- hirdetés -

Kemény szavak és bírálatok jellemezték az orosházi MSZP lakossági fórumát, melyen mindenkit kiosztott Fetser János.

Ismét évet értékelt az orosházi MSZP „semmittevés és káosz, az orosházi Fidesz–MDF-es városvezetés, a Dancsó József–Németh Béla páros három éves működésének mérlege” címmel. A Művészetek Házában október 16-án este a kezdéskor 72 érdeklődő foglalt helyet. Az egy évvel korábbi évértékelőhöz képest – amikor zsúfolt volt a terem – foghíjasak maradtak a nézőtérre helyezett széksorok. Főleg az 50 feletti korosztály érkezett a hívó szóra, a fiatalokat a helyi Societas pár tagja képviselte.

A narrátor Bogdánffy Csaba helyi frakcióvezető volt, aki a megjelenteken kívül külön köszöntötte Pleskó Pál (MDF) képviselőt, aki rendszeresen elmegy az MSZP fórumaira. Pleskó ekkor felállt, biccentett, a jelenlévők pedig megtapsolták. Bogdánffy Csaba ki is emelte, nem gondolta volna, hogy a testületi sátánozás után eljön képviselőtársa a fórumra.

Nem telt meg a nagyterem (Fotók: Kecskeméti Krisztina)
Nem telt meg a nagyterem (Fotók: Kecskeméti Krisztina)

Az MSZP-t nem hagyják dolgozni?

Elsőként Bogdánffy értékelt, aki az eltelt három évet három részre bontotta. Megfogalmazása szerint az első részben, mikor 2006-ban a 10 fős MSZP frakció ellenzékbe került, még normális munka folyt. Majd ezt követte, amikor a Fidesz frakció rájött, hogy Németh Bélával verebet fogtak és el akarták mozdítani helyéről a polgármestert. Ez hosszú cirkuszt eredményezett, egy meghiúsult testületi önfeloszlatással. Szerinte ezután kötötték meg a jobboldalon az új vérszerződést, és egy nyilvánosságra került dokumentum alapján pontokba szedték, hogyan osztják fel egymás között a városi hatalmat, melyet az érintettek tagadtak, ám annak minden pontja teljesült. Kiemelte, hozzájuk csatlakozik az SZDSZ-es Kiss Attila, aki kényes kérdésekben a jobboldallal szavaz.
– Az MSZP szemszögéből azóta siralmas a munka, tudatlanok, felkészületlenek és sátánok is lettünk, mindent javaslatunkat lesöpörik, és azt mondják, politikai tőkét akarunk kovácsolni. De elvárják, hogy minden agyrémüket támogassunk – hangsúlyozta Bogdánffy.

Nehezményezte, hogy többször beléjük fojtják a szót az üléseken és nem adnak ki dokumentumokat, így a képviselői munkájukat hátráltatják. Itt említette a kórházi átvilágítást, melyről azt mondta, írásos bizonyítékok vannak birtokukban, hogy az törvénytelen volt.

Pásztor, Invitel, Mezgé, kórház

Ezután sorolta, szerinte milyen ügyek voltak az elmúlt években: kezdte a volt fürdővezető, Pásztor Imre perével, ahol elmondása szerint 37 milliós kár érte a várost, melyért Dancsó József fideszes alpolgármestert tette felelőssé. Kiemelte, hogy az Invitellel sem kellett volna lepaktálni. Elmondása szerint a per során a várost képviselő ügyvéd nem volt érdekeltté téve az orosházi győzelemben, hiszen a megnyert összegtől független volt a sikerdíja. Ostorozta a két évvel ezelőtti általános iskolai összevonást, és azt állította, ezzel tönkre vágták az alapfokú oktatást, ráadásul megszűnt az iskolák önállósága.

Bogdánffy Csaba
Bogdánffy Csaba botránysorozatot emlegetett

A három év „csúcsának” azonban a Mezgé átadását nevezte. Jelezte, úgy tűnik, Pintér Tibornak a város ismét több százezer forintot fizet majd neki, mert törvénytelenül mentették fel állásából. Hozzátette még, hogy a Mezgét teljes vagyonával törvénysértően adták át a megyének.
– Bírósági pert kezdeményeztem az átadás ellen, de másodfokon is elbuktam azzal az indokkal, hogy nekem, mint önkormányzati képviselőnek nem volt jogom perelni. Kérdem én, miért? Kinek van köze ehhez az ügyhöz, ha egy városi képviselőnek nem? – tette fel a kérdést a frakcióvezető.

Szerinte egyébként a Mezgé több milliárd forintos vagyonát elherdálják a megyénél, emellett legjobban az fáj neki, hogy „a Kossuth nevet is eltakarították az iskola faláról”.

Kitért a kórházra is, melyről elmondta: kábítják a közvéleményt, hogy ott mindent át kell szervezni. Szerinte egy dolog volt fontos, dr. Gervain Mihály eltakarítása az útból.

