- hirdetés -

Szó esett a Fidelitasról, Zuschlagról és a jövő évi választásokról.

A Societas – Új Mozgalom orosházi alapszervezetének 5. évzáró taggyűlésére kaptunk meghívót az elmúlt hét végén. Papp Róbert, a helyi szervezet elnöke – aki egyben MSZP-s önkormányzati képviselő – tartott a taggyűlés előtt sajtótájékoztatót.

– Az utolsó évzáró gyűlésemet vezetem le, hiszen jövőre betöltöm a 35. életévemet, így leköszönök a posztról, mely 6 éves pályafutást zár le. Ezen idő alatt felépült itt valami, ami mára töretlenül működik. Erre büszke vagyok – mondta kezdésként a szervezet helyi elnöke.

Kiemelte, olyan csapat dolgozik a keze alatt, melynek társadalomformáló ereje van. Itt példaként hozta az általuk szervezett környezetvédelmi akciókat. Emellett hangsúlyozta, hogy sem az országos sem pedig a helyi politikába nem kívántak nagyon belemerülni, mert meglátásuk szerint egy ifjúsági szervezetnek a fiatalok érdekeit kell képviselni, és erről is kell szólnia tevékenységének is.

Az MSZP-t támogatják

Papp Róbert bízik a jövőben
Papp Róbert bízik a jövőben

– A jövő év izgalmakkal teli lesz, lázasan készülünk az országgyűlési választásokra. Számunkra már elkezdődött a választási kampányra való felkészülés. Ezek a most induló műhelymunkák nagyban fogják segíteni az MSZP jelöltjét, Varga Zoltánt. A jelenlegi önkormányzati minisztert maximálisan támogatjuk, és jó jelöltnek tartjuk. December 21-én egyeztetünk vele és akkor kiderül, mi az elvárása velünk szemben, és mi is elmondjuk, milyen ötletekkel tudjuk segíteni a munkáját és a kampányát – mondta Papp.

Arra a kérdésre, hogy vannak-e már a kampányra kész tervei a helyi Societasnak, Papp Róbert úgy válaszolt, jelenleg a műhelymunka zajlik. A 6. számú választókerület 10 településére terjed majd ki a munkájuk, de bővebbet nem árult el erről.

Azt is kérdeztük, milyen eséllyel indul a jövő évi választásokon a baloldal?

– Optimistán látom a dolgot, hisz a jobboldal nyilatkozatai már nem olyan meggyőzőek, mint akár fél éve. Talán kezd elfogyni a puskaporuk. Egy jó kampánnyal, őszinte szerepléssel lehet fordítani 2010-ben, de ezért keményen meg kell dolgozni. A válságkezelés közben nekünk nem volt lehetőségünk magunkat fényezni. De hiszem, hogy meg fogjuk nyerni a 6-os körzetben a választásokat, hiszen az emberek többsége az elmúlt időszakban bizonyítottan balra szavazott. Ezt lehet tovább vinni, de más struktúrában, mint eddig. Ehhez Varga Zoltán személye egy plusz – fejtette ki véleményét a helyi képviselő.

Elhangzott, hogy az orosházi szervezet 10 tagja a nyáron részt vett egy 11 napos zánkai nemzetközi fesztiválon, melyen 20 ország fiataljait látták vendégül. A rendezők közül az orosházi Societast választották meg a legjobb csapatnak, akik főleg az előkészületeket és a logisztikát szervezték.

Papp Róbert fontosnak tartotta elmondani, hogy több csapatépítő tréningjük volt az évben, mely főleg a belső morált erősítette. Önálló városi rendezvényt nem tartottak, hisz az állandóan változó városi politikai helyzetben szerintük ez nem lett volna szerencsés. Így főleg a jövő évi kampányban fognak erőtejesen megjelenni.

– Mi nem tartunk év közben látványos, világgá kürtölt sajtótájékoztatókat, hanem dolgozunk. Ennek köszönhetően jól zárjuk az évet, erősek vagyunk, magabiztosak – hangoztatta.

A Zuschlag ügy helyi hatásai

A Societas orosházi tagsága 38 fő, melyhez a sajtótájékoztatót követően ketten új belépőként csatlakoztak. Megtudtuk, hogy a ténylegesen munkát végzők száma 20-25 fő, a többiek egyéb elfoglaltságaik miatt általában a háttérben végeznek műhelymunkát.

Azt kérdeztük, hogy volt-e valamilyen változás a tagság létszámában, amikor a korábbi Fiatal Baloldal vezetőjéről, Zuschlag Jánosról kiderültek a törvénysértések?
– Volt egyfajta hullámzás, de ez nem biztos, hogy kizárólag a Zuschlag ügynek köszönhető. Ebben az időszakban a magyar belpolitika helyzete miatt nem volt vonzó ifjúsági szervezetünk. Zuschlag és társainak tettét elítéljük, de azt hiszem, hogy az ő személyi hibáiért nekünk itt Orosházán nem kell lesütnünk a szemünket.

Ez a Fidelitas már nem a régi

Rákérdeztünk, hogy helyi politikai ifjúsági szervezetként milyen kapcsolatban vannak a másik orosházi politikai ifjúsági szervezettel, a Fidelitassal?

– Velük akkor álltunk valamennyire közel egymáshoz, amikor még Csizmadia Gergely képviselő kollégám vezette őket. Amióta ő leköszönt, ez már nem a régi Fidelitas. Szerintem szakmailag sem működnek jól, ráadásul politikailag sem teljesen korrektek. Régebben – igaz, nem hivatalos formában – több beszélgetés és véleményütköztetés volt. Mára ennek már nyoma sincs – fogalmazta meg véleményét a baloldali politikus, aki hozzátette, nem is kell mindenben egyetérteniük, hiszen azért politizálnak az ellentétes oldalon.

Baloldali fiatalok a taggyűlés előtt (Fotók: Melega Krisztián)
Pillanatkép a záróbuli előttről (Fotók: Melega Krisztián)

Fontosnak tartotta azt is hangsúlyozni, hogy az időközben Orosházán megalakult Ifjúsági Kerekasztalt és a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatot sem tartja teljesen függetlennek. Ezt azzal érzékeltette, hogy a Gyiök honlapján fent van a Fidelitas honlapjának elérhetősége, és bár ők is többször kérték, a Societas eddig nem került ki. Megkérdeztük, hogy ezt kitől kérték? A válasz: Csizmadia Gergelytől.

Kiemelte, hogy az Ifjúsági Kerekasztalba a Societas is delegált egy tagot. Papp elmondta, hogy más elfoglaltságai miatt eddig nem tudott megjelenni az üléseken, de a következőn már ott szeretne lenni.

Végezetül arra voltunk kíváncsiak, hogy megvan-e már az utódja a helyi Societas élére?
– Az elmúlt éveket belső ellenzék nélkül dolgoztam végig, amely sokat elmond. Több jelölt van a helyemre. Az ő dolguk, hogy meggyőzzék a tagságot, mely 2010. május 8-án majd eldönti, kit választ.

Itt zárult a sajtóbeszélgetés, mely után koncert következett. A fiatalok között azonban észrevettünk jópár idős vendéget. Róluk megtudtuk, hogy üveggyári nyugdíjasok, akikkel kiemelten jó a kapcsolat, így az évzáróra őket is vendégül látták.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.