- hirdetés -

Hagyomány az óvoda életében, hogy október tájékán Dömötör napi játszóházat rendeznek.

Miért éppen októberben? Mert régen a városban és a környéken élő emberek, főleg pásztorok számára ez egy fontos időszak volt. Ekkor kapták meg a járandóságukat, megkezdődött a nagy vigasságok és mulatságok időszaka, ünnepeltek a hosszas távollét és munka után.

Zöldségbaba (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Zöldségbaba (klikk a képre)
Fotók: Kecskeméti Krisztina

A Dömötör nap célja, hogy felelevenítsék e régi hagyományt, valamint népszerűsítsék a gyerekek, rajtuk keresztül pedig a családok körében az egészséges táplálkozást. A rendezvény része volt az „Ép testben, ép lélek” projekt megvalósításának is.

Zöldség-gyümölcs

bábuk is készültek ezen a napon, tökből, káposztából, almából, és még sorolhatnánk mi mindenből. A gyerekek lelkesen szemezgették a szőlőt is, hogy aztán szülői segítséggel mustot készítsenek belőle.

Apró kezek darabolták a gyümölcsöket, készült a finom gyümölcssaláta. Rongydarabokból a lelkes kis apróságok munkájukkal rongybabákat keltettek „életre”. Csinos, apró ékszerek készültek magvakból.

Közben a pocakok sem maradtak üresen. Az ősz kincseiből egészséges ételek készült. Többek közt almás és szilvás pite, sült tök szerepelt az étlapon. A bábuk, ékszerek, saláták és ékszerek alkotásából csupán egy kis lovaskocsikázás zökkentette ki az ovisokat.

A Dömötör napi játszóház zárásaként egy magyar népmesét nézhettek meg a gyerekek a Léghajó Színház előadásában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.