- hirdetés -

Dán részvényesek látogatták meg június 5-én a Dan-Farm Hungary Kft. gádorosi központját, hogy az ott alkalmazott technológiáról, a közlejövőben tervezett beruházásokról tájékozódjanak. Emellett szó esett a cég munkaerőpiaci elképzeléseiről is.

A dán befektetők által, dán állami támogatással alapított, sertéstenyésztéssel foglalkozó vállalat 2002-ben telepedett meg az egykori Werner-majorban, valamivel később pedig Szentetornyán.
– Azt mondhatom, nagyon jó döntés volt Magyarországra jönni, mert kiváló minőségű és megfelelő árú abraktakarmány áll a rendelkezésünkre. Az uniós előírások betartásával el tudjuk helyezni a hígtrágyát, emellett a telepek elhelyezkedése lehetővé teszi az állategészségügyi szabályok maximális betartását – indokolta a tizenhat évvel ezelőtti döntést Morten Knudsgaard sertéstenyésztésért felelős üzletágvezető.

Mintegy harmincan érkeztek Dániából telephely látogatásra (Fotó: Rosta Tibor)

Az eltelt másfél évtized alatt 2500 kocásra nőtt az állomány, amelynek tulajdonosa 2017 óta a főként növénytermesztéssel foglalkozó, szintén dán, de a tavalyi áprilisig csak Szlovákiában és Romániában termelő FirstFarms A/S.
– Profilbővítési szándékkal néztek körül a hasonló cégek között, így találtak a Dan-Farm Hungary Kft-re. A felvásárlással egy olyan konszern leányvállalata lettünk, amit a koppenhágai tőzsdén is jegyeznek – tájékoztatott Sarusi-Kis Tamás ügyvezető igazgató.

A részvényesek egy része, megközelítőleg harmincan látogatták meg kedden a két telephelyet, hogy tájékozódjanak befektetésükről, megnézzék milyen környezetben található, és hírét vigyék Dániába a vállalat sikerének.

A tulajdonosváltással együtt bővítési tervek is megfogalmazódtak.
– Telekgerendásra és Pusztaföldvárra tervezünk két új telephelyet, amely összesen négyezer koca, valamint az ott leválasztott malacok felnevelését szolgálja majd. A beruházás nagyságrendileg nyolc és félmilliárd forintba kerül, és magába foglalja az építkezést, az állományfeltöltést, illetve a működés beindítását – foglalta össze az elképzeléseket Sarusi-Kis Tamás.

A részvényesek egy rövid prezentációt követően kívülről megtekinthették a telepet (Fotó: Rosta Tibor)

A vállalat jelenleg kocaállomány tekintetében 1,2 százalékos piaci részesedéssel bír Magyarországon. A bővítés eredményeként ez várhatóan megháromszorozódik, így hazánk egyetlen dán tulajdonú sertéstenyésztési vállalkozásának részesedése jövőre meghaladhatja a három és fél százalékot.

Mi a siker titka?

– Nagy szerepe van annak, hogy megfelelően integrálódtunk a helyi vállalkozói és társadalmi környezetbe. Emellett komoly kapcsolatrendszert alakítottunk ki a kollégákkal is, szinte minden hazai sertéstartóval kapcsolatban állunk valamilyen formában. Tanácsadó cégünkön keresztül megosztjuk velük a dán szakmai tudást, adott esetben a rendelkezésükre bocsátjuk azt. Elindítottunk dán mintára működő tapasztalatcsere programot – sorolta az ügyvezető igazgató.

A tudás pedig nem csekély, hiszen a Dan-Farm Hungary a hasonló profilú dániai cégek legjobb 25 százalékába tartozik termelési eredményei alapján. Jelenleg 45 munkavállalót foglalkoztatnak, az új telepekkel azonban tovább bővül a létszám.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.