- hirdetés -

Régiónk csaknem 100 településének szilárd hulladék lerakóit rekultiválhatja a DAREH ha nyer a több milliárdos pályázaton.

A Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás (DAREH) 2006-ban alakult 68 önkormányzat részvételével. Jelenleg 93 önkormányzat tartozik tagjai körébe, köztük Orosháza is. A Molnár Béla elnökletével működő társulás célja, hogy együttes erővel biztosítsa a tervezett hulladékgazdálkodással – így a rekultivációval, a települési szilárd hulladék begyűjtésével, elhelyezésével és ártalmatlanításával – kapcsolatos feladatok megoldását.

Elsősorban a nem megfelelő műszaki védelemmel ellátott települési szilárd hulladéklerakók által okozott környezetterhelés minimalizálásának, vagy megszüntetésének, illetve az európai uniós előírásoknak való megfelelés érdekében a DAREH, a területére eső, bezárt települési szilárd hulladéklerakóinak rekultivációját tervezi a „A települési szilárd hulladéklerakókat érintő térségi szintű rekultivációs programok elvégzése” című KEOP pályázati konstrukció keretében.

Ha nyer, kezdődhet a munka

A projektek az Európai Unió Kohéziós Alapjának és a Magyar Köztársaság költségvetésének társfinanszírozásából valósulhatnak meg. A társulás, a feladatot két ütemben végezné el. Ezen feladatok elvégzésének előkészítésére, a pályázat első fordulójának keretében a DAREH projektjei ütemenként, mintegy 150 millió forintos támogatásban részesül. A megvalósítás teljes költsége projektenként 7-7,5 milliárd forint.

A társulás jövő év közepén tervezi benyújtani második fordulós pályázatait, melyek akár 100 százalékos támogatási intenzitást is elnyerhetnek. Pozitív elbírálás esetén a kivitelezési munkálatok azonnal elkezdődhetnek és a terveknek megfelelően 2013 végére megvalósulhat a társulás területén található települési szilárd hulladéklerakók rekultivációja.

A DAREH Társulásról további információkat itt olvashat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.