Érdekesnek nevezte, hogy az a Kalmár Mihály szervezte a kétes átvilágítást, aki később főigazgató lett a kórházban.
– Látjuk majd mire megy a nagytudású új igazgató, hiszen már 300 millió forint feletti adósságról is hallani – zárta beszédét Bogdánffy.

Furkósbot, sajtószabadság és kutyapisi

Ezt követően Fetser János egyéni országgyűlési képviselő lépett a mikrofon elé. Beszéde első részében az országos politikáról ejtett szót, és a hallgatóságnak elmondta, miért nem indul az országgyűlési választáson. Ahogy az előtte szóló Bogdánffy, úgy Fetser is szinte minden helyi témáról kifejtette véleményét, mely közel másfél órán át tartott.

Éles hangon bírálta a helyi jobboldalt. Elmondta, hogy egyre több fiatal megy külföldre, és jelenleg 1408 üres lakás van Orosházán, mely 400-al több, mint egy éve. Szerinte ebből is látszik, hogyan dolgozik Orosházán a városvezetők.
– Kezembe veszem az orosházi Fidesz pártlapját, az Orosházi Életet, melyben olvasom, hogy „Orosháza is tüntetett”. De csak négy városvezető volt ott, az pedig nem Orosháza. Nem tüntethetnek azok, akik 3,6 milliárddal nem tudnak elszámolni. Ráadásul egy megvalósult beruházásuk van, a vitatott kerékpárút, melyről a vörös festék is kopik, ha esik az eső vagy a kutya lepisili. Más fejlesztés nincs, de akkor hol a pénz, hol a 3 éves iparűzési adó, amikor nem fejlesztettek semmit? – tette fel a kérdést.

A szóban forgó Orosházi Élet a szóban forgó írással
A Fetser János által cenzúrázottnak tartott Orosházi Élet a szóban forgó írással

Mindezek után Fetser bő 20 percet szentelt az Orosházi Média Kft-nek, mely szerinte a nagy pénzlenyúlás és átverés tetthelye, ahol egy évvel a választás előtt sunyi módon építkeznek, és nem adják le az ellenzékiek véleményét.
– Ki van üresedve az egész újság, kidőlt fákról szóló híreket és buszmenetrendet adnak le. Alig voltam 3 év alatt a helyi médiában, csak akkor kerültem be, mikor sajtótájékoztatót tartottam. A Média Kft-t fejlesztik, oda megy el a pénz, hisz most már van OrosCafé is – mondta.

Feltette a kérdést, hogy miért kellett kirúgott embert hozni Kiskunhalasról Poór Csaba főszerkesztő személyében? De rögtön meg is válaszolta azt hallgatóságának, miszerint klientúra építés folyik az orosháziak pénzén.
– Nem hagyjuk, hogy az Orosházi Életet pártmédiának használják, mert ha így lesz, furkósbottal zavarjuk ki a főszerkesztőt és csapatát az irodából – mondta.

Mezgé vissza, töketlen igazgató és húzzanak el a francba!

A Mezgé témát érintve kijelentette, hogy az intézményt 2010-ben vissza fogják venni, mert nem volt felhatalmazása a 13 képviselőnek az átadásra. Nehezményezte, hogy bár a jegyző is felszólalt az ülésen, hogy az átadás törvénytelen, mégis megtették. Ráadásul a jelen lévő tanárokat és szülőket nem engedték felszólalni, mert féltek, hogy mit mondanak.

091016_mszp005
Fetser végig keményen fogalmazott és bírált

Szerinte herdálják Gyopárosfürdő vagyonát, osztogatnak és fosztogatnak. A képviselő megfogalmazása szerint „a fürdőnek soha nem volt ilyen töketlen, hozzá nem értő igazgatója, mint a mostani. A 100 %-os prémiumot felvette, holott a Fürdő Zrt. már felélte a vagyonát.” Hozzátette, ez a poszt nem politikai kategória, márpedig itt azt csináltak belőle.

Ő is felhozta a kórház témáját, miszerint Gervain Mihálynak nem kellett tanulmányt készíteni milliókért, hogy tudja, hogyan áll a kórház. Azt pedig erősen nehezményezte, hogy ha csinálnak ilyet a város pénzén, akkor azt miért nem nézhetik meg az orosháziak? Elhangzott, hogy 3 év alatt semmilyen komoly fejlesztés nem volt a kórházban, és meglebegtette, hogy annak idején Dancsó József képviselő járt dr. Gervainhoz, mert szerették volna, hogy ő legyen a Fidesz polgármester jelöltje ellene.

Fetser kijelentette, hogy az Invitel perben lemondott 300 millió forint miatt ügyészségi feljelentést tesznek.

– A Németh – Dancsó páros húzzon el a francba, mert 2010-ben le lesznek váltva. A választási programjuk az öszödi beszédre építve egy pontból állt, engem megbuktatni. Ez sikerült, de a város is megbukott. Én most itt vagyok, élek-virulok – mondta Fetser.

