Az OLAF-hoz fordul az MSZP orosházi szervezete

Dicséretes, hogy felújítják a Kiss Ernő utcai rendelőt, de problémás, hogy helyi cégek nem vettek részt a pályázatban – fejtette ki sajtótájékoztatóján Fetser János, a Magyar Szocialista Párt helyi szervezetének elnöke.

A legutóbbi, május 25-i testületi ülés napirendi pontjairól és a nyilvánosság hiányáról tartott nyilvános tájékoztatót Fetser János az MSZP orosházi irodájában június 8-án. Kifejtette, hogy a városi képviselő-testület májusi ülésen többek között tárgyalt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében megvalósuló önkormányzati háziorvosi rendelők felújításáról. Ebben a napirendi pontban az önerő biztosításáról döntöttek a képviselők.

A benyújtott projekt összköltsége teljes támogatást élvez, amely összesen bruttó 39 millió forintot jelent, ebből az építési beruházás megvalósítására bruttó 29 661 522 forint áll a város rendelkezésére.

– Ebben az esetben a Kiss Ernő utcai orvosi rendelő volt a kiírás tárgya, ami nagyon dicséretes. A problémánk, hogy kiskunhalasi, szegedi és hódmezővásárhelyi cégeket kértek fel ajánlattételre, ellenben egyetlen helyi vállalkozó sincs köztük. Egy ekkora összegű munkát bármelyik orosházi cég el tudna végezni – vélekedett a szocialista politikus.

Fetser János már a május végi testületi ülésen is elmondta problémáit az üggyel kapcsolatban (Fotó: Rosta Tibor)

Folytatva elmondta, hogy ezzel szűkítik a verseny lehetőségét, hátrányba hozzák a helyi és környékbeli cégeket, melyek Orosháza kasszájába fizetik az adót és idevalósi embereket foglalkoztatnak.

– A munkára szándékosan felülárazva adott ajánlatot a győztes kiskunhalasi cég. Az eredeti árhoz képest 6 635 161 forinttal többe kerül a kivitelezés. A közbeszerzést is ugyanez a vállalkozás végzi és több dél-békési pályázatban is érdekelt volt. Érdekes, hogy tavaly decemberben az említett cég egy főt foglalkoztatott. Véleményünk szerint így meg sem lehetett volna bízni a szervezetet, melynek likviditási problémái is vannak – fogalmazott Fetser. Hozzátette, hogy észrevételeiket eljuttatják a felügyeleti szervnek, illetve a TOP-pályázatokkal kapcsolatban készítenek egy összeállítást, amit kiküldenek az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF).

Elekes Lajos, alpolgármester ezeket a vádakat egyébként már a május 25-i testületi ülésen is visszautasította. A költség növekedésének okát – a pályázat kiírását követően – az alapanyagok, a kivitelezők és a munkadíjak folyamatos növekedésével magyarázta. A meghívásos rendszerről az alpolgármester hangsúlyozta, az adatbázisba bárki bejelentkezhet. Az orosházi kis-, közép- és nagyvállalkozások is.

A péntek délelőtti tájékoztatón Fetser János kitért a testületi ülés összefoglalójára is, mely a helyi médiában jelent meg. Elmondta, hogy elutasítja Bojtor István, alpolgármester kritikáit, mely szerint az ellenzék nem nyújt alternatívát. Kifejtette, hogy több napirendi pontban vázolták ellenvéleményüket.


Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás