- hirdetés -

Dicséretes, hogy felújítják a Kiss Ernő utcai rendelőt, de problémás, hogy helyi cégek nem vettek részt a pályázatban – fejtette ki sajtótájékoztatóján Fetser János, a Magyar Szocialista Párt helyi szervezetének elnöke.

A legutóbbi, május 25-i testületi ülés napirendi pontjairól és a nyilvánosság hiányáról tartott nyilvános tájékoztatót Fetser János az MSZP orosházi irodájában június 8-án. Kifejtette, hogy a városi képviselő-testület májusi ülésen többek között tárgyalt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében megvalósuló önkormányzati háziorvosi rendelők felújításáról. Ebben a napirendi pontban az önerő biztosításáról döntöttek a képviselők.

A benyújtott projekt összköltsége teljes támogatást élvez, amely összesen bruttó 39 millió forintot jelent, ebből az építési beruházás megvalósítására bruttó 29 661 522 forint áll a város rendelkezésére.

– Ebben az esetben a Kiss Ernő utcai orvosi rendelő volt a kiírás tárgya, ami nagyon dicséretes. A problémánk, hogy kiskunhalasi, szegedi és hódmezővásárhelyi cégeket kértek fel ajánlattételre, ellenben egyetlen helyi vállalkozó sincs köztük. Egy ekkora összegű munkát bármelyik orosházi cég el tudna végezni – vélekedett a szocialista politikus.

Fetser János már a május végi testületi ülésen is elmondta problémáit az üggyel kapcsolatban (Fotó: Rosta Tibor)

Folytatva elmondta, hogy ezzel szűkítik a verseny lehetőségét, hátrányba hozzák a helyi és környékbeli cégeket, melyek Orosháza kasszájába fizetik az adót és idevalósi embereket foglalkoztatnak.

– A munkára szándékosan felülárazva adott ajánlatot a győztes kiskunhalasi cég. Az eredeti árhoz képest 6 635 161 forinttal többe kerül a kivitelezés. A közbeszerzést is ugyanez a vállalkozás végzi és több dél-békési pályázatban is érdekelt volt. Érdekes, hogy tavaly decemberben az említett cég egy főt foglalkoztatott. Véleményünk szerint így meg sem lehetett volna bízni a szervezetet, melynek likviditási problémái is vannak – fogalmazott Fetser. Hozzátette, hogy észrevételeiket eljuttatják a felügyeleti szervnek, illetve a TOP-pályázatokkal kapcsolatban készítenek egy összeállítást, amit kiküldenek az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF).

Elekes Lajos, alpolgármester ezeket a vádakat egyébként már a május 25-i testületi ülésen is visszautasította. A költség növekedésének okát – a pályázat kiírását követően – az alapanyagok, a kivitelezők és a munkadíjak folyamatos növekedésével magyarázta. A meghívásos rendszerről az alpolgármester hangsúlyozta, az adatbázisba bárki bejelentkezhet. Az orosházi kis-, közép- és nagyvállalkozások is.

A péntek délelőtti tájékoztatón Fetser János kitért a testületi ülés összefoglalójára is, mely a helyi médiában jelent meg. Elmondta, hogy elutasítja Bojtor István, alpolgármester kritikáit, mely szerint az ellenzék nem nyújt alternatívát. Kifejtette, hogy több napirendi pontban vázolták ellenvéleményüket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.