- hirdetés -

Úgy tűnik, megvan az első orosházi új influenzás beteg. Járvány nincs, ez egyéni megbetegedés.

A Beol.hu hírportál hozta nyilvánosságra, hogy az első új influenzás Békés megyei beteg Orosházán jelentkezett a háziorvosnál, ám mivel nem jár közösségbe, így tömeges fertőzéstől nem kell tartani.

Az OrosCafé.hu eddig meg nem erősített információja szerint egy gyermek betegedett meg Orosházán. Pihenést és lázcsillapítót rendeltek neki.

Még fél éve sincs, hogy felütötte fejét a H1N1 egy változata, az ún. új influenza „A” vírus, mely áprilisban halálos áldozatokat is szedett Mexikóban. A kór gyorsan átterjedt az Egyesült Államokra, majd más kontinensekre és megérkezett Európába is. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint az új vírus bolygónk lakosságának harmadát fertőzi meg.

„Elért a járvány Magyarországra, s most már régiónkba is. Orosházán csütörtökön jelentkezett az első H1N1-es beteg háziorvosánál” – tájékoztatta lapunkat dr. Tombácz Zsuzsanna, a regionális ÁNTSZ Járványügyi Osztályának tisztifőorvosa. A főorvosnő megerősítette azon információnkat, hogy a beteg egy gyermek. Azt azonban nem árulta el, melyik orvos jelentette az esetet.

Dr. Csányi Ágnes gyermekgyógyász elmondta, influenzás megbetegedéssel eddig még nem találkozott, csupán náthaszerű tünetekkel jelentkeztek nála. Ez azonban természetes szeptemberben, hiszen a gyermekek ekkor kerülnek vissza a zárt közösségekbe. A doktornőtől megtudtuk, a szezonális influenza minden évben megbetegíti az adott populáció 5-20 százalékát.

Hirtelen kezdődik

„A H1N1 egy új típusú influenza „A” vírus, ugyanazok a tünetei, mint az eddigi években bármelyik típusú influenzának. A betegség hirtelen kezdődik, magas lázzal, köhögéssel, torokfájással, orrdugulással, orrfolyással, izomfájdalommal, fejfájással, hidegrázással jár. A légúti tünetek mellett esetenként gyomor- és bélrendszeri tünetek is előfordulhatnak például hasmenés, hányás, hányinger. Lappangási ideje 1-4, legfeljebb 7 nap. Általában egy hét alatt tünetmentesen elmúlik” – nyilatkozta az OrosCafé.hu-nak Csányi doktornő.

Figyeljék a közintézményekben az ÁNTSZ kiadványait (plakátokat, körleveleket), melyekből megtudhatják, mit tehetnek az influenzajárvány kialakulása ellen.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.