- hirdetés -

Méltó ünnepséggel emlékeztek meg Orosházán államalapító Szent Istvánról.

Augusztus 19-én a Szent István-szobornál tartották a hivatalos városi ünnepséget, amelyen a testvérváros Tusnádfürdő is képviseltette magát. A művelődési központtól a fúvószenekar kíséretében a Pékek Fejedelmi Rendje és a Szent György Lovagrend képviselői vonultak a szoborhoz, ahol Németh Béla mondott ünnepi beszédet.

Németh Béla mint ünnepi szónok (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Németh Béla mint ünnepi szónok (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

A polgármester államalapítónk történelmi nagyságát hangsúlyozta, kiemelve azt a bölcsességet, amellyel az uralkodó eldöntötte: milyen irányba tereli országát. Irodalmi idézetek húzták alá a beszéd fontosabb gondolatait, amelyekben a ház- és országépítés közti párhuzam is megjelent. Elhangzott, az építő munkából mindenkinek tehetsége szerint kell kivennie a részét.

Mint Tamási Áron egykor megfogalmazta: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” Németh Béla azt a kívánságát fejezte ki, hogy ne a regényhőshöz hasonlóan idegen földön, hanem itthon találjuk meg otthonunkat, boldogulásunkat.

A megemlékezésen ifj. Zsiga Zsolt idézett Szent Istvánnak Imre herceghez írott intelmeiből. Az ünnepség koszorúzással zárult.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.