- hirdetés -

Az MSZP továbbra is a volt Mezgé járművei nyomában, amit az iskola nem ért. A polgármester pedig válaszolt Faludi János kérdéseire.

Nem csillapodnak a kedélyek a volt Mezgé, ma már Harruckern János Közoktatási Intézmény körül. A helyi MSZP több jármű hollétét és használatának módját firtatta a közelmúltban. Faludi János MSZP-s önkormányzati képviselő pedig december 2-án levélben fordult Németh Béla polgármesterhez, amiben az egykori Kossuth Lajos Közoktatási Intézmény tulajdonában volt járművekről érdeklődött.
Íme a válasz:

Tisztelt képviselő úr!

„Mivel a levél tartalmát az ön párttársai később – nagyon helyesen – nyilvánosságra hozták, így bizonyára nincs ellenére, ha a válaszokat a nyilvánossággal is megosztom.

Adtak-e el a volt Kossuth Mezgé járművei közül gépet vagy nem? – kérdezi ön sokat sejtetően.

Az említett kisbuszt Orosházán fotóztuk le
Az új, 25 személyes kisbusz (Fotók: Melega Krisztián)

Igen, a 9 éves, 17 személyes Volkswagen kisbusz egy minőségi csere keretében eladásra került, helyette egy 0 km-es, 25 személyes Volkswagen kisbuszt vásárolt a Harruckern, amely az orosházi telephely garázsában van és orosházi tanulók, pedagógusok használják szakképzés céljára. Mondhatnám „jerevániul”: osztogattak tehát, s nem fosztogattak!

Igaz-e az, hogy a Kossuth Mezgé járművei közül az intézmény átadását követően rendszeresen és folyamatosan többnek is Orosháza közigazgatási határán kívül volt dolga, ami nem szolgálta az orosháziak érdekeit, mivel azok Gyulán, Szabadkígyóson dolgoztak? – kérdez ön mély aggodalommal.

2009. június 30-tól ezek a haszonjárművek is a Békés Megyei Önkormányzat fenntartásában lévő Harruckern János Közoktatási Intézmény tulajdonában vannak, amely 400 hektáron gazdálkodik. Márpedig jól akar gazdálkodni és ehhez hatékonyan is kell működnie. Erre az Államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény is kötelezi. A hatékonyságot szolgálja, ha az orosházi telephely traktorai is részt vállalnak a mezőhegyesi, szabadkígyósi vagy akár a gyulai telephelyek talajművelési munkálataiban. A Harruckern eredményessége és hatékonysága nekünk, orosháziaknak is érdekünk, hiszen az állami források drasztikus elvonása ellenére csak így biztosítható a színvonalasabb oktatás feltétele.

A keresett kék traktor december 9-én a telephelyen volt
Az MSZP által keresett kék traktor december 9-én a bónumi telephelyen volt

Tisztelt képviselő úr, engedje meg, hogy néhány kérdést én is megfogalmazzak önnek az ügy a kapcsán:

1. Tudja-e, hogy az intézmény átadására azért került sor, mert a kormányzati megszorítások miatt az iskola további finanszírozása a város kötelező feladataink ellátását is veszélyeztette volna, amely az önkormányzati törvény rendelkezéseivel is ellentétes?
2. Tudja-e, hogy az átadás óta bekövetkezett ráfordítások ellen az intézmény többi telephelyén lévő önkormányzatok nem tiltakoztak, pedig az orosházi fejlesztések költségei az ottani feladatellátási helyekről lettek átcsoportosítva?
3. Részt vett-e november 19-én a Harruckern János Közoktatási Intézmény szakmai napján Orosházán, ahová önt is meghívták, s ahol minden felmerülő kérdésére választ kapott volna?”

Németh Béla polgármester

Jog, kötelesség és alaptalan vád

Czeglédiné Szappanos Anita, az orosházi telephely vezetője korábbi nyilatkozatát megerősítve a következőket mondta:

Czeglédiné Szappanos Anita
Czeglédiné Szappanos Anita - nem érti a támadásokat

– Az intézménynek vannak különböző gépei, aminek egy részét az orosházi intézmény által kaptunk. Tehát nem csak Mezőhegyesen, Gyulán, Eleken és Szabadkígyóson vannak gépeink, hanem Orosházán is. Feltételezem, hogy ezeket a gépeket az előző vezetés szakképzési pénzen vette, ami nem csak kizárólag az orosházi adófizetők pénze, hiszen több – közte budapesti – cég is ide tette a szakképzési pénzét. A gépek Orosházán vannak, ám ha a mezőgazdasági munka úgy kívánja, akkor azokat máshol is használjuk, de kizárólag az intézmény földjein. Kiemelném, hogy itt egy intézményről, annak öt telephelyéről van szó. Az intézménynek joga és kötelessége, hogy profitot termeljen. Így nem állnak a gépek kihasználatlanul, egyébként ez kerülne igazán sokba az amortizációs költség miatt – mondta el az orosházi telephely vezetője.

Czeglédiné hangsúlyozta, a vád alaptalan, mindenben törvényesen és szabályosan járnak el, így értetlenül állnak a támadások előtt. Főként, hogy – mint azt már korábban is kijelentették – bármikor szívesen látják a képviselőket, és válaszolnak a felmerülő kérdésekre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.