- hirdetés -

Elkezdődött a felújítás a hajléktalanszállón. Megszűnnek az emeletes ágyak, tágasabb és komfortosabb szobák várják majd a lakókat.

Az Egyesített Szociális Intézmény „Miénk itt a tér…” címmel benyújtott pályázata már korábban pozitív elbírálásban részesült, melynek keretében megújul a Szabó Dezső utca 1. szám alatt működő Hajléktalanszálló. A felújítás részleteiről november 3-án Lovas Julianna projektvezető tájékoztatta a sajtó képviselőit.

Javulnak a körülmények

A nyertes kivitelezővel október 26-án (a tervező és kivitelező is orosházi) került sor a szerződéskötésre. Az építészeti munkák november másodikán kezdődtek el, a műszaki átadás-átvétel végső határideje 2010. június 15. A beruházással az intézményben ellátható létszám nem bővül – továbbra is 40 fő ellátására lesz alkalmas – viszont javulnak a körülmények, feltételek.

Ássák az alapot az új épületrésznek a Bajcsy utcán (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Ássák az alapot az új épületrésznek a Bajcsy utcán (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az éjjeli menedékhely és az átmeneti szállás a mostani zsúfoltsága, tömegszállás jellege miatt nem rendelkezik végleges működési engedéllyel. Az épület átalakításával, bővítésével, komfortosításával elérhető lesz, hogy a szálló megfeleljen a végleges működési engedély kiadás feltételeinek.

Nem költöznek

A felújítás a közbeszerzési pályázat kiírásának megfelelően az intézmény folyamatos üzemelése mellett  valósul meg. A részletes ütemterv szerint – december 15-ig – a meglévő, régi épület falainak talajvíz elleni szigetelésére és az új épületrész megépítésére kerül sor. A régi épületrészben a szobák, mosdók, folyosók felújítása, a nyílászárók cseréje és a külső homlokzat felújítása 2010 tavaszára várható. Mindemellett az akadálymentesítés is megvalósul.

A legfontosabb változás azonban az lesz, hogy az átalakítással csökken a tömegszállás jelleg, a zsúfolt elhelyezés, javulnak a szálláshelyet igénybe vevők életkörülményei: megszűnnek az emeletes ágyak, megoldható lesz a kisebb létszámú elhelyezés, a lakószobákban mindenki számára biztosítható lesz a jogszabályban előírt minimum 4 négyzetméteres lakótér. A tágasabb és komfortosabb szobák, közösségi helyiségek hozzájárulnak a lakók egymás közötti viszonyának javulásához is: csökkenhet a frusztráció, a konfliktushelyzetek esélye.

Lehetőség nyílik a különböző speciális problémákkal rendelkező hajléktalan emberek ellátására, valamint a fejlesztő programok megvalósítására is.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A tervezett összköltség 56,5 millió forint. A támogatás mértéke 94 százalék, az önkormányzati önerő 6 százalék.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.