Fogadna Pleskóval, hogy nem választják meg

Szólt arról is, hogy az Orosházán uralkodó állapotok miatt nem hajlandó együtt dolgozni a városvezetőkkel a testületi üléseken, ám ha konkrét témákban megkeresik, szívesen segít. Elmondása szerint korábban Dancsó a parlament folyosóján nagy titokban beszélt vele, de azóta nem volt erre példa.

Kifogásolta, hogy a ciklusok óta a választók szavazatai alapján egyéniben nyertes baloldali képviselők véleményét semmibe veszik a listán bejutott jobboldaliak. Kissé provokatívan üzent a teremben tartózkodó MDF-es képviselőnek is:
– Pleskó Pál hiába indul egyéni körzetben, soha nem választják meg, ebben fogadok is vele!

Az Alföld szálló egy év múlva is állni fog?

A nemrégiben a város tulajdonába került Alföld szállóról is kifejtette véleményét. Szerinte nem kellett volna 155 milliót fizetni érte, mert nem volt más licitáló, így lejjebb is vihették volna az árat. Emellett ostorozta a jelenlegi vezetést, hiszen a főtér pályázat értékelhetetlen volt, csődöt is mondott, de erre milliókat költöttek.
– Az Alföld megvétele pár ember érdekét szolgálta. Biztos vagyok benne, hogy egy év múlva is ott fog állni a szálló – hangsúlyozta Fetser.

A pályázatokra kitérve elmondta, hogy ő mindegyiket támogatja, ami ér valamit, de szerinte az orosházi városvezetés a legtöbb helyre nem is ad be pályázatot, amit pedig mégis benyújtanak, az kritikán aluli minőségű, ezért buknak el ezek sorban. Ide sorolta többek között a Kardoskút – Orosháza kerékpárutat és a szemétpályázatot is, melyen elmondása szerint 400 milliótól esett el a város csak azért, mert nem adták be időben.

Elmondta még, hogy nem ért egyet a Volán 12 %-os díjemelésével és a nekik adott extra támogatással, miközben buszjáratokat szüntetnek meg és az alapvető felújításokat sem hajtják végre.

– Ezeket nem hagyjuk majd: azt mondja a Fidesz, lesz felelősségre vonás ha kormányra kerülnek. Nagyon helyes, legyen. De itt is lesz Orosházán. Szeretném üzenni a hivatal apparátusának: azokat, akik ezekhez a disznóságokhoz a nevüket adták, és tevékenyen részt vettek benne, meg fogjuk kérdezni, hogyan gondolták. Miért nem szóltak, ha törvénytelen volt valami? Ha gyenge emberek, akkor nem maradhatnak a helyükön. Jobb és baloldalon vannak olyanok, akik a város szekerét ki tudják húzni a kátyúból, szent meggyőződésem, hogy a város nem ilyen gyenge mint most – mondta.

A labancok legyőzték a Kurucokat

Mindezek végén a teremben ülők kérdései következtek. Czikora Lajos vetette fel, hogy miért nem hozta hamarabb nyilvánosságra a helyi MSZP, hogy a Mezgét át akarják adni, hisz akkor a lakosoknak lett volna idejük tiltakozni. Emellett azt is firtatta, hogy miért engedte a jelenlegi kormány a több százmilliós kifizetéseket, miért nem tettek időben ez ellene valamit?

Szikora Laj
Czikora Lajos kérdezett és bírált is egyben

Fetser válaszában kiemelte, hogy az MSZP kormány nagy hibát vétett, hogy nem lépett korábban a végkielégítések ügyében. Ám azonnal idecitálta Kondor Katalin és Szász Károly hasonló ügyét. A Mezgé témánál jelezte; semmit nem tudtak az átadásról, azt a legnagyobb titokban kezelte a jobboldal.
– A Labancok legyőzték a Kurucokat – mondta a Kossuthról Harruckernre keresztelt iskoláról.

Felszólalt Pleskó Pál is, aki sajnálta, hogy ekkora gyűlölet van ebben a városban, majd arra kérte a két MSZP-s politikust, ugyan mondják már el, hogy kik tagjai a Fürdő Zrt. és a Városgazdálkodási Zrt. felügyelő bizottságának.

Bogdánffy felsorolta, de azért elmondta: mindegyik bizottság jobboldali többséggel alakult, de mikor a Fidesz többség ki akarta golyózni a polgármestert, akkor tették ki az MDF-es tagokat, és így kerültek bele a szocialisták. Mindehhez még hozzátette:
– Az orosházi testület legelvakultabb gyűlölködője pont ön, Pleskó úr. Mindig megvetéssel beszél rólunk, gyaláz bennünket és Varga Zoltán miniszter nevét ki sem mondja.

A fórum végén már kezdtek haza szállingózni az emberek, de zárásként Fetser János vitába keveredett egy hozzászólóval, aki bekóstolta Burka László képviselőt is. Ám hogy pontosan mit is akart mondani a hozzászóló, nem nagyon lehetett követni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.