- hirdetés -

Bandázás helyett inkább focizzon a gyerek szabad idejében. De hol? Ennek járt utána az OrosCafé.hu.

Korábbi felvetésünk a művelődési ház körüli szemetelőkről számos olvasót sarkallt hozzászólásra. A témától elkanyarodva az észrevételekben a délutáni, szabad focizási lehetőségek problémája merült fel. Erről kérdeztük az illetékes hivatalt, és az általános iskolákat is. Íme a válaszok.

„Az iskolai pályákat az oktatási intézmények üzemeltetik, az ő felelősségük, ezért a feltételeket is ők szabják. Délután akkor tartózkodhatnak a pályákon idegenek, ha az intézménnyel megegyeztek a pálya használatáról, ez bérleti díj fizetését is jelenti. Az Eötvös tagintézmény a pályát hét végén is felügyelő és gondozó közmunkásokat kap, de ez sem jelent térítésmentes használatot” – tudtuk meg az önkormányzat illetékes munkatárástól, Patyi Gábortól.

Patyi Gábor azt is elmondta, hogy a Mátrai Sándor Stadionban hétvégén, a nyitvatartási idő alatt lehet focizni, a gondnok tudtával. A kapukat csak kérni kell, szívesen adják. Cserébe mindössze annyi az elvárás, hogy focizás után kerüljenek helyükre az eszközök. A tervek szerint jövő őszre elkészül a belvárosban a Máltai-játszótér. A minden korosztály számára számos lehetőséget kínáló, hiánypótló közösségi téren  lesz egy grund méretű multifunkcionális tér, ahol nyitvatartási időben és ingyen több labdajáték is kipróbálható.

Az iskolákból kapott írásbeli válaszok

Vörösmarty iskola

„Az iskola udvarán, sportpályáján délutánonként csak az iskola tanulóinak van lehetőség a sportolásra. Ez szervezett keretekben (tömegsport, foci, kézilabda) történik. Minden esetben a testnevelő felügyeli a gyerekeket, kötetlen játékra is van mód, de csak tanári felügyelet mellett. Igyekszünk lehetőséget biztosítani játékra, mozgásra, például a májusi DÖK napunkon extrém játékokkal töltöttük meg az udvart és egy napig játszhattak és szórakozhattak tanulóink.

Nyáron a szomszédos lakóházak gyerekei bemásztak az udvarra, emiatt rongálás is előfordult. Leverték a kerítés cserepeit, a védőháló megsérült, ezért igyekeztünk megakadályozni, hogy az udvarra be tudjanak mászni. Véleményünk szerint az iskola nem közterület, a városban kellene minél több helyet kialakítani ilyen tevékenységekre.”

Az Eötvös suli műfüves pályája csak engedéllyel használható (Fotó: Lénárt "Léna" Ferenc)
Az Eötvös suli műfüves pályája csak engedéllyel használható (Fotó: Lénárt "Léna" Ferenc)

Czina iskola

„Az iskola udvarára (a kerítésen belülre) nem járnak sem a diákjaink, sem a környéken lakók iskolai időn kívül sportolás céljából, bár az udvar és a szabadidőpark közötti kiskapu nyitva van. Célzottan azért, hogy ha az udvarra berepül a labda, ne kelljen a kerítésen átmászva kárt okozni, balesetet szenvedni. (A kerítésen belül nincs sportpálya.) Az iskola melletti szabadidőparkban van pálya, ott rendszeresen fociznak kicsik és nagyok esténként és hétvégeken is.”

Eötvös iskola

„A délután egy részében az iskolánk tanulói, főleg a napközisek használják a sportpályát. Nagyon sok időpont le van foglalva fociedzésre és kispályás labdarúgó mérkőzésre. Mivel állandó felügyeletet nem tudunk biztosítani, más iskola diákjai saját nevelőjük felügyeletével használhatják. A környéken lakó fiatalok nem, mert nincs pályagondnok, aki ügyelne a rendeltetésszerű használatra.  Hétvégén be van zárva az iskola. Ha fizetnek pályahasználati díjat, akkor tudunk biztosítani felügyeletet.

Sok idegen bejön a lezárt sportudvarra, főleg hétvégén. Bemásznak a kerítésen, szemetelnek, megrongálják a padokat, a játszótéren lévő játékokat és több alkalommal betörték az udvaron lévő „kisház” ablakait.”

József Attila iskola

„Iskolánk sportpályáján délután a napközisek pedagógus felügyeletével, és a sportfoglalkozásokon résztvevők tanári felügyelettel vehetnek részt. A pályánk a kerítésen belül van, így tudomásunk nincs, hogy más is használja.

Nem így van az iskolánk előtti díszburkolati résszel. Itt 17 óra után gyülekeznek városunk fiataljai. Alkoholt fogyasztanak, cigarettáznak, görkorcsolyáznak, bicikliznek, gördeszkáznak, és zsírral, olajjal szennyezik a burkolatot, amivel teljesen tönkreteszik. Reggel a virágágyás tele van alkoholos üvegekkel, sörös palackokkal és a hivatalsegéd egy lapát csikket söpör össze. Felháborító a viselkedésük. Többször szóltunk a rendőrségnek is már. Az Orosházi Életben megjelent kultúrházi cikk után pedig még több gyerek randalírozik itt.”

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.