majd vele dolgozni, lévén, hogy a legmodernebb felszerelések kaptak helyet rajta. Mikor szolgálatba áll, ez lesz az első számú autó, míg az egyik régebbi Mercedest tartalékállományba sorolják, melyet csak kiemelt eseteknél, vagy akkor használnak, ha egyszerre több helyre kell vonulniuk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.