- hirdetés -

„Kampány?” címmel tartott kedden délután sajtótájékoztatót Németh Béla polgármester, aki szerint a szocialisták magukból indulnak ki.

– Megítélésem szerint egy korai kampányba kezdett a helyi szocialista párt, minden aljasságot felülmúló vádakkal illet, melyeket meg kell, hogy cáfoljak – kezdte tájékoztatóját a Németh Béla, aki elmondta: a szocialistáknak sikerült az országot tönkretenniük, három éve pedig azon mesterkednek, hogy az önkormányzatokat is lehetetlen helyzetbe hozzák.
– Ennek ellenére örömmel kijelenthetem a város fejlődése nem állt meg – hangsúlyozta a városvezető.

Nemcsak kerékpárút

Németh Béla mutatja, a város előre megy
Németh Béla mutatja, a város előre megy

A polgármester ezután kifejtette, mi minden történt Orosházán. Példaként említette a kórház krónikus osztályának átadását, mely 190 millió forintos saját erőből valósult meg. A város birtokába került a Hotel Alföld épülete 155 millió forintért. Átadtak két műfüves pályát, futópályával, a beruházás 85 millió forintba került. Tavaly útalapok aszfaltozására 115 millió forintot költött az önkormányzat. Sokak igényét kielégítő parkolók épültek a kórház környékén, 38 millió forint saját forrásból. Az egyházi tulajdonú ingatlanok 42 millió forint városi támogatásból újultak meg.

Németh Béla hangsúlyozta, mindezeken túl nagyon sok olyan feladatot is megoldottak, melyeket az előző ciklusokból örököltek meg. Példaként említette Gyopárosfürdőt, ahol a Dunaferr szálloda és annak környékétől a fürdőig egy járdát építettek, annak érdekében, hogy a vendégeknek ne a sáros parkon keresztül kelljen megközelíteniük a fürdőt. De épültek játszóterek és megoldódott a köztemetés kérdése is, szintén városi segítséggel. Felújították a hősi halottak temetőjét és a múlt héten adták át a megújult buszpályaudvart.

– Ezek tudatában kijelenteni, hogy itt semmi nem történt egy kerékpárút építésén kívül, ahhoz nagyfokú rosszindulat szükséges. Az elmúlt években a saját erőből megvalósuló fejlesztések mintegy 950 millió forintot tettek ki – hangsúlyozta Németh Béla.

Nyertes és elbírálásra váró pályázatok

A polgármester kiemelte a Bajcsy óvoda korszerűsítése mellett a belvárosi kerékpárút megépítését is, amelyet pillanatnyilag vitatnak. Majd szólt az Eötvös téri tagintézmény felújítását célzó pályázatról, mely jelenleg a második fordulóban van és reményeik szerint pozitív elbírálásban részesül. A gyopárosi beruházás is túljutott az első fordulón, szintén várható a sikeres elbírálás, hiszen jó esélyekkel számolnak.

A geotermikus energia hasznosítására benyújtott pályázat is nyert, melynek megvalósítására 530 millió forintot fordíthatnak. Igaz már májusban megszületett a döntés, eddig mégsem küldte el a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, – többszöri reklamálás után sem – a támogatási szerződést, hogy aláírhassák. Németh Béla véleménye szerint, egyszerűen csak húzzák az időt, folyton kifogásokat kreálnak, holott ennek a beruházásnak a befejezési határideje 2010 júniusa.
– Az időhúzás miatt a tisztességes munkavégzésre kevesebb idő jut majd, sokak pedig ezért bírálni fognak – jelentette ki a városvezető.

Kezében a lista a nyertes pályázatokról és beruházásokról (Fotó: Melega Krisztián)
Kezében a lista a nyertes pályázatokról és beruházásokról (Fotó: Melega Krisztián)

A polgármester megemlítette még azt a 302 lakást is, amely a panelprogram keretében újult meg. Sőt, további négy pályázatot is benyújtottak e program keretében, melyek közül hármat az önkormányzati minisztérium aláírás nélkül átadott a környezetvédelmi minisztériumnak.
– Azt az egyet, mely a Kazinczy utcai lakótömb felújítására irányul – ahol egyébként Bozsár Lajos MSZP-s képviselő is lakik – Varga Zoltán önkormányzati miniszter ellátta kézjegyével, talán nem véletlenül – fejtette ki véleményét a polgármester.

– Nem tartom igaznak azokat a vádakat, amelyek arra irányulnak, hogy Orosháza nem fejlődik. A szerény lehetőségeinkhez képest – hiszen a jelenlegi kormány folyamatosan csak elvesz az önkormányzatoktól – igenis fejlődik a város. A pályázati forrásokat gazdaságosan és hasznosan használjuk fel. A város javára cselekszünk, még ha mások ezt nem így látják és elszámoltatnak minket. Szerintem magukból indulnak ki, és azt a módszert feltételezik rólunk, amit egykor ők folytattak – hangsúlyozta Németh Béla.

No comment

A városvezető arra kérte felelős politikusainkat, hogy vádaskodás helyett, orosháziként, a város által benyújtott pályázatokat inkább támogassák és ne azon munkálkodjanak, hogy Orosháza ne legyen az eredményesen pályázók körében.
– A pályázatírók ugyanazok most is, mint tíz évvel ezelőtt. Ezek a szakemberek mindent elkövetnek annak érdekében, hogy olyan pályázatokat nyújtsunk be, melyek minden szempontot figyelembe véve is megállják a helyüket. Ezek után azt mondani, hogy nem tudunk pályázni: no comment – zárta tájékoztatóját a polgármester.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.